Και το 2022 αυξήσεις στις τιμές του κρέατος;

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, το υψηλό ενεργειακό κόστος και το κόστος των πρώτων υλών πιθανώς θα συνεχίσουν να ευνοούν τις ανοδικές τιμές, σύμφωνα με τις αναφορές του Μηνιαίου Ενημερωτικού Δελτίου Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η παραγωγή βοοειδών για το 2021/22 αναθεωρήθηκε ανοδικά σε σχέση με την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα για το Β’ εξάμηνο του 2021, λόγω αναμενόμενων βαρύτερων σφαγίων και υψηλότερου ρυθμού σφαγής,

ενώ για το 2022 προβλέπεται μειωμένη παραγωγή βοοειδών. Καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα συνεχίζουν να υφίστανται (μειωμένο προσωπικό, περιορισμοί λόγω της πανδημίας), με παράλληλη ενίσχυση του ενεργειακού κόστους και του κόστους των ζωοτροφών, ενώ η ζήτηση εξακολουθεί να παραμένει ισχυρή, η αγορά εκτιμά ότι οι τιμές των βοοειδών πιθανότατα θα συνεχίσουν να ευνοούνται. Αντίστοιχη εικόνα εμφανίζει η αγορά κοτόπουλου-γαλοπούλας και χοιρινού, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για πιο «σφιχτές» προμήθειες, τόσο το 2021 όσο και το 2022, ενισχύοντας τις τιμές τους. Οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν ότι ευνοϊκά αναμένεται να κινηθούν οι τιμές σιταριού λόγω περιορισμένων προμηθειών. Αντιθέτως πτωτική πίεση αναμένεται να ασκηθεί στο καλαμπόκι ένεκα της αναμενόμενης ενίσχυσης της παραγωγής και των αποθεμάτων σε συνδυασμό με τον μετριασμό της ζήτησης από την Κίνα – το ίδιο και στην τιμή της σόγιας εξαιτίας των πιθανών εξελίξεων στην επαναξιολόγηση της συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας- αν και οι εκτιμήσεις για την παραγωγή κρίνονται θετικές.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα