Συνέχιση της ανοδικής πορείας και νέα καινοτόμα προϊόντα το 2019 προαναγγέλλει η Creta Farms

13:00 6/5/2019 - Πηγή: meatnews

Την ετήσια οικονομική έκθεση της χρήσης 2018, σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ), ανακοίνωσε η Creta Farms, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αρθούν οι λόγοι που οδήγησαν στην αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο Χρηματιστήριο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «οόμιλος, διατηρώντας την ηγετική θέση στον κλάδο των αλλαντικών, με μερίδιοαγοράς που ξεπερνά το 26%, συνεχίζει την επιτυχημένη και ανοδική πορεία του, ηοποία επιβεβαιώνεται από την αύξηση των πωλήσεων οι οποίες ανήλθαν στα

117,8εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 9%, σε σχέση με τη χρήση 2017, παρά το γεγονόςότι η αγορά των αλλαντικών κινήθηκε με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε αξίαπωλήσεων, σημειώνοντας πτώση κατά 2%, σε σχέση με το 2017. Τα αντίστοιχα μεγέθηγια τη μητρική εταιρεία ανήλθαν στα 117,2 εκατ. ευρώ, τη χρήση του 2018 έναντι107,6 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη χρήση του 2017, ήτοι αυξημένα κατά 8,9%».

Το αναπροσαρμοσμένο αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων, επενδυτικώναποτελεσμάτων, αποσβέσεων και απομειώσεων συμμετοχών, (EBITDA) ανήλθε στα 13,5εκατ. ευρώ για την εταιρεία, ήτοι 11,5% επί των πωλήσεων και 5,8 εκατ. ευρώ γιατον όμιλο.

Όπως επισημαίνεται, «η εταιρεία,λαμβάνοντας ουσιαστικές επιχειρηματικές αποφάσεις, προχώρησε σε απομείωσησυμμετοχών και απαιτήσεων που αφορά τις θυγατρικές ΦΑΡΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ και CretaFarms USA, LLC, στο πλαίσιο στρατηγικού ανασχεδιασμού, που στόχο έχει τημεγιστοποίηση της αξίας του ομίλου. Ειδικότερα, η εταιρεία προέβη, εντός τηςχρήσης 2018, στην πώληση ακινήτων της θυγατρικής ΦΑΡΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΕ. Συνέπειααυτού, υπήρξε απομείωση του συνόλου των απαιτήσεων και του ποσού επένδυσης στηθυγατρική αυτή».

«Όσον αφορά τις εμπορικέςδραστηριότητες της εταιρείας, τα αλλαντικά συνεχίζουν να είναι η βασική πηγήδραστηριοτήτων και εσόδων, αλλά, μέσα στη χρήση, η εταιρεία εισήγαγεεπιτυχημένα δύο νέα προϊόντα (Κρέας Εν Ελλάδι, Αλλαντικά ΧΩΡΙΣ), τα οποίααπέφεραν θετικά αποτελέσματα, ενδυνάμωσαν τη θέση της εταιρείας σε υπάρχουσεςκαι νέες αγορές και συνεισέφεραν πωλήσεις. Σε επίπεδο διεθνών δραστηριοτήτων, ηστρατηγική πλέον βασίζεται στην αξιοποίηση των κατοχυρωμένων ευρεσιτεχνιών και,κυρίως, της αποκτημένης τεχνογνωσίας. Η συνεργασία στην Αυστραλία, Κύπρο καιΙσπανία, συνεχίζονται με επιτυχία, ενώ επανασχεδιάζεται η δραστηριοποίηση στιςΗνωμένες Πολιτείες, μέσω της εκμετάλλευσης των ευρεσιτεχνιών, για δημιουργία ροών,μέσω δικαιωμάτων (royalties). Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές παραμένουν στοστρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας, πάντα, όμως, με γνώμονα τη μεγιστοποίησητου οφέλους από οιαδήποτε επένδυση στο εξωτερικό» σημειώνει η ανακοίνωσηκαι καταλήγει:

«Για το 2019, η εταιρεία έχει ήδηδείξει σημάδια συνέχισης της ανοδικής πορείας της, εδραιώνοντας τη θέση τηςστον ελληνικό χώρο σε αγορές όπου κρατά την πρωτοκαθεδρία, εισάγοντας νέακαινοτόμα προϊόντα και μη συμβιβάζοντας την ποιότητα των προϊόντων που τηςέδωσαν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, ενώ, παράλληλα, έχει διεισδύσει σημαντικάσε νέες αγορές, όπως αυτή του προψημένου γύρου (τόσο στο λιανεμπόριο όσο καιστο κανάλι του HO.RE.CA), του ψητοπωλείου και άλλων τροφίμων υψηλήςδιαθρεπτικής αξίας».

* Σημειώνεται ότι μετά από σχετικό αίτηματης Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έχει ανασταλεί από την Πέμπτη 2/5 η διαπραγμάτευσητων μετοχών της εταιρείας. Όπως είχε ανακοινώσει σχετικά το Χρηματιστήριο, ηαναστολή ισχύει «έως ότου η εταιρίαπροβεί:

α) σε ενημέρωση του επενδυτικού κοινού σχετικά με τα ευρήματα του ειδικού ελέγχου από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο, που αναφέρεται στο θέμα έμφασης το οποίο περιλαμβάνεται στην έκθεση ελέγχου του ορκωτού ελεγκτή λογιστή της εταιρίας και στη σημείωση 15.33.2 των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2018, κατόπιν ολοκλήρωσης του εν λόγω ελέγχου και έκδοσης της τελικής έκθεσης και
β) σε τυχόν επανακατάρτιση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης για την χρήση 2018, εφόσον απαιτείται, σε συνέχεια αξιολόγησης των ευρημάτων της ως άνω τελικής έκθεσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα