Φ. Αραμπατζή: «Γενναία» προκαταβολή αποζημίωσης στους πληγέντες από τον «Ιανό» παραγωγούς

«Οιαγρότες και κτηνοτρόφοι μας, που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία του Ιανού θαπληρωθούν γρηγορότερα από ό,τι και οι ίδιοι περιμένουν! Αυτή είναι η εντολή τουΠρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη,αυτός είναι ο στόχος και η προσπάθεια του Υπουργού, κ. Μάκη Βορίδη και όλης της Πολιτικής Ηγεσίας»δήλωσε σήμερα στη Βουλή η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή απαντώντας σεεπίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή Ν. Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής, κ. ΕυαγγελίαςΛιακούλη.

Εξειδικεύοντας την κυβερνητικήδέσμευση

ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για πρώτη φορά η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΑΤθα κάνει ό,τι απαιτείται προκειμένου να χορηγηθεί «γενναία», όπως τηνχαρακτήρισε, προκαταβολή στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους. Προκαταβολή,που θα λειτουργήσει σε πολύ σύντομο χρόνο ανακουφιστικά για όλους τουςπληγέντες και κατά προτεραιότητα στους κτηνοτρόφους, που απώλεσαν το ζωικό τουςκεφάλαιο και σε όσους έχουν υποστεί το 100% της καταστροφής και «αγώνας δρόμου»ώστε να ολοκληρωθεί σε χρόνο ρεκόρ και η αποπληρωμή του συνόλου των αποζημιώσεων.

Υπενθύμισε δε την εξαγγελίατου Πρωθυπουργού, ότι με την τελική εκτίμηση της ζημιάς εφόσον χρειαστεί, θαενισχυθεί ο ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη του συνόλου τωνασφαλιζόμενων ζημιών. «Την Δευτέρα 5Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ζημιάς και αμέσως ο ΕΛΓΑενεργοποιείται εντατικά προκειμένου, μετά την ολοκλήρωση του διασταυρωτικούελέγχου από το αρχείο του ΟΠΕΚΕΠΕ που τρέχει παράλληλα για την αντιπαραβολή μετις δηλώσεις καλλιέργειας, να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός της πληρωμής».

Η κ. Αραμπατζήξεκαθάρισε όμως καλόπιστα ότι η ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών με διαδικασίεςfast track δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρίαεξαπάτησης. Για τον λόγο αυτό,προϊδέασε για αυστηρούς τελικούς ελέγχους, επισημαίνοντας: «Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξουν τέτοιες συμπεριφορές απόπαραγωγούς που βλάπτουν όχι μόνο το δημόσιο συμφέρον αλλά και τους ίδιους τουςσυναδέλφους τους, επιβραδύνοντας τις διαδικασίες από τη μια και αποστερώντας μιαδικαιότερη και περισσότερη αποζημίωση από την άλλη, γιατί τα χρήματα δεν είναιούτε άναρχα, ούτε άτελα. Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι».

Παράλληλα, η Υφυπουργόςανέδειξε και την απόφαση της Κυβέρνησης «ταεκτιμητικά τέλη, συνολικού ύψους 300.000 ευρώ, να μην ζητηθούν και να μηνσυμψηφιστούν, ως μια ακόμη ένδειξη έμπρακτης κατανόησης του προβλήματος πουαντιμετωπίζουν οι πληγέντες μας».

Όσον αφορά στις μηκαλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές για το φυτικό, πάγιο και αποθηκευμένο κεφάλαιο(αποθήκες, ζωοτροφές, εξοπλισμός εντός των αποθηκών), η Υφυπουργός εξέφρασε εκνέου την πολιτική βούληση «ναεξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα των Ευρωπαϊκών Κανονισμών ως προς τις ΚρατικέςΟικονομικές Ενισχύσεις ώστε να ενεργοποιηθεί και εκεί η τυχόν δυνατότητα τηςπροκαταβολής και σε κάθε περίπτωση της ταχύτατης κατά το δυνατόν αποπληρωμής».

Επιπλέον50 έμπειροι γεωτεχνικοί στη Θεσσαλία

Η Υφυπουργόςυπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη «ήμαστανκαι είμαστε εκεί ως οφείλουμε. Ο Πρωθυπουργός περιόδευσε στην πληγείσα περιοχή,την οποία σημειωτέον έχει επανειλημμένα επισκεφτεί και έκανε συγκεκριμένες και στοχευόμενεςεξαγγελίες, δίνοντας σαφείς και ρητές εντολές για ισχυρά αντανακλαστικά».

«Οστόχος για την ταχύτητα διενέργειας των εκτιμήσεων σε συνδυασμό με τηνμεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία τους, έχει κινητοποιήσει με απόφαση του ΕΛΓΑ, 30επιπλέον έμπειρους γεωτεχνικούς στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας, οι οποίοιαναμένονται να αυξηθούν στους 50. Έχουν εγκριθεί μάλιστα, σύμφωνα με ενημέρωσητου προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, πιστώσεις ύψους 360.000 Ευρώ γιατις μετακινήσεις όλου αυτού του μηχανισμού».

Σε ό, τι αφορά στοζωικό κεφάλαιο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η καταγραφή της απώλειας σε όλη τηνπεριοχή της Θεσσαλίας, μέχρι σήμερα. Μάλιστα, επειδή, όπως ανέφερε, οι άνθρωποιήρθαν αντιμέτωποι όχι μόνο με την καταστροφή του ζωικού τους κεφαλαίου αλλά καιμε την υγειονομική βόμβα, που εγκυμονούσε η παραμονή των νεκρών ζώων στο πεδίο,σύμφωνα με την ενημέρωση της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, έχει ολοκληρωθείη υγειονομική ταφή όσων ζώων ήταν εντός κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, σύμφωναμε τα πρωτόκολλα και πραγματοποιείται η ταφή όσων παρασύρθηκαν από τονπρωτοφανή όγκο νερού».

Η Υφυπουργός,υπογραμμίζοντας την ταχύτητα η οποία έχει διατρέξει την κυβερνητική πολιτικήγια τον ΕΛΓΑ, υπογράμμισε:

-αφ’ ενός ότι ηΚυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η πρώτη που 10 χρόνια μετά, ενεργοποίησετο άρθρο 7 παράγραφος 1 του 3877/2010 του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου το20% των ετήσιων ασφαλίστρων, δηλαδή 35 εκατομμύρια ευρώ, να δοθούν από τονκρατικό προϋπολογισμό στον ΕΛΓΑ, απελευθερώνοντας πόρους υπέρ των παραγωγών

-αφ’ ετέρου ότι οι ζημιές του 2019 αποπληρώθηκαν στο σύνολό τους εντός του λήγοντος έτους 2020.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η Φωτεινή Αραμπατζή διαβεβαίωσε τους πληγέντες που ήρθαν αντιμέτωποι με το κακό πρόσωπο του Ιανού, ότι «Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,ήρθε η ώρα να δείξουμε το καλό μας πρόσωπο και να φροντίσουμε τους ανθρώπους μας. Να είμαστε, όπως είμαστε, παρόντες, να είμαστε γρήγοροι, δίκαιοι, να είμαστε αποτελεσματικοί».

The post Φ. Αραμπατζή: «Γενναία» προκαταβολή αποζημίωσης στους πληγέντες από τον «Ιανό» παραγωγούς appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα