Πολυνομοσχέδιο-σκούπα για να σωθεί η αξιολόγηση

19:10 5/1/2018 - Πηγή: iApopsi

Μάχη με τον χρόνο ώστε να κατατεθούν στην Βουλή το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου και να ψηφιστούν πιθανότατα με την διαδικασία του κατεπείγοντος όλες οι εκκρεμότητες που αφορούν το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης. Το Eurogroup θα συνεδριάσει στις 22 Ιανουαρίου και η παραμικρή έλλειψη απειλεί να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα. Φυσικά, τα πάντα θα πρέπει να είναι έτοιμα αρκετά νωρίτερα, στις

11 Ιανουαρίου, όταν συνεδριάζει το Euroworking Group.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Ο στόχος είναι διττός: αφενός να εκταμιευθεί η δόση των 5,5 δισ. ευρώ μιας και σημαντικό μέρος από τα χρήματα αυτά θα πάνε στον «κουμπαρά» που φτιάχνει το υπουργείο Οικονομικών για την μεταμνημονιακή εποχή και, αφετέρου, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες της τέταρτης αξιολόγησης η οποία και θα σηματοδοτήσει την έξοδο από τα μνημόνια έτσι τουλάχιστον όπως το εννοούν στην κυβέρνηση.

Για να επιτευχθεί όμως αυτό, στην κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες καταθέτοντας στην Βουλή αλλά κυρίως ψηφίζοντας σκληρά μέτρα που κάνουν πολλούς να αισθάνονται άβολα.

Αν και θεωρείται δεδομένο πως απώλειες δεν θα υπάρξουν στην ψηφοφορία, οι γκρίνιες που θα προηγηθούν είναι αρκετές για να διαταράξουν την κυβερνητική ηρεμία για την οποία πάλεψε το Μαξίμου πλειοδοτώντας με παροχές.

Πλειστηριασμοί και συνδικαλιστικός νόμος

Το πιο σημαντικό πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι οι πλειστηριασμοί. Και αυτό γιατί εκτός των άλλων, πριν από λίγες ημέρες δόθηκε η υπόσχεση-δέσμευση στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι με το πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί και ρύθμιση που θα εξασφαλίζει την πρώτη κατοικία – την «λαϊκή κατοικία» όπως αρέσκονται να λένε.

Το θέμα όμως περιπλέκεται με δεδομένο πως όλες οι ρυθμίσεις εμπεριέχονται στον νόμο Σταθάκη που αποτελεί συνέχεια του νόμου Κατσέλη και βρίσκεται ήδη σε ισχύ. Πώς λοιπόν οι θεσμοί θα αποδεχθούν μια ακόμα ρύθμιση που θα εξαιρεί συγκεκριμένες κατοικίες από τους πλειστηριασμούς; Να σημειωθεί εδώ πως υπάρχει και άτυπη προφορική συμφωνία με τους τραπεζίτες για την προστασία μικρών ιδιοκτησιών που απειλούνται.

Κατά τα λοιπά, αγκάθια αποτελούν η αλλαγή στην διαδικασία απόφασης για απεργίες από τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων και η αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων. Το πρώτο θέμα εξαιρέθηκε στην προηγούμενη διαπραγμάτευση λόγω των αντιδράσεων, ενώ όλα δείχνουν πως θα κοστίσει ιδιαιτέρως στην κυβέρνηση λόγω της αξιοποίησής του κυρίως από το ΚΚΕ και την ΛΑΕ.

Η διάταξη είχε κατατεθεί μάλιστα στην Βουλή, με την μορφή τροπολογίας στις αρχές Δεκεμβρίου, αποσύρθηκε όμως με συνοπτικές διαδικασίες λίγες ώρες μετά, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε κυβερνητική απαρτία και η διάταξη θα ψηφιζόταν μεν, με τις ψήφους της Ν.Δ. δε.

Ως αντίβαρο, αναμένεται να κατατεθεί στο ίδιο νομοσχέδιο και η διάταξη που επίσης συμφωνήθηκε με τους εκπροσώπους των δανειστών και προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι εταιρειών που οδηγούνται σε πτώχευση θα έχουν πλέον προτεραιότητα στην λίστα πιστωτών έναντι τόσο του Δημοσίου όσο και των τραπεζών.

Η αλλαγή αφορά το άρθρο 8 του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982, που προβλέπει πως για να ληφθεί απόφαση στις συνελεύσεις των σωματείων απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών ή του 1/4 ή ακόμη και του 1/5 αν δεν υπάρχει απαρτία. Βέβαια, στις περιπτώσεις αυτές, της ακόμη χαμηλότερης απαρτίας, απαιτείται αυξημένο ποσοστό πλειοψηφίας για την λήψη απόφασης.

Να σημειωθεί πως δεν αλλάζει η διάταξη που ορίζει ότι στις περιπτώσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης, η απεργία κηρύσσεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όσον αφορά τώρα τα επιδόματα, προβλέπονται μεν σημαντικά αυξημένα κονδύλια αλλά και νέα δικαιότερη κατανομή αυτών, με στόχο την στήριξη του πρώτου και δεύτερου παιδιού.

Βάσει των διατάξεων που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας, σημαντικές μειώσεις στα επιδόματα που ελάμβαναν το 2017 θα έχει περίπου το 7,5% των συνολικά 804.000 οικογενειών που λαμβάνουν την συγκεκριμένη παροχή. Στον αντίποδα, περίπου 680.000 οικογένειες που έχουν έως 2 παιδιά, θα δουν αυξήσεις από 57% έως και 110%.

ΑΝ ΚΑΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΠΩΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ,
ΟΙ ΓΚΡΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΗΓΗΘΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΑΡΑΞΟΥΝ
ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΗΡΕΜΙΑ

Πονοκεφαλιάζουν για τις ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ,
της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ

Πονοκέφαλο προκαλούν και οι ρυθμίσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις και κυρίως σε ό,τι αφορά την ΔΕΗ και τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, με τα στοιχεία να δείχνουν σημαντική υστέρηση και τους δανειστές να πιέζουν για πιο γρήγορες διαδικασίες.

Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων επηρεάζει άμεσα την πορεία του χρέους και η πιστή υλοποίηση του προγράμματος από ελληνικής πλευράς θεωρείται από κράτη μέλη πέριξ του γερμανικού άξονα ως η «συμβολή» της χώρας στις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν. Όσο για την παράταση πράξεων για μετά τον Αύγουστο του 2018, ενισχύει τους μοχλούς πίεσης για ένα πλέγμα δέσμευσης της κυβέρνησης ότι θα τηρεί τα συμφωνηθέντα. Σημειώνεται πάντως ότι τα έσοδα αυτά δεν έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Ο προηγούμενος στόχος, όπως αποτυπώθηκε και στην συμφωνία του Ιουνίου του 2017, προέβλεπε 1,9 δισ. ευρώ φέτος και επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ για το 2018. Δεν υπήρχε πρόβλεψη εσόδων για το 2019.

Keywords
αξιολογηση, πολυνομοσχεδιο, βουλη, εκκρεμότητες, group, ψηφοφορία, συριζα, ισχύ, απεργιες, αναδιαρθρωση, επιδοματα, ΚΚΕ, πτώχευση, τραπεζες, απεργια, νέα, δεδομενο, ηρεμια, ευδαπ, δεη, ευαθ, επηρεάζει, ιουνίου, σταση εργασιας, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, παπανδρεου, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, αλλαγη ωρας 2012, επιδομα παιδιου, βουλευτες, υπουργειο εργασιας, το πρωτο θεμα, πτώχευση, ευδαπ, θεμα, πρωτο θεμα, υπουργειο οικονομικων, αρθρο, βρισκεται, γινει, δεδομενο, δευτερα, δοθηκε, ευαθ, ευρω, υπαρχει, εκκρεμότητες, ελλειψη, επηρεάζει, εποχη, ιδιο, ηρεμια, κυβερνηση, ληψη, μαξιμου, μορφη, παντα, παιδια, πιστη, πλειστηριασμοι, ρυθμισεις, ρυθμιση, συνεχεια, υλοποιηση, ισχύ, φυσικα, ψηφοφορία, ωρες, group, υπουργειο, ιουνίου
Τυχαία Θέματα