Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος στην Ιμβρο για την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής

18:13 11/5/2024 - Πηγή: dogma

Ο Σεβασμιώτατος Δημητριάδος την παραμονή της εορτής χοροστάτησε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίων Θεοδώρων Ίμβρου, χωριό του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου.

Ανήμερα της εορτής, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Γλυκί, τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου,  συλλειτουργούντος του οικείου Ποιμενάρχου κ. Κυρίλλου.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης

Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλός προσφώνησε τον Σεβασμιώτατο και τους προσκυνητές, μεταφέροντας αρχικά την ευλογία και τις ευχαριστίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου για την εντάυθα παρουσία τους στο νησί. Έπειτα, έκανε αναφορά στον εορτασμό της σημερινής εορτής παλαιότερα αλλά και τη σημασία της παρουσίας προσκυνητών από το Βόλο αναβιώνοντας ουσιαστικά αυτή την μεγάλη πανήγυρη του τόπου.  Ο Σεβ. Κύριλλος ανέφερε επίσης τη σημασία που έχουν τέτοιες προσκυνηματικές εκδρομές στο νησί της Ίμβρου, καθώς αποτελούν για τον ευλογημένο λαό της νήσου «ενέσεις πνευματικές» που τονώνουν το ηθικό των εκεί χριστιανών. Τέλος, ευχήθηκε ο Θεός να σκεπάζει με τις μεσιτείες Του, τον Οιακοστρόφο της Δημητριάδος Εκκλησίας, μαζί με τον ευλογημένο λαό της Μητροπόλεως αλλά και την Πατρίδα μας, ως ανάμνηση της επισκέψεως ο Σεβ. Κύριλλος δώρισε στον Μητροπολίτη Δημητριάδος ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο.

Στην αντιφώνηση του ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ανέφερε τον νεανικό  του πόθο να γνωρίσει το νησί της Ίμβρου, «τον τόπο αυτό που γέννησε τον Ίμβριο Οικουμενικό Πατριάρχη αλλά και την παράδοση, την ιστορία την τρανή, τις όμορφές ημέρες που του είχαν εκμυστηρευτεί άτομα που έλκουν την καταγωγή τους από την Ίμβρο, τον τόπο της αυθεντικής Ρωμιοσύνης». Εξέφρασε τη χαρά του για την σημερινή παρουσία του στην εορτή της Ζωοδόχου Πηγής καθώς όπως ανέφερε « έτσι ξεδιψάμε όχι μόνον σαν Έλληνες αλλά και ως χριστιανοί, προσκυνώντας την Ιερά Εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής αλλά και κοινωνώντας όλοι μαζί την Ζωή, το Αναστημένο Σώμα του Σωτήρος Χριστού».

Ακόμα, ο Σεβ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην ευκαιρία να γνωρίσουν αυτός και οι επισκέπτες το έργο που επιτελείται στην Μητρόπολη Ίμβρου επικροτώντας και ο ίδιος την επιλογή του Παναγιωτάτου να επιλέξει τον Σεβ. Κύριλλο ως Ποιμενάρχη της μαρτυρικής νήσου καθώς όπως ανέφερε «έχει την γνώση, την εμπειρία αλλά και την χάρη του Θεού να μπορεί να ανασταίνει πρόσωπα και πράγματα”». O Σεβ. Ιγνάτιος αναφερόμενος στην Ίμβρο  τόνισε ότι «δεν θα στερέψει ποτέ, θα είναι μία πηγή που θα δίδει πρόσωπα στην Οικουμένη, δε θα σταματήσει ποτέ να κρατά ζωντανά τα κειμήλια». Εξέφρασε τη χαρά του για το ζωντάνεμα των σχολείων και της νεολαίας αλλά και στους ανθρώπους που επαναπροσεγγίζουν το νησί.

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος  ευχαρίστησε τον κ. Κύριλλο για την φιλοξενία αναφέροντας ότι θα μεταφέρει το μήνυμα της ελπίδας στον ευλογημένο λαό της Δημητριάδος Εκκλησίας, ο οποίος μπόρεσε και γνώρισε την Ίμβρο μέσω της Ναυτικής Εβδομάδος παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου. Τέλος, παρακάλεσε να μεταφέρει προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη τα σέβη του ιδίου αλλά και του λαού, ο οποίος όπως τόνισε « δεν είναι μόνον ο Πατριάρχης του Γένους μας αλλά είναι ο Πατριάρχης της Ορθοδοξίας και ποτέ όσο άλλοτε η παρουσία του σφραγίζει ολόκληρη την Ορθοδοξία σε έναν κόσμο  που διψάει και επιδιώκει την αυθεντική αλήθεια». Ως αντιδωρό της υποδοχής και της φιλοξενίας ο Σεβ. Δημητριάδος δώρισε την Αρχιερατική Στολή του στην Εκκλησία της Ίμβρου και Τενέδου με την ευχή να έρθει ξανά ως προσκυνητής στο νησί.

Οι προσκυνητές από το Βόλο, είχαν την ευκαιρία εκτός των Ιερών Ναών της Ίμβρου, να επισκεφτούν τα Δαρδανέλια, την Τροία και την Άσσο.

The post Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος στην Ιμβρο για την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημητριάδος Ιγνάτιος, Ιμβρο, Ζωοδόχου Πηγής,dimitriados ignatios, imvro, zoodochou pigis