Πού βρίσκονται οι 217 εστίες καταρροϊκού (χάρτης) – Τι ισχύει για μετακινήσεις βοοειδών, αιγοπροβάτων

Ενηµέρωση  για  τις  εστίες  Καταρροϊκού  Πυρετού  στη  Χώρα  µας  και  την  εφαρµογή  των µέτρων για τον έλεγχο της νόσου, εξέδωσε σήμερα το αρμόδιο Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του ΥΠΑΑΤ.

Συγκεκριμένα, «σύµφωνα µε τα διαθέσιµα εργαστηριακά αποτελέσµατα και τις κοινοποιήσεις εστιών από τις αρµόδιες Κτηνιατρικές Αρχές που έχουν καταχωρηθεί έως και τις28.09.2020, έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 217 εστίες Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου».

Εξ αυτών:

• οι 28 στηνΠεριφερειακή Ενότητα

(ΠΕ) Καστοριάς,

• οι είκοσι (20) στηνΠΕ Κοζάνης,

• οι επτά (7) στην ΠΕΦλώρινας,

• οι 51 στην ΠΕΓρεβενών,

• οι έξι (6) στην ΠΕΚαβάλας,

• οι 25 στην ΠΕ∆ράµας,

• οι 18 στην ΠΕΘεσσαλονίκης,

• οι τρεις (3) στηνΠΕ Σερρών,

• οι πέντε (5) στηνΠΕ Ηµαθίας,

• η µία (1) στην ΠΕΠιερίας,

• οι δέκα (10) στηνΠΕ Πέλλας,

• οι δύο (2) στην ΠΕΧαλκιδικής,

• οι έξι (6) στην ΠΕΚιλκίς,

• οι εννιά (9) στηνΠΕ Τρικάλων,

• οι τρεις (3) στην ΠΕ Λάρισας,

• η µία (1) στην ΠΕΚαρδίτσας,

• η µία (1) στην ΠΕΜαγνησίας,

• οι οκτώ (8) στην ΠΕΑιτωλοακαρνανίας,

• οι δέκα (10) στηνΠΕ Ευρυτανίας,

• η µία (1) στην ΠΕΕύβοιας,

• η µία (1) στην ΠΕΛακωνίας,

• η µία (1) στην ΠΕΘεσπρωτίας,

• η µία (1) στην ΠΕΚέρκυρας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, σύμφωναμε το έγγραφο, τέθηκε η υποψία του νοσήµατος κατόπιν διαπίστωσης κλινικών συµπτωµάτων σε ζώα, ενώ υπήρξαν και ζώα-µάρτυρες τα οποία διερευνήθηκαν στο πλαίσιο της εφαρµογής του προγράµµατος ορολογικής επιτήρησης. Σε όλες τις περιπτώσεις, η διαδικασία οροτυποποίησης κατέδειξε τον ορότυπο4 του ιού.

«Κατ’ εφαρµογή της κείµενης νοµοθεσίας και µε αποφάσεις των κατά τόπους αρµόδιων Κτηνιατρικών Αρχών, έχουν ληφθεί τα οριζόµενα µέτρα στις µολυσµένες εκτροφές και έχουν οριοθετηθεί εκ νέου οι ζώνες ελέγχου, προστασίας και επιτήρησης γύρω από τις εκτροφές, όπου ανιχνεύθηκαν κρούσµατα Καταρροϊκού Πυρετού» αναφέρει Τμήμα Λοιμωδώνκαι Παρασιτικών Νοσημάτων του ΥΠΑΑΤ, που παραθέτει και χάρτη όπου απεικονίζονται τα όρια των ζωνών ελέγχου, προστασίας και επιτήρησης στις έως τώρα επιβεβαιωµένες εστίες, έως και τις28.09.2020.

Όπως  διαφαίνεται  στον  κατωτέρω χάρτη,  οι  ΠΕ  της  ηπειρωτικής  Χώρας  εντάσσονται  ολικώς  ή  µερικώς  σε  ζώνη ελέγχου  ή/και  προστασίας  ή/και  επιτήρησης. 

Ως εκ τούτου, προς διευκόλυνση του ελέγχου των µετακινήσεων ευαίσθητων στη νόσο ειδών (βοοειδή,πρόβατα, αιγοειδή), από τη ∆ευτέρα, 05.10.2020, ισχύουν τα κάτωθι:

«1. Σχετικά µε τις ζώνες ελέγχου, ισχύουν ταεξής:

- Παύει ο ορισµός ζωνών ελέγχου στις ΠΕ στις οποίες, λόγω γεωγραφικής κατανοµής των επιβεβαιωµένων εστιών, αυτές καλύπτουν όλη τους την έκταση. Ωστόσο, ζώνες ελέγχου εξακολουθούν να ορίζονται στις ΠΕ οιοποίες δεν έχουν καλυφθεί γεωγραφικώς σε όλη τους την έκταση.

- Στη ζώνη ελέγχου (στις περιπτώσεις που αυτή ορίζεται), εξακολουθεί να απαγορεύεται οποιαδήποτε µετακίνηση, για21 ηµέρες, µεεξαίρεση τη µετακίνηση ζώων για άµεση σφαγή εντός της ζώνης ελέγχου (ή, σεπερίπτωση µη ύπαρξης σφαγειοτεχνικής εγκατάστασης στην ακτίνα των20χλµ, στηνπλησιέστερη σφαγειοτεχνική εγκατάσταση εντός της ζώνης προστασίας) και εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του Κανονισµού(ΕΚ) 1266/2007της Επιτροπής. Σε περίπτωση ένταξης µίας εκτροφής σε ζώνες ελέγχου που προκύπτουν από διαδοχικές εµφανίσεις εστιών σε µία περιοχή(στις περιπτώσεις που ορίζονται ζώνες ελέγχου), η έναρξη απαγόρευσης µετακίνησης ξεκινά από την ηµεροµηνία επιβεβαίωσης της πρώτης εστίας.

- Μετά τις πρώτες21 ηµέρες, η ζώνη ελέγχου µεταπίπτει ως προς την εφαρµογή των µέτρων σε ζώνη προστασίας.

2. Οι Περιφέρειες της ηπειρωτικής Χώρας και οι περιοχές αρµοδιότητάς τους, καθώς και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αποτελούν ζώνη προστασίας µέσα στην οποία ταζώα µετακινούνται, εφόσον:

α) Έχουν εξετασθεί κλινικά και δεν εµφανίζουν κανένα κλινικό σύµπτωµα Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου κατά τηνηµέρα της µεταφοράς.

β) Πριν τη µετακίνησή τους, στα ζώα έχει εφαρµοσθεί κατάλληλο εντοµοαπωθητικό σκεύασµα (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσµατα σεό,τι αφορά το χρόνο αναµονής για τα ζωικά προϊόντα).

γ) Η αρµόδια αρχή στοντόπο αποστολής κοινοποιεί τη σκοπούµενη µετακίνηση των ζώων στην αρµόδια αρχήτου τόπου προορισµού τουλάχιστον48 ώρες πριν από τη φόρτωση των ζώων.

δ) Η µετακίνηση πραγµατοποιείται µετά από επαρκή εφαρµογή κατάλληλων εντοµοαπωθητικών ή/και εντοµοκτόνων(αφού προηγηθεί καθαρισµός και απολύµανση) στα µέσα µε τα οποία µεταφέρονται τα ζώα.

ε) Η µετακίνηση ζώων ευαίσθητων στη νόσο ειδών από ΠΕ όπου έχει επιβεβαιωθεί έστω και µία εστία της νόσου προς ΠΕ της Χώρας όπου δεν έχουν επιβεβαιωθεί εστίες της νόσου και διαµέσου αυτών, επιτρέπονται εφόσον:

-τα ζώα πληρούν τουςόρους που καθορίζονται στο παράρτηµα ΙΙΙ, του Κανονισµού(ΕΚ) 1266/2007 της Επιτροπήςή -τα ζώα ικανοποιούν οποιεσδήποτε άλλες υγειονοµικές εγγυήσεις µε βάση θετικό αποτέλεσµα µιας εκτίµησης κινδύνου των µέτρων κατά της εξάπλωσης του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου και της προστασίας από προσβολή από φορείς του ιού, που απαιτούνται από την αρµόδια αρχή του τόπου προέλευσης και εγκρίνονται από την αρµόδια αρχή του τόπου προορισµού, πριν από τηµετακίνηση των εν λόγω ζώων ή

-τα ζώα προορίζονταιγια άµεση σφαγή.

3. Επισηµαίνεται ότι στην περίπτωση που τα προς µετακίνηση ζώα έχουν εµβολιαστεί για τον ορότυπο 4 του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού, σύµφωνα µε τα οριζόµενα στην υπ’ αριθµ. πρωτ. 1968/234989/26.08.2020 εγκύκλιο της ∆ιεύθυνσης Υγείας Ζώων του ΥπΑΑΤ, κατά παρέκκλιση των οριζoµένων στο παράρτηµα ΙΙΙ του Κανονισµού(ΕΚ) 1266/2007 τηςΕπιτροπής, ισχύουν τα εξής:

α) Τα ζώα µπορούν ναµετακινηθούν από ΠΕ όπου έχει επιβεβαιωθεί έστω και µία εστία της νόσου προς ΠΕτης Χώρας όπου έχει επιβεβαιωθεί έστω και µία εστία της νόσου αµέσως µετά τονεµβολιασµό.

β) Τα ζώα µπορούν ναµετακινηθούν από ΠΕ όπου έχει επιβεβαιωθεί έστω και µία εστία της νόσου προς ΠΕ της Χώρας όπου δεν έχουν επιβεβαιωθεί εστίες της νόσου και διαµέσου αυτών, αµέσως µετά την ηµεροµηνία έναρξης τηςπεριόδου ανοσίας που ορίζεται στις προδιαγραφές του εµβολίου.

γ) Σχετικά µε τιςµετακινούµενες εκτροφές ισχύουν τα εξής:

- Τα ζώα µπορούν να µετακινηθούν από ΠΕ όπου έχει επιβεβαιωθεί έστω και µία εστία της νόσου προς ΠΕ της Χώρας όπου έχει επιβεβαιωθεί έστωκαι µία εστία της νόσου, αµέσως µετά τον εµβολιασµό,

- Τα ζώα µπορούν να µετακινηθούν από ΠΕ όπου έχει επιβεβαιωθεί έστω και µία εστία της νόσου προς ΠΕ της Χώρας όπου δεν έχουν επιβεβαιωθεί εστίες της νόσου, αµέσως µετά την ηµεροµηνία έναρξης της περιόδου ανοσίας που ορίζεται στις προδιαγραφές του εµβολίου ή εφόσον τα ζώα ικανοποιούν οποιεσδήποτε άλλες υγειονοµικές εγγυήσεις µε βάση θετικό αποτέλεσµα µιας εκτίµησης κινδύνου των µέτρων κατά της εξάπλωσης του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου και της προστασίας από προσβολή από φορείς του ιού, που απαιτούνται από την αρµόδια αρχή του τόπου προέλευσης και εγκρίνονται απότην αρµόδια αρχή του τόπου προορισµού πριν από τη µετακίνηση των εν λόγω ζώων.

4. Σε κάθε περίπτωση µετακίνησης ζώων ευαίσθητων στη νόσο ειδών ισχύουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 2.

Επισηµαίνεται ότι λόγω της ανάγκης εξοικονόµησης χρόνου και αντιδραστηρίων από τις αρµόδιες Κτηνιατρικές Αρχές, δεν θα πραγµατοποιούνται οι ορολογικές εξετάσεις δειγµάτων αίµατος από βοοειδή ή/και µικρά µηρυκαστικά που χρησιµοποιούνται ως µάρτυρες στο πρόγραµµαεπιτήρησης του νοσήµατος από περιοχές της Χώρας όπου υπάρχει έστω και έναεπιβεβαιωµένο κρούσµα της νόσου. Εφιστούµετην προσοχή σε όλους τους εµπλεκοµένους και παρακαλούµε, για την ενηµέρωση καιαυξηµένη επαγρύπνηση όλων».

The post Πού βρίσκονται οι 217 εστίες καταρροϊκού (χάρτης) – Τι ισχύει για μετακινήσεις βοοειδών, αιγοπροβάτων appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα