Για ολιγωρία στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης «καρφώνουν» την Κομισιόν οι Ευρωπαίοι Ελεγκτές

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για την αειφορία καιτη βιώσιμη ανάπτυξη, και ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παραλείπουν νααναφέρουν τους όρους αυτούς σε κάθε ευκαιρία. Ειδικά όσον αφορά την κτηνοτροφίακαι την παραγωγή και εμπορία κρέατος, οι κατηγορίες που ακούγονται πληθαίνουνκαι παίρνουν κάθε φορά μεγάλες διαστάσεις. Στην πράξη όμως φαίνεται ότι το αληθινόενδιαφέρον μπορεί να απέχει από τις εκφωνήσεις πολιτικής, τις διακηρύξεις καιτην επιβολή περιορισμών.

Απόδειξη, η πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού

ΕλεγκτικούΣυνεδρίου, που «καρφώνει» την Κομισιόν για το γεγονός ότι η τελευταία δεναναφέρει στοιχεία ούτε παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο ο προϋπολογισμός καιοι πολιτικές της Ε.Ε. συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη. Κι όλα αυτά, τη στιγμήπου η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει την Ατζέντα 2030 για τη ΒιώσιμηΑνάπτυξη και να υλοποιήσει τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξής (ΣΒΑ) που αυτήπεριλαμβάνει.

Όπως διαπιστώνουν οι ελεγκτές, η Ε.Ε. έχει δεσμευθεί όσοναφορά τη βιωσιμότητα και την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) πουέχει θέσει ο ΟΗΕ. Επιπλέον, η νομοθεσία της Ε.Ε. υποχρεώνει μεγάλες εταιρείεςνα αναφέρουν στοιχεία για τη βιωσιμότητα και αυτές, στις σχετικές εκθέσειςτους, περιλαμβάνουν όλο και περισσότερο τους ΣΒΑ. Εν τούτοις, επισημαίνουν, «δεν έχουν ακόμη τεθεί τα θεμέλια για τηναναφορά ουσιαστικών στοιχείων για τη βιωσιμότητα. Ένας ακόμη λόγος για τονοποίο η Κομισιόν δεν έχει ακόμη ενσωματώσει τη βιωσιμότητα στο πλαίσιο αναφοράςστοιχείων για τις επιδόσεις είναι η απουσία μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τηβιώσιμη ανάπτυξη, η οποία να καλύπτει το διάστημα έως το 2030. Μέχρι στιγμής,μόνο ένα θεσμικό όργανο και ένας οργανισμός της Ε.Ε. δημοσιεύουν έκθεση για τηβιωσιμότητα, ενώ άλλα όργανα και οργανισμοί αναφέρουν σχετικά στοιχεία κατάτρόπο αποσπασματικό».

«Οι πολίτες θέλουν καιπρέπει να έχουν αξιόπιστες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε.συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή», δήλωσε χαρακτηριστικάη Eva Lindström, Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδια για την έκθεση.«Δεδομένης της δέσμευσης της Ε.Ε. όσον αφορά τους ΣΒΑ, θα περιμέναμε από την Κομισιόννα είναι σε θέση να αναφέρει στοιχεία σχετικά με τα επιτυγχανόμενααποτελέσματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα