Αυγενάκης: Ευέλικτη Ε.Ε. για άμεση στήριξη των χωρών-μελών με επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα

Στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας συμμετείχε, χθες, ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θέτοντας το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και συζητώντας σειρά μέτρων που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά προς τις χώρες που υφίστανται τις επιπτώσεις της.

Συγκεκριμένα ο κ. Αυγενάκης είπε: «Οι καταστροφικές συνέπειες είναι ήδη εμφανείς και πρέπει να δράσουμε άμεσα. ... Είναι αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφενός να κάνει πράξη την αλληλεγγύη της, αφετέρου να αναπτύξει μεγαλύτερη ευελιξία και πιο γρήγορα αντανακλαστικά», ενώ για άλλη μια φορά επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει

απλοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου με διαφανείς και γρήγορες διαδικασίες, να μπορούν τα κράτη-μέλη να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ένωσης.

Η αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού και η δέσμευση 2% από την ΚΑΠ που δικαιούται κάθε χώρα για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και ξηρασία ήταν από τα θέματα που έθεσε ο κ. Αυγενάκης, καθώς έκανε επίσης και συγκεκριμένες προτάσεις:

«1. Πρέπει να αυξηθεί το ποσό του γεωργικού αποθεματικού.Πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες άντλησης χρηματοδοτήσεων που έχουν απευθυνθεί σε κάθε κράτος- μέλος.

2. Πρέπει, έστω από τη νέα ΚΑΠ, ένα ποσό – της τάξεως, έστω του 2%- να μπορεί να το αξιοποιεί κάθε κράτος μέλος, εάν προκύπτουν στη χώρα του φαινόμενα πλημμύρας, ξηρασίας ή πυρκαγιών.

3. Είναι ένας συνδυασμός ενεργειών που σίγουρα θα κάνουν τη ζωή ευκολότερη των κρατών-μελών, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Δεν νοείται να είναι σε δεύτερη προτεραιότητα η γεωργία και η αλιεία του κάθε κράτους-μέλους. Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα ορθά έχει αναδείξει ως πρώτο θέμα το περιβάλλον. Σήμερα, όμως, νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι πρέπει τα δύο αυτά ζητήματα, οι δύο αυτοί πυλώνες (περιβάλλον και γεωργία) να πηγαίνουν μαζί σε όλα τα επίπεδα και στα θέματα των προτεραιοτήτων, αλλά και στα θέματα των χρηματοδοτήσεων».

Στις συναντήσεις που είχε ο υπουργός με ομολόγους του από άλλες χώρες-μέλη επισημάνθηκε ότι οι φυσικές καταστροφές της Θεσσαλίας είναι ευρωπαϊκό θέμα. Η απλοποίηση των διαδικασιών για επιδοτήσεις από την ΚΑΠ συνιστά, επίσης, ζητούμενο για όλες τις χώρες.

Ένα από τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων είναι και η μερική αναθεώρηση της τρέχουσας ΚΑΠ, ζήτημα για το οποίο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει δώσει εντολή στη Μόνιμη Εθνική Αντιπροσωπεία να επεξεργαστεί προτάσεις.

Keywords
Αναζητήσεις
avgenakis-evelikti-ee-gia-amesi-stirixi-choron-melon-me-epiptoseis-tis-klimatikis-allagis-ston-protogeni-tomea.htm
Τυχαία Θέματα