ΓΣΕΒΕΕ: Ικανοποίηση για τη ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία, προβληματική η ρύθμιση για χρέη στην Εφορία

13:00 8/5/2019 - Πηγή: meatnews

Ικανοποίησηεκφράζει η ΓΣΕΒΕΕ για το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση και το οποίο αφοράτη ρύθμιση ασφαλιστικών, φορολογικών και προς ΟΤΑ οφειλών. Όπως αναφέρει ηΣυνομοσπονδία, το νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει διατάξεις που αποτελούσαν καιπροτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ, ιδιαίτερα για τις ασφαλιστικές οφειλές.

«Επομένως,και σε ό,τι αφορά στις ρυθμίσεις οφειλών προς τα Ασφαλιστικά

Ταμεία και τουςΟΤΑ δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την ικανοποίηση μας και την προσδοκία ότιοι ρυθμίσεις αυτές θα μπορέσουν να απεγκλωβίσουν χιλιάδες συναδέλφους μας πουβρέθηκαν σε αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσουν τους λόγω της βαθιάς καιπαρατεταμένης οικονομικής κρίσης» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΓΣΕΒΕΕ,εκφράζοντας ωστόσο προβληματισμό και την αντίθεση επαγγελματιών καιμικρομεσαίων, τόσο για το σκέλος που αφορά τις ρυθμίσεις φορολογικών οφειλώνόσο και για επιμέρους διατάξεις του σ/ν που δεν αφορούν ρυθμίσεις οφειλών.

«Ειδικότερακαι όσον αφορά τις διατάξεις για ρύθμιση των φορολογικών οφειλών θεωρούμε ότι οδιαχωρισμός που γίνεται ανάμεσα σε φυσικά πρόσωπα/νομικές οντότητες μηκερδοσκοπικού χαρακτήρα και νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα αφήσειχιλιάδες επιχειρήσεις εκτός ρύθμισης. Ο αριθμός των δόσεων που προβλέπονται για αυτές τιςπεριπτώσεις, αλλά και τα εισοδηματικά κριτήρια που θέτονται, δεδομένου ότιαφορούν τα εισοδήματα του 2017, δημιουργούν προϋποθέσεις αποτυχίας την εν λόγωρύθμισης, κάτι που το έχουμε βιώσει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια μεανάλογες ρυθμίσεις» αναφέρει χαρακτηριστική η ΓΣΕΒΕΕ και συνεχίζει: «Πρέπεινα γίνει κατανοητό ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουνοι επιχειρήσεις είναι η έλλειψη ρευστότητας. Η αρχιτεκτονική τηςσυγκεκριμένης ρύθμισης δεν λαμβάνει τον κρίσιμο αυτό παράγοντα για τηβιωσιμότητα των επιχειρήσεων υπόψη. Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι ηπερίοδος ένταξης είναι μόλις 1,5 μήνας, ήτοι μέχρι τις 26/6/2019. Επιπλέον δενφαίνεται να λαμβάνεται υπόψη ότι κάποιες επιχειρήσεις ενδεχομένως να έχουνπολλαπλές οφειλές (ασφαλιστικές, φορολογικές κλπ.) δημιουργώντας τον κίνδυνο νασυμπαρασύρει σε μερική αποτυχία και τις άλλες ρυθμίσεις που εισάγονται».

Η ΓΣΕΒΕΕθεωρεί ότι εάν οι ρυθμίσεις για τις φορολογικές οφειλές είχαν οικοδομηθεί μετην αρχιτεκτονική εκείνων για τις ασφαλιστικές οφειλές, θα είχαν δημιουργηθείισχυρές προϋποθέσεις για οριστική επίλυση του προβλήματος της υπερχρέωσης τωνεπιχειρήσεων προς το Δημόσιο.

Περαιτέρω,και σχετικά με επιμέρους διατάξεις που εισάγονται με το σ/ν και δεν αφορούνρυθμίσεις οφειλών, η Συνομοσπονδία επισημαίνει ότι:

Η πρόβλεψη περί ύπαρξης βάσιμου λόγου απόλυσης, δημιουργεί πρόσθετες γραφειοκρατικές υποχρεώσεις στις επιχειρήσεις, χωρίς να παρέχει ουσιαστική πρόσθετη κατοχύρωση στους εργαζόμενους. Αντίθετα μπορεί να οδηγήσει τους εργοδότες να αποφεύγουν να συνάπτουν με το προσωπικό τους συμβάσεις αορίστου χρόνου και να προτιμούν την «εύκολη» λύση της πρόσληψης προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.Η πρόβλεψη περί καταχώρησης της ετήσιας κανονικής άδειας στο ΠΣ Εργάνη, έως και μία (1) ώρα μετά την έναρξη πραγματοποίησής της θα δημιουργήσει πρόσθετο γραφειοκρατικό και διοικητικό κόστος συμμόρφωσης στις επιχειρήσεις, χωρίς μάλιστα να παρέχει κάποια επιπρόσθετη κατοχύρωση στους εργαζόμενους.

«Στις παραπάνω ρυθμίσεις δεν λαμβάνεται υπόψη ότιτο διοικητικό κόστος συμμόρφωσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είναιπολλαπλάσιο σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς δεν έχουν ούτεοργανωμένα λογιστήρια ούτε και νομικά τμήματα. Με άλλα λόγιαγραφειοκρατικοποιείται ασφυκτικά ένα πλαίσιο που σε γενικές γραμμές λειτουργείικανοποιητικά και που τελικά εάν υιοθετηθεί θα δημιουργήσει περισσότεραπροβλήματα από αυτά που ευαγγελίζεται ότι θα επιλύσει» καταλήγει η ανακοίνωση τηςΓΣΕΒΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα