Γη της Επαγγελίας η Ελλάδα για το ιπποφαές με έως και τριπλάσια κέρδη

του Νίκου Αβουκάτου

Διπλάσια κέρδη σε σχέση με τις ανταγωνιστικές αγορές στην Ευρώπη και τριπλάσια σε σύγκριση με αυτήν της Ρωσίας μπορεί να επιτύχει ο Έλληνας καλλιεργητής φαγώσιμου ιπποφαούς, λόγω της ιδιαιτερότητας του εδάφους της χώρας μας.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής του Ινστιτούτου Λιβασένκο της Σιβηρίας και μέλος του Δ.Σ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Ιπποφαούς, Γιούρι Ζουμπάρεβ, σε ημερίδα που διοργανώθηκε από την Ομάδα Παραγωγών Ιπποφαές Ελλάδας

στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Ευκαιρίες Ανάπτυξης στον Αγροτικό Τομέα - Το παράδειγμα της Ιπποφαές Ελλάδας», η χώρα μας αποτελεί γη της επαγγελίας για τους καλλιεργητές του φαγώσιμου ιπποφαούς λόγω του πρόσφορου εδάφους της. «Το έδαφος της Ελλάδας είναι μοναδικό. Τόσο ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή φαγώσιμου ιπποφαούς δεν συναντά κανείς πουθενά αλλού στον κόσμο», τόνισε ο κ. Ζουμπάρεφ.

Ο ίδιος παρουσίασε πίνακα για το υψηλό επίπεδο οικονομικής απόδοσης της εν λόγω καλλιέργειας ενώπιον περίπου 100 ατόμων που παρακολούθησαν τη διεθνή ημερίδα ενημέρωσης. Κάθε 10 στρέμματα ιπποφαούς στην Ελλάδα μπορούν να αποφέρουν από 30.000 έως 45.000 ευρώ, ενώ στην Ευρώπη για την ίδια έκταση τα κέρδη μπορεί να είναι 12.000 έως 24.000 ευρώ και στη Ρωσία 10.000 έως 20.000, αντίστοιχα. «Αυτό μπορεί να είναι απίστευτο, αλλά ισχύει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζουμπάρεφ.

Σήμερα στην Ελλάδα καλλιεργούνται 1.600 στρέμματα (200.000 δενδρύλλια) και απασχολούνται 95 καλλιεργητές, ενώ η καλλιέργεια των ποικιλιών χωρίς αγκάθια φυτεύτηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 2012.

Ο Γενικός Διευθυντής της Ιπποφαές Ελλάς, Νίκος Δούκας, υπογράμμισε «την εξαιρετική ευκαιρία για τους Έλληνες παραγωγούς» και εξήγησε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης καλλιέργειας στη χώρα μας.

Απευθυνόμενος στο ακροατήριο που παρακολούθησε την εκδήλωση απάντησε στους προβληματισμούς και σε μια σειρά ερωτημάτων που αφορούν την καλλιέργεια, την κερδοφορία και την απόσβεση της επένδυσης.

«Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το ελάχιστο κόστος παραγωγής και η ανταγωνιστική δυναμική κάνουν την καλλιέργεια αρκετά κερδοφόρα», σημείωσε ο κ. Δούκας.

Οι καλλιέργειες της Ομάδας εκτείνονται σχεδόν σε όλη την ελληνική επικράτεια: το μεγαλύτερο ποσοστό βρίσκεται στη Θεσσαλία και ακολουθούν η Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θράκη και η Πελοπόννησος. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι το ιπποφαές με αγκάθια δίνει παραγωγή 800 κιλών/στρέμμα κατά μέσο όρο και ανά δύο χρόνια, ενώ αυτό χωρίς αγκάθια 1,5 τόνους/χρόνο.

Το κόστος για την εγκατάσταση δενδρυλλίων ανά στρέμμα κυμαίνεται στα 700 - 1.000 ευρώ, ενώ το κόστος των υλικών υπολογίζεται στα 150 ευρώ ανά στρέμμα ετησίως. Κάθε παραγωγός που επιλέγει να συνεργαστεί με την εταιρεία, έχει στη διάθεσή του το δικό του business plan που εκπονείται από κοινού και με στόχο να γνωρίζει ο καλλιεργητής εξαρχής και επακριβώς τη σχέση δαπανών/αποδόσεων.

Η Γενική Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Ιπποφαούς, Ξία Ζιάνγκταγκα, ανέφερε ότι στην Κίνα η καλλιέργεια του Ιπποφαούς φτάνει τα 20 εκατομμύρια στρέμματα, κάτι που αντιστοιχεί στο 95% της παγκόσμιας παραγωγής.

Σύμφωνα με την ίδια, η Κίνα εστιάζει στην έρευνα στον τομέα της υγείας και τα ευεργετικά αποτελέσματα του Ιπποφαούς. Κλείνοντας, ευχήθηκε καλή επιτυχία για τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Συνεδρίου, το 2020, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο έχει αναλάβει η Ομάδα Ιπποφαές Ελλάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα