Κτηματολόγιο: Στον "αέρα" η περιουσία 20.000 ιδιοκτητών ακινήτων στα Δωδεκάνησα

Αναστάτωση επικρατεί στα Δωδεκάνησα καθώς πολλοί ιδιοκτήτες βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται λόγω...Κτηματολογίου.

Οι νησιώτες βλέπουν να χάνεται η περιουσία τους επειδή μετά την ενσωμάτωση του νησιωτικού συμπλέγματος στην Ελλάδα, το 1948, το ελληνικό κράτος δεν ολοκλήρωσε ποτέ την κτηματογράφηση που ξεκίνησαν οι Ιταλοί» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Δωδεκανήσου (ΕΝΙΑΔ) Μιχάλης Βαγιανού.

Τι σημαίνει

αυτό στην πράξη; Κατά τον ίδιο, άνθρωποι που κατείχαν νόμιμα ιδιοκτησίες (ακόμη και από την οθωμανική περίοδο) εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία της κτηματογράφησης, η οποία είναι προφανές πως δεν ολοκληρώθηκε, αφού κτηματογραφήθηκαν μερικώς η Ρόδος, η Κως και τμήματα της Λέρου.

Ως εκ τούτου, ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για το κτηματολόγιο, στον αέρα βρίσκονται περίπου 8.000 ακίνητα και 20.000 ιδιοκτήτες τους στα Δωδεκάνησα, καθώς αδυνατούν να εγγραφούν.

1002 αγωγές μέσα σε μια ημέρα στη Σύμη

Χαρακτηριστική είναι, όπως λένε από την ΕΝΙΑΔ, η περίπτωση της Σύμης όπου ιδιωτικές περιουσίες αλλά και ιστορικά κτίρια δεν μπορούν να κτηματογραφηθούν και για τον λόγο αυτό – εάν δεν αλλάξει το ισχύον καθεστώς – περνούν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου.

Χαρακτηριστικό είναι πως «πριν από 1,5 μήνα μέσα σε μια μέρα στη Σύμη κατατέθηκαν 1.002 αγωγές προκειμένου να μην τους αρπάξει το Δημόσιο την περιουσία τους που κατείχαν νόμιμα για δεκάδες ή και εκατοντάδες χρόνια. Το ίδιο συνέβη και στην Πάτμο όπου οι αγωγές ξεπέρασαν τις 2.000».

Πως θα λυθεί το θέμα

Νομοθετική ρύθμιση

Η ΕΝΙΑΔ ζητεί άμεση νομοθετική ρύθμιση του Κτηματολογικού Καθεστώτος Δωδεκανήσου. Κι αυτό διότι, όπως αναφέρει, το τοπικό νομικό καθεστώς δημιουργεί ήδη προβλήματα και «μπλοκάρει» διαδικασίες που νομοθετήθηκαν ή θα νομοθετηθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κτηματολόγιο, 20 000, Δωδεκάνησα,ktimatologio, 20 000, dodekanisa