Εκτός πλαισίου ενίσχυσης στα προγράμματα των Περιφερειών οι ΚΑΔ του εμπορίου κρέατος

Απογοήτευση εκφράζουν επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του κρέατος από τον αποκλεισμό για άλλη μια φορά των ΚΑΔ του χονδρικού και λιανικού εμπορίου κρέατος από τα προγράμματα ενίσχυσης για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που τρέχουν αυτή την περίοδο από τις Περιφέρειες όλης της χώρας.

Πρόκειται για την μη επιστρεπτέα ενίσχυση σε ύψος έως και 50% των δαπανών που είχαν πραγματοποιήσει το 2019, για επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση τζίρου λόγω της πανδημίας. Στα προγράμματα όλων των Περιφερειών ο ΚΑΔ 4632 Χονδρικό εμπόριο

κρέατος και προϊόντων κρέατος και ο ΚΑΔ 4722 Λιανικό εμπόριο κρέατος και προϊόντων κρέατος σε μη ειδικευμένα καταστήματα δεν είναι ανάμεσα στους επιλέξιμους.

Η εξαίρεση αυτή αποκλείει επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν πτώση τζίρου. Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει το meatnews.gr, κρεοπωλείο που εδρεύει σε τουριστική περιοχή την Κρήτης, το οποίο παρουσιάζει φέτος 60% πτώση τζίρου και βάσει των κριτηρίων που θέτει το Πρόγραμμα είχε σοβαρές πιθανότητες να ενταχθεί στην ενίσχυση δεν μπορεί να υποβάλλει αίτηση λόγω ΚΑΔ.

Εντύπωση προκαλεί ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται άλλα καταστήματα πώλησης τροφίμων (π.χ. αρτοποιεία).

Αποκλεισμοί και αντιδράσεις

Ήδη έχουν υπάρξει αντιδράσεις για τον αποκλεισμό επιχειρήσεων από τα προγράμματα που υλοποιούν οι Περιφέρειες. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών "αποκλείονται οι αυτοαπασχολούμενοι", αφού στη "βαθμολογία" των αιτήσεων βαρύνουσα σημασία έχουν οι θέσεις εργασίας. Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας εκτιμά ότι το πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής "ωφελεί σχεδόν αποκλειστικά, τις επιχειρήσεις μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους".

Αποκλείονται επίσης επιχειρήσεις που ενώ παρουσιάζουν πτώση τζίρου στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019, δεν έχουν ανάλογη ποσοστιαία μείωση στο τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου που θέτουν ως κριτήριο τα προγράμματα.

Επιλέξιμοι οι ΚΑΔ της παραγωγής κρέατος

Στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνονται: 10.11 Επεξεργασία και συντήρηση κρέατος, 10.12 Επεξεργασία και συντήρηση κρέατος πουλερικών, 10.13 Παραγωγή προϊόντων κρέατος και κρέατος πουλερικών, 10.85 Παραγωγή έτοιμων γευμάτων και φαγητών.

Σημειώνουμε ότι οι αιτήσεις για το πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής έχουν ξεκινήσει στις 23/10/2020 και συνεχίζονται έως και 20/11/2020, ώρα 15.00 μέσω της ιστοσελίδας: www.ependyseis.gr/mis

Αντίστοιχα οι αιτήσεις για το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης έχουν ξεκινήσει στις 13/10/2020 και συνεχίζονται έως τις 2/11/2020 (πληροφορίες εδώ).

Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου οι αιτήσεις λήγουν στις 18/11/2020.

The post Εκτός πλαισίου ενίσχυσης στα προγράμματα των Περιφερειών οι ΚΑΔ του εμπορίου κρέατος appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα