Λουκάνικο και Λούντζα Πιτσιλιάς αναγνωρίστηκαν ως ΠΓΕ

Την αίτηση καταχώρισης των κυπριακών προϊόντων «Λουκάνικο Πιτσιλιάς» και «Λούντζα Πιτσιλιάς» στο μητρώο προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ), ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το «Λουκάνικο Πιτσιλιάς» είναι ένα ώριμο, καπνιστό και κρασάτο προϊόν χοιρινού κρέατος, που προέρχεται από την περιοχή της Πιτσιλιάς. Η «Λούντζα Πιτσιλιάς» είναι ένα ώριμο, ξηρό, αλατισμένο, καπνιστό και κρασάτο προϊόν κρέατος, το οποίο παρασκευάζεται από χοιρινό φιλέτο.

Οι διαδικασίες αλάτισης, παραμονής στο κρασί, προσθήκης μπαχαρικών

και ανάμειξης του κρέατος αποτελούν σημαντικά στάδια της διαδικασίας παρασκευής, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα λουκάνικα παρασκευάζονται από το ίδιο μείγμα και έχουν τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Η τεχνογνωσία παραγωγής παραμένει αμετάβλητη, μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά και χρησιμοποιείται ακόμα σήμερα στις σύγχρονες εγκαταστάσεις των παραγωγών της Πιτσιλιάς.

Οι νέες αυτές ονομασίες έρχονται να προστεθούν στα άνω των 1.500 διατροφικών προϊόντων που ήδη χαίρουν προστασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου:

"Τα μοναδικά εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά της Πιτσιλιάς μεταφέρονται στο κρασί των ντόπιων ποικιλιών οίνου και εμποτίζουν το νωπό χοιρινό κρέας με τα αρώματα και τις γεύσεις τους. Ακολουθεί το κάπνισμα και η ωρίμανση με την παραδοσιακή τεχνογνωσία και την αγάπη των τοπικών αλλαντοποιών, με αποτέλεσμα να φτάνουν στο δικό μας πιάτο αλλά και στις κουζίνες των ευρωπαίων πολιτών ξεχωριστά εδέσματα, που βάζουν τον τόπο μας στον γαστρονομικό χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι καταχωρήσεις του Λουκάνικου Πιτσιλιάς και της Λούντζας Πιτσιλιάς, όπως και η καταχώρηση της ονομασίας Χοιρομέρι Πιτσιλιάς τον Σεπτέμβριο του 2020, παρέχουν πλέον τη δυνατότητα προβολής και προώθησης των προϊόντων αυτών μέσω ενός από τα πλέον αναγνωρισμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι αυτό των Γεωγραφικών Ενδείξεων ΠΓΕ και ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). Παράλληλα τα προϊόντα αυτά προστατεύονται από άλλα προϊόντα μιμητισμού, μέσω των ισχυρών μηχανισμών προστασίας που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εξέλιξη αυτή συντείνει στην περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας και της τοπικής ανάπτυξης, με την παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας και τη χρήση αποκλειστικά τοπικών οίνων και προβάλλει την περιοχή της Πιτσιλιάς, και το σύνολο των εξαιρετικών προϊόντων που παράγει."

[Η κεντρική φωτο από την έκδοση "Παραδοσιακά Αλλαντικά της Κύπρου", του Εμπορικού Κέντρου της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα]

The post Λουκάνικο και Λούντζα Πιτσιλιάς αναγνωρίστηκαν ως ΠΓΕ appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα