Κίνα: Ταχεία αύξηση στις τιμές βοδινού αλλά και στην κατανάλωση

20:00 5/4/2019 - Πηγή: meatnews

Περισσότερο από 11% έχει αυξηθεί στην Κίνα η τιμή του βόειουκρέατος τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 2019, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του2018. Μάλιστα, σημειώνεται ότι από τον Δεκέμβριο και μετά η τιμή αυξάνεταισχεδόν σε καθημερινή βάση. Αυτά τα στοιχεία δίνει στη δημοσιότητα το κινεζικόΥπουργείο Γεωργίας. Εξίσου ανοδική τάση, και μάλιστα επιταχυνόμενη, ακολουθείκαι η κατανάλωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διατίθενται, το 2017 οι Κινέζοι κατανάλωσανπερίπου 8 εκατ. τόνους κόκκινου κρέατος, περισσότερο από ό,τι οποιαδήποτε άλληχώρα στον κόσμο, αν και η κατά κεφαλή

κατανάλωση παρέμεινε χαμηλότερη από τονπαγκόσμιο μέσο όρο.

Οι Κινέζοι εκτροφείς δεν φαίνεται από την πλευρά τους ναμπορούν να συμβαδίσουνε με την αύξηση της ζήτησης. Μέχρι το 2017 οιεκμεταλλεύσεις βοοειδών ήταν συνήθως μικρής κλίμακας μονάδες – μόνο το 2% τωνεκμεταλλεύσεων τροφοδοτεί την αγορά με περισσότερα από 1.000 ζώα ετησίως. Τηζήτηση επομένως σπεύδουν να καλύψουν οι εισαγωγές, οι οποίες το 2018 ανήλθαν στο1 εκατ. τόνους από μόνο 23,7 χιλ. το 2010.

Επί του παρόντος, οι προβλέψεις του κινεζικού ΥπουργείουΓεωργίας για την επόμενη δεκαετία κάνουν λόγο για συνέχιση της αύξησης στηνκατανάλωση – όχι μόνο για το βόειο, αλλά και για το πρόβειο. Αυτό σημαίνει ότι ηεισαγωγική κίνηση θα συνεχίσει να είναι ισχυρή. Πολύ περισσότερο που, όπως λένεΚινέζοι καταναλωτές, «το κινεζικό μοσχάρι είναι πιο ακριβό από το εισαγόμενο».

Από το 2015, η Νότια Αμερική έγινε σταδιακά μια σημαντική περιοχή προέλευσης του βόειου που εισάγει η Κίνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2013 η Αυστραλία είχε περίπου το 50% των εισαγωγών βόειου στην Κίνα, το 2017 αυτό άλλαξε και το 70% προερχόταν από χώρες της Νότιας Αμερικής. Σε τρία χρόνια, από το 2015 μέχρι το 2018, οι βραζιλιάνικες εξαγωγές βόειου στην Κίνα αυξήθηκαν από 56 χιλ. τόνους σε 320 χιλ. τόνους. Το 2018, το 50% των εξαγωγών βοδινού της Ουρουγουάης και της Αργεντινής οδηγούνταν στην Κίνα, η οποία είναι τώρα ο πλέον σημαντικός αγοραστής νοτιοαμερικανικού βοδινού.

[Με πληροφορίες από chinadialogue.net]

Keywords
Τυχαία Θέματα