Ενημερωτική καμπάνια για να αποφευχθούν κλυδωνισμοί στις επιχειρήσεις λόγω Brexit

Στη Μεγάλη Βρετανία η πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία δημιουργεί μεγάλες διαμάχες καιπολιτικές αναταράξεις, όμως είναι ξεκάθαρο ότι πλησιάζει η στιγμή της αλήθειας.Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα μπορούσαν ναπεριμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να πάρουν τα μέτρα τους. Έτσι, ηΚομισιόν αποφάσισε στις 18 Φεβρουαρίου να εντείνει τις δραστηριότητεςενημέρωσης των επιχειρήσεων της Ε.Ε. στον τομέα των τελωνείων και της έμμεσηςφορολογίας, όπως ο ΦΠΑ, λόγω του διαφαινόμενου κινδύνου να αποχωρήσει τοΗνωμένο Βασίλειο από την Ε.Ε. στις 30 Μαρτίου χωρίς συμφωνία.

Η οπτική πουέχει ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι οι εθνικές και ενωσιακές Αρχέςπρέπει να προετοιμαστούν για δύο πιθανά βασικά σενάρια:

1. Αν η συμφωνία αποχώρησης κυρωθεί πριν από τις 30Μαρτίου 2019, το δίκαιο της Ε.Ε. θα παύσει να ισχύει ως προς το ΗνωμένοΒασίλειο και εντός αυτού από την 1η Ιανουαρίου 2021, δηλαδή μετά από μεταβατικήπερίοδο 21 μηνών. Η συμφωνία αποχώρησης περιλαμβάνει τη δυνατότητα μιας μόνοπαράτασης της μεταβατικής περιόδου το πολύ κατά ένα ή δύο έτη.

2. Αν η συμφωνία αποχώρησης δεν κυρωθεί πριν από τις 30Μαρτίου 2019, δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος και η νομοθεσία της Ε.Ε. θαπαύσει να ισχύει ως προς το Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού από τις 30 Μαρτίου2019. Η περίπτωση αυτή αναφέρεται ως σενάριο «αποχώρησης χωρίς συμφωνία» ή«απότομης διακοπής».

Ηενημερωτική εκστρατεία που ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες, αποτελεί μέρος τωνσυνεχιζόμενων προσπαθειών της Κομισιόν να προετοιμαστεί για την αποχώρηση τουΗνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, και θα συμβάλει στην ενημέρωσητων επιχειρήσεων που επιθυμούν να συνεχίσουν τις εμπορικές τους συναλλαγές μετο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις 30 Μαρτίου, σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν γιανα εξασφαλίσουν μια όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση.

Πρακτικά, στόχοςείναι να ευαισθητοποιηθεί η επιχειρηματική κοινότητα της Ε.Ε., και ιδίως οι μικρέςκαι μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει:

Nα αξιολογήσουν κατά πόσοδιαθέτουν το απαραίτητο τεχνικό και ανθρώπινο δυναμικό για να εφαρμόσουν τιςτελωνειακές διαδικασίες και κανόνες, π.χ. σχετικά με τους «προτιμησιακούςκανόνες καταγωγής».Να εξετάσουν το ενδεχόμενο ναλάβουν διάφορες τελωνειακές άδειες και καταχωρίσεις προκειμένου να διευκολύνουντις εμπορικές τους δραστηριότητες εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί μέρος τηςαλυσίδας εφοδιασμού τους.Να επικοινωνήσουν με την οικείαεθνική τελωνειακή αρχή για να ενημερωθούν σχετικά με άλλα μέτρα που μπορούν ναλάβουν για να προετοιμαστούν.

Νέο τοπίο στις εμπορικές σχέσεις

Ξεκαθαρίζουμε ότι σε ένα σενάριο «αποχώρησης χωρίς συμφωνία», τα εμπορεύματα που προέρχονται από ή προορίζονται για το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίζονται ως εισαγωγές από, και εξαγωγές προς «Τρίτη Χώρα». Αυτό σημαίνει ότι θα εφαρμόζονται τελωνειακές διατυπώσεις και τελωνειακοί έλεγχοι κατά την εισαγωγή και την εξαγωγή. Οι δασμοί, ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης θα εισπράττονται κατά την εισαγωγή, ενώ οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.

Για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν κατά το δυνατόν στις δυσκολίες της μετάβασης, η Κομισιόν έχει εκδώσει έναν Τελωνειακό Οδηγό για τις Επιχειρήσεις, τον οποίο μπορείτε να δείτε εδώ. Επιπλέον, σε κάθε χώρα έχουν ορισθεί εθνικά σημεία επαφής (εδώ) προκειμένου οι επιχειρήσεις να βρουν την πρέπουσα ενημέρωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις meatnews