Για μείωση του κόστους παραγωγής συζήτησαν Αραχωβίτης – Φάμελλος με συνεταιρισμούς

Τα μέτρα μείωσης του κόστουςπαραγωγής που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφουςσυζήτησαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καιΤροφίμων, ο Υπουργός,ΣταύροςΑραχωβίτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ΣωκράτηςΦάμελλος και εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων από τη Θεσσαλονίκη και τηΧαλκιδική.

Ειδικότερα, και όπως αναφέρεισχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, οι

κ.κ. Αραχωβίτης και Φάμελλος δεσμεύτηκαν προςτους εκπροσώπους των αγροτών ότι θα γίνει συνάντηση το προσεχές διάστημα με τηδιοίκηση της ΔΕΗ, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες επίλυσης τουπροβλήματος, που έχουν στην τήρηση των δόσεων μετά από ρύθμιση χρεών, λόγω τηςεποχικότητας του επαγγέλματος και των εσόδων τους.

Επίσης, αναφέρθηκαν σεεπιπλέον κίνητρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τη συμμετοχή των αγροτών σεσυνεταιριστικά σχήματα, προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους στην παραγωγικήαλυσίδα και τη διαπραγματευτική τους δυνατότητα.

Ένα άλλο πρόβλημα που τέθηκεαπό τους παραγωγούς είναι η σύνδεση του Αριθμού Ταυτότητας του Ακινήτου (ΑΤΑΚ)με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, που θα κληθούν και φέτος να υποβάλουν προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ.Εκεί ο κ. Αραχωβίτης απάντησε ότι το ΑΤΑΚ θα ενέχει θέση πληροφοριακού στοιχείου,αρκεί να δηλώνεται κανονικά η ιδιοκτησία.

Ο κ. Φάμελλος ξεκαθάρισε ότιδεν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν οι επιδοτήσεις, λόγω εμπλοκής με τους δασικούςχάρτες, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα επιταχυνθεί η αποστολή στοιχείων, όπου αυτόχρειάζεται, για να είναι επιλέξιμα για επιδότηση.

Τέλος, συζητήθηκε εκτενώς τοζήτημα της μείωσης του κόστους παραγωγής και τέθηκαν στο τραπέζι προτάσεις απόόλες τις πλευρές.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οιΥφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου και ΒασίληςΚόκκαλης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού ΓαλάτισταςΧαλκιδικής, Άγγελος Τσιαρτσιαφλής, ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού ΣυνεταιρισμούΣημάντρων Χαλκιδικής, Εμμανουήλ Βιτλής, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Παυλίν (ΆγιοςΠαύλος Χαλκιδικής), Γεώργιος Καλαντζής, ο πρόεδρος του Αγροτικού ΣυνεταιρισμούΕπανομής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓεώργιοςΤσιώνης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τριλόφου και μέλος τουδιοικητικού συμβουλίου της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης «ΕΑΣ Θεσσαλονίκης», ΧρήστοςΤσιλιάς και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ν. Καλλικράτειας Χαλκιδικής,Γεώργιος Μηκές.

Μετά το τέλος της συνάντησης,ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε:

«Είχαμε άλλη μια εποικοδομητική συνάντηση αυτή τη φορά με αγρότες απότη Θεσσαλονίκη και από τη Χαλκιδική, μέλη συνεταιρισμών, ανθρώπους πουασχολούνται με τα κοινά. Συζητήσαμε τα προβλήματα της πρωτογενούς παραγωγής καιιδιαίτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μακεδονία.

Αυτό που συζητήσαμε και συμφωνήσαμε είναι η πρωτοβουλία που θααναλάβουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες όσον αφορά στο αγροτικό ρεύμα στιςγεωτρήσεις, όπου το βασικό πρόβλημα είναι οι ρυθμίσεις που κάνουν οι παραγωγοί,αλλά λόγω της ροής της καλλιέργειας δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν μία ή δύοδόσεις και χάνεται η ρύθμιση. Αναλάβαμε, λοιπόν, την πρωτοβουλία τις επόμενεςμέρες να έχουμε συνάντηση τόσο με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καιμε τον πρόεδρο της ΔΕΗ, για να δούμε με ποιον τρόπο – έχουμε και συγκεκριμένηπρόταση – θα διασφαλίσουμε ότι για την απώλεια μιας ή δύο δόσεων ή ενός μικρούαριθμού δόσεων δεν θα καταπίπτει η ρύθμιση.

Το δεύτερο ζήτημα που συζητήσαμε αναλυτικά ήταν τα κίνητρα που έχουναρχίσει να δίνονται και θα δοθούν από εδώ και πέρα για τη συμμετοχή των αγροτώνστους συνεταιρισμούς. Όπως ξέρετε το επόμενο διάστημα έρχεται ένας νόμος από τοΥπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον συνδικαλισμό των αγροτών που θα επιλύειταυτόχρονα και ζητήματα συνεταιρισμών. Εκεί θα επιλύονται αρκετά από ταζητήματα που συζητήσαμε, αλλά ταυτόχρονα και μέχρι τέλος του χρόνου θα υπάρχεικαι άλλη κινητροδότηση για τη συμμετοχή των αγροτών στα συνεργατικά σχήματα.

Ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί την περιοχή είναι το ζήτημα του ΑΤΑΚ(Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου) στα αγροτεμάχια. Και για τη φετινή χρονιά το ΑΤΑΚθα ενέχει τη θέση πληροφοριακού στοιχείου και τα αγροτεμάχια θα δηλώνονται καιθα υπάρχουν κανονικά στο ΟΣΔΕ, φτάνει να δηλώνεται κανονικά η ιδιοκτησία. Απόεκεί και πέρα συζητήσαμε και άλλα ζητήματα που άλλα έχουν τεθεί ήδη σε τροχιάυλοποίησης και επίλυσης και άλλα εξετάζονται για το επόμενο διάστημα. Το κύριοζήτημα που μας απασχόλησε για αρκετό χρόνο της συζήτησής μας ήταν το κόστοςπαραγωγής. Το κόστος παραγωγής το οποίο είναι πολυπαραγοντικό και, όπως ήδη έχωπει από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μου, θα αναλάβουμε μια δέσμημέτρων όλο το επόμενο διάστημα για την αντιμετώπιση του προβλήματος του κόστουςπαραγωγής στις ελληνικές συνθήκες καλλιέργειας.»

Από την πλευρά του ο κ.Φάμελλος δήλωσε:

«Συζητήσαμε με τους αγρότες που εκπροσωπούν όλα τα συνεταιριστικάσχήματα της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Όσον αφορά το δικό μας χαρτοφυλάκιο, παρότι η συζήτηση θα συνεχιστείκαι το απόγευμα και θα κάνουμε συνολικά τοποθέτηση για τα ζητήματα τουαγροτικού κόσμου, όταν έχουμε όλη την εικόνα, ξεκαθαρίσαμε δύο σημαντικάζητήματα που συνδέονται με τους δασικούς χάρτες.

Πρώτα από όλα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύσει οποιαδήποτεεπιδότηση από τους δασικούς χάρτες, κάτι που είχαμε δηλώσει εξαρχής, ότανξεκίνησε αυτή η προσπάθεια.

Όσον αφορά τα ζητήματα των αντιρρήσεων, των πρόδηλων σφαλμάτων, τωνδιοικητικών πράξεων της διοίκησης που ήδη έχουν προηγηθεί, δεν θα υπάρχειαμφισβήτηση και θα επιταχύνουμε εμείς την αποστολή στοιχείων, όπως και για ταεκχερσωμένα, τροποποιημένα αγροτεμάχια, αλλά και της δασικής χρήσης που μπορούννα ενταχθούν στη διαδικασία των επιδοτήσεων.

Ήδη στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, που αφορούσε η συνάντηση,ένα ποσοστό 85% αυτών των εγγράφων έχουν παραληφθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ταδασαρχεία και έχουν προχωρήσει στην καταβολή των ενισχύσεων.

Ταυτόχρονα συζητήσαμε για μια καινούρια πρωτοβουλία που αναλάβαμε μαζίμε την περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Αυτό αφορά όλες τις πράξεις που αφορούν τηΔιεύθυνση Πολιτικής Γης. Είναι μία πρωτοβουλία που έχει ήδη θετικό πρόσημο στηΘεσσαλία, που αφορά στην αποστολή όλων των στοιχείων των κληροτεμαχίων, όλωντων παραχωρησιούχων, των αναδασμών και των στοιχείων της Πολιτικής Γης, που θαενταχθούν με μία κίνηση εκ μέρους των περιφερειών στους δασικούς χάρτες και σταστοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μπορούμε δηλαδή με μία διαδικασία αποστολής να εντάξουμεόλα τα στοιχεία που αντιστοιχούν σε κληροτεμάχια και σε παραχωρήσεις σεάκληρους ή σε αγρότες για την άσκηση του αγροτικού επαγγέλματος.

Νομίζουμε ότι έτσι θα απελευθερωθεί επίσης ένα μεγάλο κομμάτι τωνενισχύσεων, το έχουμε ήδη εφαρμόσει πολιτικά στη Θεσσαλία, η εμπειρία είναιαρκετά θετική και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μπορούμε λοιπόν με τηνυποστήριξη των αγροτών και της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας αν το επεκτείνουμε καιστην Κ. Μακεδονία.

Συζητήσαμε προφανώς για το ζήτημα της ενέργειας. Το κόστος ενέργειας, ηπρωτοβουλία ανακοινώθηκε ήδη από τον Σταύρο Αραχωβίτη, για τη συνάντηση με τηΔΕΗ για το θέμα του διακανονισμού. Από την άλλη μεριά εμείς επιβεβαιώσαμε ότι ηΔΕΗ στον ενεργειακό σχεδιασμό για το 2030 παραμένει σημαντικός ενεργειακόςφορέας για τη χώρα, δεν έχουν να ανησυχούν κάτι οι αγρότες, γιατί υπήρχε μιαανησυχία για τον ρόλο της ΔΕΗ και την παροχή του αγροτικού τιμολογίου.

Αυτό που επίσης συζητήσαμε είναι ότι δίνεται η δυνατότητα μείωσης τουκόστους ακόμα και κάτω από το 50% μέσα από τις ενεργειακές κοινότητες. Θαυπάρχουν ειδικά εργαλεία, είτε προς συνεταιρισμούς και ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, είτε και προςομάδες αγροτών για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος. Θα υπάρχει μια πρωτοβουλίαεντός του 2019 από το υπουργείο μας για τη ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτωνκαι αν θέλετε για την ωρίμανση των ενεργειακών κοινοτήτων, μία πρωτοβουλία τηςτάξης των 15 εκατ. από το ΕΣΠΑ, που πιστεύω ότι ειδικά στην ύπαιθρο θα μειώσειπάρα πολύ το κόστος ενέργειας.

Έχουμε όμως συνέχεια. Μας ενδιαφέρει και η αναβάθμιση, αν θέλετε, τηςελληνικής παραγωγής. Συζητήσαμε και χθες στη Βουλή για τα Σχέδια Βόσκησης καιγια τους ψηφιακούς πλέον καταλόγους που θα έχουμε σε όλη τη χώρα, για να έχουμευπεραξία και στο κτηνοτροφικό προϊόν. Να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε δηλαδή ταελληνικά προϊόντα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Είναι τα κοινά εργαλεία πουέχουμε μαζί με το ΥπΑΑΤ, που μπορεί τώρα να φαίνονται μπελάς, να έχουμε θέματαπολλά, η χώρα μας είχε μείνει πίσω, όμως είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία ναφύγει η Ελλάδα πολύ μπροστά όσον αφορά την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητατων προϊόντων ιδιαίτερα του πρωτογενούς τομέα».

Keywords
Τυχαία Θέματα