Αυτό το Πάσχα κανείς μόνος και νηστικός

14:24 14/4/2023 - Πηγή: dogma

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας», που κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη πανελλαδικά.

«Kανένας συνάνθρωπός μας νηστικός αυτό το Πάσχα». Το μήνυμα αυτό στέλνουν το σύνολο των μητροπόλεων της χώρας προς όλους τους πιστούς, ώστε να συμβάλλουν, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, στη συγκέντρωση τροφίμων, τα οποία θα διατεθούν σε οικογένειες, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Παράλληλα, οι μητροπόλεις καλούν τους εθελοντές να συμβάλλουν και αυτοί στη ταξινόμηση και τη διανομή των δεμάτων αγάπης, αφού εφέτος δεν υπάρχουν

οι περιορισμοί λογω Covid-19.

Από τον Έβρο ως την Κρήτη, όλες αυτές τις μέρες συγκεντρώνονται τρόφιμα αλλά και παιχνίδια και ρούχα για τα παιδιά, τα οποία, μέχρι το Μεγάλο Σάββατο το απόγευμα, θα φτάσουν σε χιλιάδες οικογένειες.

Πρωταγωνιστής σε προσφορά η μητρόπολη Πειραιώς. Δέματα Αγάπης από την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς, η οποία προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει χιλιάδες  δέματα με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για το πασχαλινό τραπέζι σε συνανθρώπους μας, που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα διαβίωσης. Σημαντικός χορηγός στην προσπάθεια της μητρόπολης ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, αλλά και ο δήμαρχος Πειραιά κ.Γιάννης Μώραλης.

«Δεν μπορούμε να τιμήσουμε το Πάσχα καλύτερα, από το να συνδράμουμε τους αδελφούς μας τους ελαχίστους», επεσήμανε ο  μητροπολίτης κ.Σεραφείμ , υπογραμμίζοντας πως «η σημερινή γιορτή είναι μία δυνατή απόδειξη προσφοράς, αγάπης και στοργής».

Τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, ο Ιερός Ναός Ευαγγελίστριας Πειραιώς έχει αναπτύξει σημαντικό φιλανθρωπικό έργο με συσσίτια και δέματα αγάπης .

Σημαντική είναι η προσπάθεια της μητρόπολης Κορίνθου, η οποία μέσω του οργανισμού  «ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ» στέκεται σταθερά στο πλευρό των φτωχών οικογενειών, προσφέροντας τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Από όλες τις ενορίες της μητρόπολης Τρίκκης και Γαρδικίου θα διατίθενται δέματα αγάπης, ενώ όλες αυτές τις μέρες, από την ενορία της Παναγίας Φανερωμένης και το «Συσσίτιο Ιωάννης ο Ελεήμων», θα διανέμεται φαγητό σε όσους το έχουν ανάγκη.

Περισσότερα από 1000 δέματα από το ”Κέντρο Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Συνοχής’’ της Ιεράς Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου διανεμήθηκαν στους  σεισμόπληκτους, πτωχούς, παιδιά και ανέργους, οι οποίοι έχουν ανάγκη.

Η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας εν όψει της εορτής του Πάσχα, προσέφερε δέματα αγάπης  μέσω του φιλανθρωπικού της προγράμματος «Το Καλάθι του Πτωχού Αδελφού». Συγκινητική ήταν η συμβολή στη συγκέντρωση τροφίμων της Ιεράς Μονής Μαλεβής, που προσέφερε μεγάλη ποσότητα τροφίμων, ελαιολάδου, ζυμαρικών και γαλακτομικών προιόντων.

Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης  προσέφερε η μητρόπολη Κερκύρας σε πολύτεκνες οικογένειες, με την ενίσχυση της Μονής Βατοπεδίου.

Το τελευταίο διάστημα, ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας προτρέπει όλες τις Ενορίες να αποκτήσουν Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο, τονίζοντας ότι «η κάθε Ενορία οφείλει να διαθέτει, έστω και μία απλή, αλλά συντονισμένη φιλανθρωπική δράση».

Πέραν της πρωτοβουλίας των μητροπολιτών για την στήριξη των αδύναμων οικογενειών, σημαντικός είναι ο ρόλος των δωρητών ανά περιοχή και κυρίως των εθελοντών και εθελοντριών, οι οποίοι όλες αυτές τις μέρες συμμετέχουν ενεργά στη συγκέντρωση των τροφίμων.

Ο Βαρθολομαίος για τη φιλανθρωπία

Η φιλανθρωπία και η αλληλεγγύη είναι από τα θέματα τα οποία προωθεί η ορθόδοξη Εκκλησία. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε εν όψει την γιορτών ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος: «Ιδιαιτέρως σήμερον, η οικονομικὴ κρίσις, η προσφυγιά και ποικιλότροποι δυσχέρειαι, αι οποίαι παγκοσμίως εμφανίζονται, μάλιστα δε εις ωρισμένους λαούς και χώρας, παρέχουν εις ημάς τους Ορθοδόξους την δυνατότητα να καλλιεργήσωμεν το γνήσιον τούτο πνεύμα της νηστείας, συνδυάζοντες την αποχήν των βρωμάτων με έργα φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης προς τους έχοντας άμεσον ανάγκην αδελφούς μας, τους πάσχοντας, τους ενδεείς και πένητας, τους αστέγους και πρόσφυγας, τους μη έχοντας ‘’πού την κεφαλήν κλίνῃ’’ (Ματθ. η΄, 20), αυτοὺς τους οποίους αι σκληραί περιστάσεις του πολέμου και των πειρασμών και των θλίψεων αναγκάζουν να εγκαταλείπουν τας πατρογονικάς εστίας των και να ταξιδεύουν εν μέσῳ πολλών κινδύνων και θλίψεων και κόπων.

Όταν η νηστεία μας συνοδεύηται από τοιαύτην αύξησιν της φιλανθρωπίας και αγάπης μας προς τον ελάχιστον αδελφὸν του Κυρίου, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, γλώσσης και καταγωγής, τότε αύτη θα αναβαίνῃ απ᾿ ευθείας εις τον θρόνον του Θεού ως θυμίαμα εύοσμον και άγγελοι θα συμπαρίστανται εις ημάς νηστεύοντας, όπως διηκόνουν τον Κύριον εις την έρημον».

The post Αυτό το Πάσχα κανείς μόνος και νηστικός appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα