ΚΑΠ σε σταυροδρόμι ευθυνών
Στις 26 Μαΐου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας συμμετείχε στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., εκπροσωπώντας την Ελλάδα με στόχο μια πιο δίκαιη, ισχυρή και λειτουργική Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2027.
Μαζί με την Ιταλία και την υποστήριξη άλλων κρατών-μελών, η Ελλάδα
Ο κ. Κέλλας τόνισε την ανάγκη ριζικής απλοποίησης των διαδικασιών στην εφαρμογή της ΚΑΠ, τόσο για τους αγρότες όσο και για τις διοικητικές αρχές. Στηρίζοντας τις σχετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστήριξε ότι η μείωση της γραφειοκρατίας και η αύξηση της ευελιξίας είναι ζωτικής σημασίας για να γίνει η ΚΑΠ πραγματικό εργαλείο στήριξης του αγρότη και της αγροτικής κοινότητας.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι οι γεωπολιτικές κρίσεις και η κλιματική αλλαγή έχουν αναδείξει την ανάγκη για έναν πιο ανθεκτικό αγροδιατροφικό τομέα, καλώντας σε νέα εργαλεία χρηματοδότησης που θα θωρακίσουν την ευρωπαϊκή παραγωγή τροφίμων απέναντι σε κρίσεις.
Ζωική ευζωίαΟ υφυπουργός είχε επίσης συνάντηση με τον Επίτροπο για την υγεία και την ευζωία των ζώων, Olivér Várhelyi. Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τις συνθήκες μεταφοράς των ζώων, ο κ. Κέλλας εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς την υπερρύθμιση του τομέα.
Τόνισε ότι οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη, ειδικά για τις μικρές και μεσαίες εκτροφές. Εξέφρασε επίσης επιφυλάξεις για τον εκτεταμένο εμβολιασμό των ζώων ως κύριο εργαλείο ελέγχου των ζωονόσων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τέτοιες πολιτικές μπορεί να μην είναι βιώσιμες ή αποδεκτές από την αγορά και την κοινωνία.
Η παρέμβαση Κέλλα εκφράζει τη στροφή σε έναν περισσότερο παραγωγοκεντρικό λόγο, σε μια εποχή που η ΚΑΠ αντιμετωπίζει αυξανόμενη κριτική για την απόστασή της από τις πραγματικές ανάγκες των αγροτών. Παρ’ όλα αυτά, η αόριστη ρητορική περί "ισχυρής χρηματοδότησης" δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένες δεσμεύσεις ή αριθμούς. Επιπλέον, η επιφύλαξη για τον εμβολιασμό των ζώων μπορεί να θεωρηθεί αμφιλεγόμενη, καθώς δεν αντανακλά πάντα τις επιστημονικές εισηγήσεις για την πρόληψη ζωονόσων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Συνολικά, η ελληνική παρέμβαση κινείται προς θετική κατεύθυνση ως προς τη διεκδίκηση μιας ευέλικτης και δίκαιης ΚΑΠ, αλλά μένει να φανεί αν θα υπάρξει πραγματικό αντίκρισμα στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις και αν οι δηλώσεις προθέσεων θα μεταφραστούν σε χειροπιαστή πολιτική στήριξη για τους παραγωγούς.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ούτε Τραμπ, ούτε Χούθι. Η πραγματική απειλή
- Ερχονται μαζικές προσφυγές για 13η και 14η σύνταξη
- Εορτολόγιο: Μεγάλη ημέρα της Ορθοδοξίας σήμερα – Ποιοι γιορτάζουν 29 Μαΐου
- Μέχρι 2 Ιουνίου αιτήσεις για βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία
- Νέες εστίες ευλογιάς
- Σύμβαση 717: Νέες ποινικές διώξεις άσκησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σε βάρος 16 προσώπων
- Πώς η ΑΑΔΕ θα θέσει στο "αρχείο" ληξιπρόθεσμες οφειλές 10 δισ. ευρώ - Ποιους οφειλέτες αφορούν
- Τηλεφωνική γραμμή του ΕΟΠΥΥ 1566: Πώς θα βρίσκουμε γιατρό και ραντεβού
- Προφυλακίστηκαν οι “4” για την απαγωγή του 24χρονου
- ΔΥΠΑ: Ανοίγουν σήμερα οι εγγραφές για 18 δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια – Τι περιλαμβάνουν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις meatnews
- Τελευταία Νέα meatnews
- ΚΑΠ σε σταυροδρόμι ευθυνών
- Νέες εστίες ευλογιάς
- Μέχρι 2 Ιουνίου αιτήσεις για βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία
- Με εθνική Αρχή τύπου… Σουηδίας απαντά στην ακρίβεια ο Μητσοτάκης
- «Προαναγγελθείσα πολιτική αυτοκτονία» θεωρούν τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι γεωτεχνικοί Δημοσίου
- Απορρίπτουν τα περί «διαφθοράς» οι εργαζόμενοι ΟΠΕΚΕΠΕ
- Εαρινό Συνέδριο USMEF: Ζήτηση και τάσεις κόκκινου κρέατος
- Ε.Ε.: 15 εκατ. ευρώ έκτακτη στήριξη αγροτών
- Ανασύνταξη στον κλάδο του κρέατος
- ΟΠΕΚΕΠΕ – τέλος. Μεταφορά αρμοδιοτήτων στην ΑΑΔΕ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Πληρωμές Παρασκευή για δέκα συνδεδεμένες και λίγες διορθώσεις, πάνε για τέλος Ιουνίου Νιτρικά και υπό έλεγχο
- Από 40 λεπτά ξεκινούν οι συμβάσεις για ηλίανθο με όρεξη για κάτι καλύτερο
- EΧΑΕ: Το στοίχημα του Γ. Κοντόπουλου για την ελληνική κεφαλαιαγορά - Το Χ.Α. στο κατώφλι των ανεπτυγμένων αγορών
- Τηλεφωνική γραμμή του ΕΟΠΥΥ 1566: Πώς θα βρίσκουμε γιατρό και ραντεβού
- ΟΠΑΠ: Αισιοδοξία για την επίτευξη των στόχων του έτους 2025
- Κίνα: Αύξηση 1,4% κατέγραψαν τα κέρδη των μεγαλύτερων βιομηχανιών στο πρώτο τετράμηνο
- Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις στη ΔΥΠΑ– Αναλυτικός οδηγός
- 9th Naftemporiki Shipping Conference-Laskaridis: In 5 years there will be no Greek registry
- ΗΠΑ: "Βίζα τέλος" για ξένους αξιωματούχους που λογοκρίνουν Αμερικανούς στα social media



