Covid, ζωονόσοι, ξηρασία οδηγούν σε 1,7% μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κρέατος το 2020

Κατά 1,7% αναμένεται ότι θα υποχωρήσει η παγκόσμια παραγωγή κρέατος το 2020. Κι αυτό από αιτίες που σωρευτικά αφορούν όχι μόνο την αναστάτωση που προκάλεσε η πανδημία COVID-19, αλλά και από τις συνέπειες των ζωονόσων, όπως και των συνθηκών ξηρασίας σε αρκετές περιοχές του πλανήτη.

Σε αυτή την εκτίμηση προχωρά σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ(FAO), σημειώνοντας επίσηςότι το διεθνές εμπόριο κρέατος πιθανώς να καταγράψει μικρή ανάπτυξη (αν και αρκετάπιο αργή σε σχέση με το 2019) που θα οφείλεται

κυρίως στην υψηλή ζήτηση γιαεισαγωγές την οποία εκδηλώνει η Κίνα.

Στο μέτωπο των τιμών, η κατάσταση επί του παρόντος δείχνει ότι έχουν πέσει κατά8,6% από τον Ιανουάριο 2020, με την πιο απότομη μείωση να εμφανίζει το πρόβειο κρέαςκαι να ακολουθούν στη σειρά πουλερικά, χοιρινό και βόειο, πληρώνοντας τις συνέπειεςαπό τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων εφοδιασμού, της μειωμένηςζήτησης για εισαγωγές, και των μεγάλων ποσοτήτων κρέατος που έμειναν απούλητες.

Μηνιαία διακύμανση του Δείκτη Τιμών Κρέατος (2002-2004=100)

Οι εκτιμήσεις και τα δεδομένα που διατηρεί ο FAO δείχνουνσυνολικά ότι οι αγορές τροφίμων θα βρεθούν αντιμέτωπες με αρκετούς μήνεςαβεβαιότητας, μολονότι ο αγροδιατροφικός τομέας θα δείξει πιθανότατα μεγαλύτερησταθερότητα έναντι της υγειονομικής κρίσης σε σύγκριση με άλλους κλάδους της οικονομίας.

Τι δείχνει η ανάλυση

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια παραγωγήκρέατος το 2020 θα πέσει στα 333 εκατ.τόνους (ισοδύναμο βάρος σφάγιου), σηματοδοτώντας το δεύτερο συνεχόμενο έτοςμείωσης.

Μεγάλο μέρος της μείωσης αυτής θααντικατοπτρίζει και φέτος, αφενός την απότομη πτώση της παγκόσμιας παραγωγήςχοιρινού κρέατος, που εντοπίζεται κυρίως στις ασιατικές χώρες που έχουν πληγείαπό την αφρικανική πανώλη των χοίρων (ΑΠΧ), αφετέρου την μείωση στην παραγωγήβόειου, ειδικά στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Αντιθέτως, η παγκόσμια παραγωγήκρέατος πουλερικών προβλέπεται αυξημένη, αν και θα καταγράψει περίπου τη μισήαύξηση σε σχέση με εκείνη που κατέγραψε το 2019.

Μέτρια αύξηση παραγωγήςπροβλέπεται επίσης για το πρόβειο κρέας.

Επιβράδυνση στο εμπόριο

Το διεθνές εμπόριο κρέατοςπροβλέπεται να αυξηθεί στα 37 εκατομμύρια τόνους το 2020, αύξηση 2,4% σε ετήσιαβάση, που είναι ασφαλώς ένας πολύ πιο αργός ρυθμός σε σχέση με το 6,8% του 2019.Εκτιμάται ότι αυτή η εξέλιξη θα αντανακλά μια μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσηςκρέατος, συνέπεια της αναμενόμενης εκτεταμένης οικονομικής ύφεσης του 2020. Προφανώςρόλο θα παίξουν και οι δυσχέρειες εφοδιασμού που έφερε μαζί της η πανδημία, οιπεριορισμοί στις μεταφορές και οι καθυστερήσεις στα λιμάνια.

Η Κίνα θα παίξει σημαντικό ρόλοστη δυναμική του διεθνούς εμπορίου, καθώς οι εισαγωγές φαίνεται να αυξάνονταικατά 24% σε ετήσια βάση.

Τιμές σε πτώση

Οι δυσχέρειες εφοδιασμού εξαιτίας του COVID-19, σε συνδυασμό με τις οικονομικές συνέπειες και την απότομη μείωση της ζήτησης από τον τομέα των υπηρεσιών εστίασης ως συνέπεια των μέτρων λοκντάουν, οδήγησε σε παγκόσμια μείωση της ζήτησης για εισαγωγές, με αποτέλεσμα των πτώση των διεθνών τιμών κρέατος.

Η μείωση των πωλήσεων στην εστίαση είχε ως αποτέλεσμα αφενός τη συσσώρευση αποθεμάτων κρέατος (ιδίως τα καλά θεωρούμενα τεμάχια) και αφετέρου τη διοχέτευση μεγάλων ποσοτήτων χύμα κρέατος προς συσκευασία, κάτι που οδήγησε σε διεύρυνση της εξαγωγικής διαθεσιμότητας και σε επιβάρυνση των διεθνών τιμών, παρά τη μείωση της παραγωγής που προκλήθηκε από την έλλειψη εργατικών χεριών στα σφαγεία και στα εργοστάσια λόγω της πανδημίας.

The post Covid, ζωονόσοι, ξηρασία οδηγούν σε 1,7% μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κρέατος το 2020 appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα