Και εγένετο η Φωνή της Ευρωπαϊκής Κτηνοτροφίας

Τη Φωνή της Ευρωπαϊκής Κτηνοτροφίας (European Livestock Voice) έχουν συγκροτήσει μια σειρά οργανώσεις πανευρωπαϊκής εμβέλειας οι οποίες προέρχονται από όλο το σχεδόν το φάσμα των κλάδων που σχετίζονται με την κτηνοτροφία και την παραγωγή κρέατος. Πρόκειται για μια πολυσυλλεκτική ομάδα εταίρων που αποφάσισαν να έρθουν για πρώτη φορά κοντά, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ουσιαστικό και συστηματικό αντίβαρο, να εξισορροπήσουν δηλαδή τον διάλογο που αναπτύσσεται εδώ και μερικά χρόνια σχετικά με την κτηνοτροφική δραστηριότητα και τις συνέπειές της.

Οιοργανώσεις

αυτές εκπροσωπούν κλάδους που απλώνονται από την υγεία των ζώωνμέχρι τη μεταποίηση προϊόντων κρέατος και δημιούργησαν τη Φωνή της ΕυρωπαϊκήςΚτηνοτροφίας με σκοπό να ενημερώσουν το κοινό για την κοινωνική αξία της ζωικήςπαραγωγής και τη συνεισφορά της στις παγκόσμιες προκλήσεις, παρέχοντας μιαεναλλακτική αφήγηση στον δημόσιο διάλογο της εποχή, που τείνει να πάρει (αν δενέχει ήδη πάρει) χαρακτηριστικά αντιπαράθεσης.

Δεν υπάρχειαμφιβολία ότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας και της παραγωγής κρέατος στην Ευρώπηκαι όχι μόνο, βρίσκονται στο επίκεντρο μιας μεγάλης συζήτησης η οποία κυριαρχείταισήμερα από ομάδες συμφερόντων που διατυπώνουν (και ενίοτε μάλιστα θορυβωδώς)μονομερείς απόψεις διαδίδοντας μύθους για την κτηνοτροφία. «Διαρκώς αυξανόμενοιβαίνουν αυτοί οι μύθοι στα σόσιαλ μίντια και στον Τύπο και δημιουργούν μιαεικόνα που βρίσκεται στον αντίποδα της πραγματικότητας που ζουν καθημερινάχιλιάδες Ευρωπαίοι κτηνοτρόφοι και οι επαγγελματίες που συνεργάζονται μαζί τους»αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Φωνή της Ευρωπαϊκής Κτηνοτροφίας.

