Με τη σφραγίδα της Μπριγάδας παρουσίασε η ΕΔΟΚ το ελληνικό κρέας στη Food Expo

Με επιδείξεις από κρεοτέχνες και εκδηλώσεις γευσιγνωσίας υποδέχθηκε στο περίπτερό της τους επισκέπτες της Food Expo 2019 η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος. Βάζοντας πλώρη για την ανάδειξη των εγχώριων φυλών και τη δημιουργία προτύπων εκτροφής, η ΕΔΟΚ είχε τις ημέρες της έκθεσης την ευκαιρία να ενημερώσει και να εξηγήσει σε χιλιάδες επισκέπτες το σχέδιό της για μια εθνική στρατηγική για το ελληνικό κρέας. Και ταυτόχρονα να δώσει με τις επιδείξεις και τις γευσιγνωσίες, μια γεύση από την ποιότητα κρέατος των εγχώριων φυλών ζώων.

Όλα αυτά αποτυπώνει

στην απολογιστική ανακοίνωση πουεξέδωσε η Οργάνωση, κάνοντας λόγο για μια μεγάλη και επιτυχημένη τριήμερηπαρουσία στο πλαίσιο της Food Expo 2019.Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Πολλές εκπλήξεις,με εντυπωσιακές επιδείξεις από κρεοτέχνες και εκδηλώσεις γευσιγνωσίαςβασισμένες σε κρέατα από εγχώριες φυλές ζώων, επεφύλαξε η ΕΔΟΚ στους επισκέπτεςτου περιπτέρου της στη Food Expo 2019, οι οποίοι ανταποκρίθηκανμε πραγματικό ενθουσιασμό, δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον να δοκιμάσουν και ναενημερωθούν για το ελληνικό κρέας.

Με τη νέα σύνθεσήτης και έχοντας εντάξει καινούρια μέλη στους κόλπους της, η ΕΔΟΚ έδωσε ένα δυναμικό παρών στη Food Expo, για να προωθήσειτη συνεργασία, την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια του τομέα του κρέατος, προςόφελος τόσο των επαγγελματιών του χώρου, όσο και του καταναλωτή.

Η ΕθνικήΔιεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος, στο πλαίσιο του υπό κατάρτιση εθνικού σχεδίουγια το κρέας, διερευνά τη δημιουργία προτύπων εκτροφής και πιστοποιήσεων μεταξύάλλων και για τις αυτόχθονες φυλές, ώστε και εκείνες να βρουν τη θέση τους στηναγορά και να αναγνωριστεί η προστιθέμενη αξία τους.

Το νέο μέλος τηςΕΔΟΚ, η «Μπριγάδα» των επαγγελματιών του διατροφικού τομέα, στο ειδικάδιαμορφωμένο περίπτερο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, κατάφερενα δώσει στους επισκέπτες της Food Expo 2019 μια μικρή γεύση από τηνανώτερη ποιότητα του ελληνικού κρέατος και ειδικότερα των εγχώριων φυλών.

Τις δύο πρώτεςημέρες της διεθνούς εμβέλειας έκθεσης τροφίμων και ποτών, παρουσιάστηκαν στοπερίπτερο της ΕΔΟΚ οι αυτόχθονες φυλές με show και επιδείξεις από κρεοτέχνεςτης Μπριγάδας, όπως ανατομία, τεμαχισμός και παραγωγή παρασκευασμάτων και ναγευθεί τα ελληνικά σφάγια από τους σεφ της.

Συμμετείχαν ενεργάκαι μαθητές σχολών Μαγειρικής και Κρέατος, ενώ ο κόσμος ανταποκρίθηκε με θέρμη,κατακλύζοντας κυριολεκτικά το περίπτερο για να παρακολουθήσει τη διαδικασία καινα δοκιμάσει.

Επαγγελματίες που ανήκουν στονχώρο της εστίασης αλλά και τον τομέα του κρέατος γενικότερα, που επισκέφθηκαντο περίπτερο της ΕΔΟΚ, ενημερώθηκαν από τους παραγωγούς που μίλησαν για ταπροϊόντα τους και γεύθηκαν συνταγές με τις εγχώριεςφυλές όπως ο Μαύρος Χοίρος, το βόειο κρέας της αυτόχθονης φυλής Κατερίνης αλλάκαι το Αρνί Ελασσόνας και το Greco Agnus που γεννιούνται και εκτρέφονται στηνΕλλάδα, αποκτώντας ταιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου. Ταυτόχρονα παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχήτις επιδείξεις για τις νέες κοπές κρέατος, που όχι μόνο διευρύνουν την ποικιλίασυνταγών με κρέας, αλλά αξιοποιούν κάθε κομμάτι του σφάγιου.

Παράλληλα σερβιρίστηκαν γευστικά τυριά όπως φέτα ΠΟΠ και Φορμαέλα αλλά και ιδιαίτερα παρασκευάσματα όπως προσούτο προβατίνας, λουκάνικα γεμιστά από πρόβειο κρέας και κιμάς προβάτου. Για τους επαγγελματίες του τομέα κρέατος είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ο θάλαμος ξηράς ωρίμανσης με μικροκλίμα που παρουσιάστηκε στο περίπτερο, από τον υπεύθυνο που εξηγούσε και ανέλυε τη λειτουργία και τα προτερήματά του.

Την τρίτη και τελευταία ημέρα της Food Expo 2019, η Μπριγάδα διοργάνωσε ημερίδα με τίτλο «Χτίζοντας ένα καλύτερο γαστρονομικό μέλλον», η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και αποτέλεσε πόλο έλξης για τους επαγγελματίες επισκέπτες της έκθεσης. Οι διακεκριμένοι ομιλητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να δημιουργηθούν πρότυπα παραγωγής, για να υπάρξει η μέγιστη δυνατή εξασφάλιση ως προς την ποιότητα και τη διαχείριση τοπικών προϊόντων. Συμφώνησαν, δε, ότι είναι απολύτως αναγκαία η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τη μαζική εστίαση, ώστε οι παραγωγοί να εξελίσσουν τα προϊόντα τους και να ενημερώνονται για τις τάσεις που διαμορφώνονται στην ελληνική γαστρονομία, κάτι που αποτελεί βασική επιδίωξη της Μπριγάδας, όπως και όλων των μελών της ΕΔΟΚ».

Keywords
Τυχαία Θέματα