Αραχωβίτης: Άμεσα σε διαβούλευση το θεσμικό πλαίσιο για τις Διεπαγγελματικές

Μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα τίθεται σε δημόσιαδιαβούλευση το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία των εθνικώνδιεπαγγελματικών οργανώσεων αγροτικών προϊόντων, το οποίο έχει να ανανεωθεί απότο 2000. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΣταύροςΑραχωβίτης, διευκρινίζοντας ότι αυτή η ανανέωση αποσκοπεί στην ενίσχυση τουπλαισίου λειτουργίας των διεπαγγελματικών, που θα προβλέπει την ισόρροπη εκπροσώπησηόλων όσων εμπλέκονται στην παραγωγή ενός προϊόντος, με στόχο την προστασία του.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησεο

υπουργός χθες, 21 Μαΐου, με τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου, ΝίκοΑντώνογλου και Χαράλαμπο Κασίμη, καθώς και σύσσωμη τη διοίκηση τωνεποπτευόμενων οργανισμών και φορέων του ΥΠΑΑΤ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός σε αυτόν τον ιδιότυποαπολογισμό έργου που περιελάμβανε και εξαγγελίες για δράσεις:

1. Εκδόθηκε ο οριστικός πίνακας των 32 αγροτικών έργωνυποδομής που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης για χρηματοδότηση από το ΠρόγραμμαΑγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σημασίαέχει το γεγονός ότι βαρύτητα έχει δοθεί στα εγγειοβελτιωτικά έργα (αρδευτικάδίκτυα κ.ά.), ώστε οι υφιστάμενες υποδομές (π.χ. φράγματα) να καταστούν λειτουργικέςκαι να έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγήςκαι τη μείωση του κόστους παραγωγής. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους ανέρχεταιστα 448,6 εκατ. ευρώ.

2. Δεσμεύονται επιπλέον 85 εκατ. ευρώ για το μέτρο ενίσχυσηςτης Βιολογικής Γεωργίας. Εξ αυτών, τα 72 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη δράσηπου αφορά τους παλαιούς δικαιούχους και συγκεκριμένα για την ΑνατολικήΜακεδονία-Θράκη θα υπάρξει υπερδέσμευση κατά 140%, στη Δυτική και την ΚεντρικήΜακεδονία και την Ήπειρο κατά 120% και σε όλες τις άλλες περιφέρειες κατά 30%.Τα υπόλοιπα 13 εκατ. ευρώ δεσμεύονται για την αύξηση του προϋπολογισμού στηδράση που αφορά τους νέους βιοκαλλιεργητές.

3. Δεσμεύονταιεπιπλέον 5 εκατ. ευρώ για το μέτρο ενίσχυσης της Βιολογικής Κτηνοτροφίας.

4. Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων για τοΜέτρο της ενίσχυσης της μεταποίησης γεωργικών και μη γεωργικών προϊόντων:Εντάσσονται συνολικά 306 έργα με προϋπολογισμό 405 εκατ. ευρώ καιδημιουργούνται έτσι 1.000 νέες θέσεις εργασίας, ταυτόχρονα με τη διατήρηση των παλιών.

4. Καταβλήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2018 συνολικά κρατικέςενισχύσεις de minimis 85 εκατ. ευρώ, με σκοπό την αναπλήρωση του χαμένουεισοδήματος των παραγωγών και τη στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας και τωνκαλλιεργειών που υπέστησαν μη καλυπτόμενες ζημιές από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Ηαξιοποίηση του εργαλείου αυτού έγινε εφικτή μετά την έξοδο από τα Μνημόνια,αλλά και λόγω του γεγονότος ότι το 2018 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, πουδοκίμασε τους παραγωγούς. Στο επόμενο διάστημα έχει προγραμματιστεί η καταβολήενισχύσεων de minimis, εκτός από τα 9 εκατ. ευρώ στους αιγοπροβατοτρόφους τηςΚρήτης, στους εξής τομείς: Σε αλιείς που εκμεταλλεύονται δημόσια ιχθυοτροφείασε λιμνοθάλασσες, στα μανταρίνια (κλημεντίνες), στα αχλάδια «Κρυστάλλια», σταεπιτραπέζια σταφύλια και στα καπνά των ποικιλιών «Κατερίνη» και «Μπασμάς».

5. Τίθεται σε διαβούλευση μέχρι το τέλος του μήνα το νέονομοθετικό πλαίσιο για την αλιεία, του οποίου ο βασικός κορμός χρονολογείταιαπό το 1966, προκειμένου να οριστεί τόσο η επαγγελματικότητα των αλιέων όσο καιη επαναφορά ερασιτεχνικών αδειών αλιείας, με γνώμονα την προστασία τουεπαγγέλματος των αλιέων και των ιχθυοαποθεμάτων.

6. Ταυτόχρονα, θα τεθεί σε διαβούλευση και το νέο νομοθετικόπλαίσιο για τη δακοκτονία, του οποίου ο βασικός κορμός χρονολογείται από τα έτη1951 και 1953, με βασικό στοιχείο την υποχρέωση κάλυψης των ελαιοδέντρων, ώστενα μην υπάρχουν εστίες σε ακαλλιέργητους ελαιώνες.

7. Μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα τίθεται σε δημόσιαδιαβούλευση και το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, που αναμορφώνει το θεσμικόπλαίσιο για την ίδρυση και τη λειτουργία των εθνικών διεπαγγελματικώνοργανώσεων αγροτικών προϊόντων, το οποίο έχει να ανανεωθεί από το 2000. Ηενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας των διεπαγγελματικών, που θα προβλέπει τηνισόρροπη εκπροσώπηση όλων όσων εμπλέκονται στην παραγωγή ενός προϊόντος, μεστόχο την προστασία του.

8. Σε φάση ωρίμανσης και ευρείας διαβούλευσης με τουςεμπλεκόμενους φορείς βρίσκεται το νομοσχέδιο για τη συνδικαλιστική εκπροσώπησητων επαγγελματιών αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών.

9. Μέχρι τις 19 Ιουνίου, υποχρεωτικά, προχωράμε με νομοθετικήρύθμιση στην απλούστευση της αδειοδότησης των σταυλικών εγκαταστάσεων.

10. Χθες ανακοινώθηκε από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα η έναρξη υποβολήςαιτήσεων για ένταξη στο Μητρώο εκπαιδευτών ενηλίκων, που θα στελεχώσουν τη δομήτου οργανισμού για την κατάρτιση των νέων αγροτών.

11. Στις 15 Μαΐου έγινε δεκτή η αίτηση αναίρεσης της ΕλληνικήςΔημοκρατίας, που είχαμε ζητήσει το 2017 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με τηνοποία ο ορισμός του βοσκότοπου δικαιώνει τη χώρα. Κι αυτό γιατί το δικαστήριοδέχεται ότι δεν είναι το είδος της βλάστησης που χαρακτηρίζει μία έκταση ως επιλέξιμοβοσκότοπο, αλλά η χρήση του ως τέτοιου. Αυτό οδηγεί στην ακύρωση ενός προστίμου5,5 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί το 2010 και μπορεί να χρησιμοποιηθείαναδρομικά. Μαζί με την πρόσφατη απόφαση για την ακύρωση καταλογισμού ύψους 72εκατ. ευρώ, αποδεικνύεται ότι ενώ άλλοι «φρόντιζαν για την επιβολή προστίμωνκαι καταλογισμών εις βάρος της χώρας, εμείς φροντίζουμε ώστε η χώρα να παίρνειπίσω χρήματα προς όφελος των παραγωγών.»

Σύντομος απολογισμός

Στον απολογισμό του έργου του ΥΠΑΑΤ, ο κ. Αραχωβίτης επισήμανε:«Από το 2015 μέχρι σήμερα ο αγροτικόςκόσμος έλαβε συνολικά 11 δισ. ευρώ που αφορούσαν τρέχουσες πληρωμές, αλλά καιπεριπτώσεις που θεωρούνταν χαμένες, όπως υποχρεώσεις από προγράμματα πουχρονολογούνταν ήδη από το 2007.

Στους επτάμισημήνες που έχω την ευθύνη του Υπουργείου, οι υπογεγραμμένες απλές και κοινέςυπουργικές αποφάσεις έχουν ξεπεράσει τις 750 και ΦΕΚ έχουν πάρει οι 320. Οιτροπολογίες που έχουν κατατεθεί και ψηφιστεί ανέρχονται σε 14.

Ο στόχος μας πάνταήταν η προστασία των μικρών και μεσαίων αγροτών, ιδιαίτερα θεσπίζοντας τα τρίααφορολόγητα των αγροτών, ενώ ο νόμος του 2013 φορολογούσε τα αγροτικάεισοδήματα από το πρώτο ευρώ.

Εκτός από ταοριζόντια μέτρα, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του κόστους τουρεύματος, το τελευταίο διάστημα που η χώρα βγήκε από τα Μνημόνια, τα κίνητρακαι η προστασία είναι πιο στοχευμένα: Δίνονται κίνητρα για συνεταιρισμένουςαγρότες και για συνεταιρισμούς. Κι αυτό γιατί ξέρουμε καλά ότι χωρίς τηλειτουργία των συνεταιρισμών δεν μπορεί να υπάρχει παρέμβαση στην αγορά.

Όσον αφορά τονεκσυγχρονισμό της διοίκησης και του Δημοσίου τομέα γενικότερα, να τονίσω ότι τοΥΠΑΑΤ βραβεύτηκε στον τομέα της άσκησης της καλής πρακτικής των ανοιχτώνδεδομένων. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια 51αυτοκινήτων, που θα διανεμηθούν στους ελεγκτές μας. Εξασφαλίσαμε 3 εκατ. ευρώγια τον εξοπλισμό των κτηνιατρικών εργαστηρίων μας. Έχει ήδη εγκριθεί από τοΥπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης η αύξηση του προσωπικού κατά 180 θέσειςκαι όλα αυτά είναι μέτρα που συμβάλουν στην προστασία του εισοδήματος τωναγροτών και των προϊόντων ελληνικής παραγωγής.

Στον τομέα των εξαγωγών έχουν γίνει άλματα, από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, αλλά το κράτος οφείλει να ανοίγει δρόμους. Αυτές τις μέρες υπογράφονται συμφωνίες με την Κίνα από την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, για το ακτινίδιο και τον κρόκο. Αντίστοιχες κινήσεις γίνονται με άλλα προϊόντα τόσο στον Καναδά, όσο και σε Αργεντινή, Κορέα και Ινδία.

Προχωρήσαμε στην ολοκλήρωση του προγράμματος προώθησης για την κατανάλωση φρούτων στα σχολεία και εξασφαλίσαμε τη συνέχισή του, ενώ θα προσθέσουμε και τη φέτα και τη γραβιέρα στο “μενού” των μαθητών.»

Keywords
Τυχαία Θέματα