Είναι φανερόότι τέτοιοι μύθοι ασκούν ισχυρή επιρροή στις απόψεις των Ευρωπαίων καταναλωτώνγια το ρόλο των ζωικών προϊόντων και βάζουν τον κτηνοτροφικό τομέα στη γωνίακαι στο περιθώριο της κοινωνίας. Επηρεάζουν επίσης αρνητικά το ευρωπαϊκόμοντέλο κτηνοτροφίας και το πλαίσιο της ασκούμενης πολιτικής, αυξάνοντας έτσι τιςπροκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κλάδος στην προσπάθειά του ναεπιτύχει οικονομική βιωσιμότητα και ηλικιακή ανανέωση αλλά και να καταφέρει ναπροσαρμοστεί στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ευρωπαϊκέςοργανώσεις που συγκρότησαν τη Φωνή της Ευρωπαϊκής Κτηνοτροφίας αναλαμβάνουν απόκοινού δράση προκειμένου να αναδείξουν την άλλη πλευρά της ιστορίας, απαραίτητηγια να αποκατασταθεί η ισορροπία και η πληροφόρηση για τις συνέπειες και για τησυνεισφορά του ευρωπαϊκού τομέα κτηνοτροφίας. Για τον σκοπό αυτό, δημιουργήθηκεένας ενημερωτικός κόμβος (https://meatthefacts.eu/) που παίρνει θέση και εξετάζειτην ακρίβεια όσων ακούγονται για την κτηνοτροφική παραγωγή, την κατανάλωση καιτα οφέλη τους. Η διαδικτυακή αυτή πύλη δίνει απαντήσεις σε μερικές συνήθειςερωτήσεις για τις συνέπειες της κτηνοτροφικής δραστηριότητας, ενώ είναιχαρακτηριστικό το βασικό σύνθημα που χρησιμοποιεί: «Δεν θα σου πούμε εμείς τι θα φας, τι θα πιείς ή τι θα φορέσεις, αλλάείναι καλό να ακούς και τις δύο πλευρές της ιστορίας για την κτηνοτροφία. Γιατίόταν κάνεις μια επιλογή, επιλέγεις επίσης και τις συνέπειες!». Επιπλέον,στα social media ησχετική συζήτηση ενοποιείται στην ετικέτα #MeattheFacts.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι το ευρωπαϊκόκτηνοτροφικό μοντέλο, στηριγμένο στη βιοποικιλότητα, τις τοπικές καιοικογενειακές δομές, είναι η ραχοκοκαλιά των αγροτικών περιοχών της Ε.Ε.Υποστηρίζει μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας και κλάδων, συμβάλλει στην κυκλική προσέγγισητης βιοοικονομίας εντός της Ε.Ε., την ίδια στιγμή που διασφαλίζει σταθερή καιπροσιτή προσφορά επαρκούς, ασφαλούς και θρεπτικής τροφής, καθώς και πολλώνάλλων προϊόντων και υποπροϊόντων, αναγκαίων για έναν υγιεινό τρόπο ζωής»υποστηρίζουν όσοι συμμετέχουν στην πρωτοβουλία και δηλώνουν απόλυτα σίγουροιότι: «Χωρίς κτηνοτροφία η Ευρώπη θα έχανεσημαντικό αριθμό βοσκοτόπων, θα βρισκόταν ενώπιον αυξημένων δασικών πυρκαγιών,θα είχε τεράστια έλλειψη οργανικών λιπασμάτων, πράσινης ενέργειας και πολλών άλλωνβασικών πρώτων υλών και θα έβλεπε αυξημένη αγροτική έξοδο και περαιτέρω ερήμωσητων αγροτικών περιοχών. Την ίδια στιγμή, θα βρισκόταν στην ανάγκη να εξαρτάταιαπό εισαγωγές προϊόντων ζωικής προέλευσης που παράγονται με χαμηλότερες προδιαγραφές,ενώ θα αυξανόταν η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα».

Η Φωνή τηςΕυρωπαϊκής Κτηνοτροφίας παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες,όπου δήλωσαν την ξεκάθαρη υποστήριξή τους δύο νεοεκλεγμένοι ευρωβουλευτές,κτηνοτρόφοι και οι ίδιοι, ο Αλεξάντερ Μπέρνουμπερ και ο Ζερεμί Ντεσέρλ, πουδεσμεύθηκαν να φέρουν τον διάλογο αυτό και τις απαντήσεις του κλάδου, στο νέοευρωκοινοβούλιο.

Στηνενδιαφέρουσα αυτή πρωτοβουλία συμμετέχουν οι οργανώσεις:

AnimalhealthEurope – Ευρωπαϊκήβιομηχανία φαρμάκων, εμβολίων και άλλων προϊόντων για την υγεία των ζώων

Avec – Ευρωπαϊκός τομέας κρέατος πουλερικών

Clitravi – Ευρωπαϊκήβιομηχανία μεταποίησης κρέατος

Copa and Cogeca – Ευρωπαίοι αγρότες καιαγρο-συνεταιρισμοί

COTANCE – Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Δερμάτων

EFFAB – Ευρωπαϊκόφόρουμ κτηνοτρόφων

Euro Foie Gras - Ευρωπαϊκή βιομηχανία Φουά Γκρα

FEFAC - ΕυρωπαϊκήΒιομηχανία Ζωοτροφών

FEFANA – ΕυρωπαϊκήΒιομηχανία Συστατικών Ζωοτροφών

FUR EUROPE – Ευρωπαϊκήβιομηχανία γούνας

UECBV – Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπόρων Ζώντων Ζώων και Κρέατος

Keywords
Τυχαία Θέματα