Αραχωβίτης: Αντιλαμβάνεται το ΥΠΑΑΤ τη σπουδαιότητα της προσθήκης επιλέξιμων βοσκοτόπων σε εφαρμογή του OMNIBUS;

13:00 8/9/2020 - Πηγή: meatnews

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατέθεσαν την Παρασκευή 4/9, είκοσι εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος Στ. Αραχωβίτη.

Η Ερώτηση αναδεικνύει το θέμα των επιλέξιμων προς ενίσχυση φυσικώνβοσκοτόπων και οι βουλευτές ζητούν την άμεση εφαρμογή του Νέου Ορισμού Μόνιμου Βοσκότοπου, όπως προβλέπεταιστον ευρωπαϊκό Κανονισμό 2017/2393 (γνωστόςσαν Κανονισμός OMNIBUS).

Σημειώνεταιότι με τον Κανονισμό γίνονται επιλέξιμες προς ενίσχυση πληθώρα φυσικών

βοσκήσιμων εκτάσεων, όπως ταθαμνολίβαδα και τα δασολίβαδα, δηλαδή οι παραδοσιακά βοσκήσιμες εκτάσεις στηχώρα μας.

Όπως όμως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωσή του, «για την εφαρμογή του νέου ορισμού και τηνπολυναμενόμενη αύξηση των επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων δεν έχειγίνει γνωστή καμία ενέργεια από πλευράς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά τη ανάληψη τηςδιακυβέρνησης από τη ΝΔ».

Σύμφωνα με την ίδιαανακοίνωση, «η αύξηση των επιλέξιμων βοσκήσιμωνεκτάσεων»

Θα αποδώσειστους κτηνοτρόφους τις εκτάσεις που πραγματικά εκμεταλλεύονται για ναβόσκουν κυρίως τα μικρά μηρυκαστικά (πρόβατα και αίγες) και ναπαράγουν τα σημαντικά κτηνοτροφικά προϊόντα (γάλα, κρέας, φέτα, γιαούρτι) μεμειωμένο κόστος. Θαδώσει τέλος στην στρεβλή Τεχνική Λύση που εφαρμόζεται σήμερα Θα δώσει επιχειρήματα για την χώρα μας στηδιαπραγμάτευση για την ΚΑΠ».

ΣτηνΕρώτησή τους οι βουλευτές, σημειώνουν επιπλέον ότι «Πολύ πρόσφατα, με την επίτευξη συμφωνίας γιατο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021-27 που επετεύχθη την 21η Ιουλίουαπό το Συμβούλιο Κορυφής των 27 κρατών-μελών, η Ελλάδα απέφυγε τα χειρότερα τηςπλήρους εξωτερικής σύγκλισης των ανά εκτάριο ενισχύσεων μεταξύ παλιών και νέωνκρατών-μελών προς το παρόν, όμως ταυτόχρονα αυξήθηκε η ενίσχυση ανά εκτάριο στα200 ευρώ για τις χώρες κάτω του μέσου όρου των 259,5 ευρώ ανά εκτάριο της ΕΕ,γεγονός που θα αποτυπωθεί ως απώλεια πόρων για την Ελλάδα. Σημειώνεται ότισήμερα η χώρα μας απολαμβάνει διπλάσια από τον κοινοτικό μέσο όρο ενίσχυση ανάεκτάριο, όμως αντίθετα στην ανά αγροτική εκμετάλλευση ενίσχυση, βρίσκεται κοντάστο ήμισυ της κοινοτικής ενίσχυσης».

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτούν τον υπουργό ΑΑΤ:

Ποιες είναι οι ενέργειες του Υπουργείου ώστε το συντομότερο δυνατόν ο νέος ορισμός για τους βοσκοτόπους με την κατάλληλη επικαιροποίηση του υποβάθρου του ΟΣΔΕ, να οδηγήσει στην αύξηση των βοσκήσιμων εκτάσεων και να περιοριστεί η απειλή οποιασδήποτε σύγκλισης των ενισχύσεων (μερικής ή πλήρους), απειλή που αν παραμείνει θα μειώνει συνεχώς τις ενισχύσεις της ΚΑΠ προς τους Έλληνες αγρότες;Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης στο υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ των αλλαγών ως αποτέλεσμα της διεύρυνσης του ορισμού;

The post Αραχωβίτης: Αντιλαμβάνεται το ΥΠΑΑΤ τη σπουδαιότητα της προσθήκης επιλέξιμων βοσκοτόπων σε εφαρμογή του OMNIBUS; appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα