Αραμπατζή: Κανονικά η εξισωτική, επιτάχυνση για σχέδια βόσκησης

13:00 9/8/2019 - Πηγή: meatnews

«ΤοΥπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το ΥπουργείοΑνάπτυξης και Επενδύσεων, με στόχο τη στήριξη του εισοδήματος των Ελλήνωνκτηνοτρόφων, θα προβούν από κοινού σε όλες τις απαραίτητες ενέργειεςπροκειμένου οι δικαιούχοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να λάβουν κανονικά τηνεξισωτική αποζημίωση, εξαντλώντας τις κανονιστικές προβλέψεις και επιβαρύνονταςστο ελάχιστο τον Κρατικό Προϋπολογισμό».

Αυτό επεσήμανε η Υφυπουργός ΑγροτικήςΑνάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή κατά τη συνάντηση, πουείχε την Τρίτη 6/8, με εκπροσώπους της Πανελλήνιας

Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) καιτης Ομοσπονδίας Αγροτικών Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας.

Αναφερόμενη στα έργα και τις ημέρες ΣΥΡΙΖΑσχετικά με την εξισωτική αποζημίωση, η κ. Αραμπατζή υπενθύμισε ότι «οι μισέςαλήθειες ισοδυναμούν με ολόκληρα ψέματα» και ξεκαθάρισε: «Η απελθούσα Κυβέρνηση έφυγε αφήνοντας υποχρέωση κάλυψης της εξισωτικήςαποζημίωσης ύψους 314 εκ Ευρώ από τον Εθνικό προϋπολογισμό μέχρι το 2020, υπόπροϋποθέσεις εκτέλεσης, που υπερέβαιναν χρονικά τον κυβερνητικό της βίο.Και ακόμη χειρότερα, χωρίς απολύτως καμία πρόβλεψη για την πληρωμή τηςαποζημίωσης μετά το 2020 και μέχρι την έγκριση του νέου Προγράμματος».

Στην προηγηθείσα συνάντηση των εκπροσώπων μετον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης καιΤροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη και την παρουσία της Υφυπουργού κ. Φωτεινής Αραμπατζή, κύριο θέμα της ατζέντας ήταν οιελληνοποιήσεις στο γάλα και το κρέας, με τον Υπουργό να δηλώνει ευθαρσώς τηναποφασιστικότητα της Πολιτικής Ηγεσίας να βάλει τέλος στην πάταξη τουφαινομένου.

Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης- Διεπαγγελματική Φέτας

Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων έθεσαν ακολούθως στην Υφυπουργό μετ’ επιτάσεως την αναγκαιότητα σύνταξης τωνοριστικών σχεδίων βόσκησης, καυτηριάζοντας την ολιγωρία που επέδειξε ηαπελθούσα Κυβέρνηση στη σύνταξή τους, παρατείνοντας δύο φορές την προθεσμίαυλοποίησής τους (αρχικά για την 31η.01.2019 από 31η.01.2017 και ακολούθως γιατην 31η.01.2021).

Η Υφυπουργός δήλωσε ότι η νέα Κυβέρνηση«παραλαμβάνει από το μηδέν» καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν υπογραφεί ούτε καν οιαναγκαίες προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του Υπουργείου και των Περιφερειώντης χώρας.

Παρ’ όλα αυτά, τόνισε προς τους εκπροσώπουςτης ΠΕΚ και της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας ότι προτεραιότητατης Κυβέρνησης και της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ είναι η επιτάχυνση τωνδιαδικασιών ώστε εντός των δύο αναγκαίων βοσκητικών περιόδων να έχειολοκληρωθεί το έργο των διαχειριστικών σχεδίων, αποσοβώντας τον κίνδυνοαπώλειας δικαιωμάτων ή επιδοτήσεων των Ελλήνων κτηνοτρόφων στη νέα ΚΑΠ.

Οι κτηνοτρόφοι αναφέρθηκαν και στουςεπί σειρά ετών αποτυχημένους, όπως τους χαρακτήρισαν, χειρισμούς τηςπροηγούμενης Κυβέρνησης όσον αφορά στη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας.

Η κ. Φωτεινή Αραμπατζή υπογράμμισε ότι ησύσταση διεπαγγελματικών οργανώσεων - πολύ περισσότερο για το εμβληματικό,εθνικό μας προϊόν, τη φέτα - αποτελεί ένα από τα 9 σημεία του προγραμματικούλόγου για τον αγροτικό τομέα, που είχε εξαγγείλει από τη Βουλή, ο νυνΠρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από τον Ιανουάριο του 2017.Για αυτό και κάλεσε τους συμμετέχοντες να κλείσουν όλατα μεταξύ τους εκκρεμή ζητήματα ώστε το ΥΠΑΑΤ να προχωρήσει στην άμεσηαναγνώριση και έναρξη λειτουργίας της.

Keywords
Τυχαία Θέματα