Επικοινωνιακές (και επικίνδυνες) πρακτικές για «χρυσό βατόμουρο»

23:45 9/2/2018 - Πηγή: iApopsi

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρών σοφών, αλλά εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως είτε δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους είτε τους λείπει η σοφία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επικοινωνιακή τακτική που ακολούθησαν σε δύο πολύ σοβαρά ζητήματα για εκείνους: τα συλλαλητήρια και τη Novartis. Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου Aναζητείται η πατρότητα της επικοινωνιακής γκάφας και μάλιστα εις διπλούν. Γιατί

αυτός που «υπογράφει» την επικοινωνιακή στρατηγική κερδίζει αυτόματα το χρυσό βατόμουρο, το αντιόσκαρ δηλαδή για τους άκρως αποτυχημένους. Εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου με έναν βλακώδη τσαμπουκά κατάφεραν να στρέψουν εναντίον τους μια μεγάλη μερίδα του κόσμου και στην συνέχεια να κάνουν γκάφα μεγατόνων για να καλύψουν την πρώτη… Όλα άρχισαν με την υπόθεση του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης. Σαν να μην έφτανε το σαμποτάζ από την κρατική τηλεόραση, ήρθε να προστεθεί και η υποτίμηση από την αστυνομία (καθ υπόδειξη τίνος, άραγε;) της συμμετοχής. Ο πανικός είχε ήδη εγκατασταθεί στο σαλόνι του Μεγάρου Μαξίμου, προκαλώντας τους μόνιμους κατοίκους. Κάποιοι θεώρησαν ότι αν κατάφερναν να ταυτίσουν το συλλαλητήριο με την ακροδεξιά, τότε θα απέτρεπαν και τον κόσμο από τη συμμετοχή. Και τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο εν όψει του συλλαλητηρίου της Αθήνας. Μπορεί οι 140.000 που «μέτρησε» η ΕΛ.ΑΣ. να συμμετέχουν, αριθμό που υπερασπίστηκε προκαλώντας γέλια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, να ήταν όντως τόσοι αν από την κυβέρνηση δεν είχαν χύσει… ιδρώτα για την επιτυχία του συλλαλητηρίου. Προς υπεράσπισή του πάντως, ο Νίκος Τόσκας μαζί με τον Νίκο Κοτζιά, στο παραπέντε του συλλαλητηρίου, έκαναν πίσω και με μια ανακοίνωση του πολιτικού τους φορέα είπαν τα αυτονόητα: ότι η συμμετοχή του Λαού στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία είναι δημοκρατικό δικαίωμα έκφρασης και η συντριπτική πλειοψηφία όσων συμμετέχουν δεν συμμερίζεται τον κίβδηλο πατριωτισμό πατριδοκάπηλων υπερπατριωτών. Ο κάθε πολίτης με πατριωτική συνείδηση και σεβασμό στη Δημοκρατία και τους Θεσμούς της μπορεί να αποτρέψει κάθε ακραία φωνή και πράξη καπηλείας του φρονήματός του.

Παρασύρθηκαν από λάθος εκτιμήσεις

Το κακό όμως είχε γίνει. Την επίθεση της κυβέρνησης μέσω δηλώσεων αλλά και των «αριστερών» ΜΜΕ που έμμεσα ή άμεσα επιχειρούσαν να ταυτίσουν τους συμμετέχοντες με τη Χρυσή Αυγή, κάποιοι την πήραν προσωπικά και απάντησαν με τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο του Συντάγματος. Η συμμετοχή ήταν τέτοια (πολύ μακριά τόσο από τους 140.000 του Τόσκα όσο και το 1.500.000 των διοργανωτών) που αναστάτωσε το κυβερνητικό στρατόπεδο έστω και αν όσοι βρέθηκαν στην πλατεία δεν επέτρεψαν σε κανέναν να σφετεριστεί την συμμετοχή και να την μετατρέψει σε αντικυβερνητική οργή. «Γιατί το κάνατε αυτό; Γιατί πολύ απλά δεν υπερασπιστήκατε τα συλλαλητήρια;» ρώτησε η «Α» βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πρωταγωνιστή στις κινητοποιήσεις κατά το παρελθόν. «Γιατί κάναμε λάθος. Παρασυρθήκαμε από λάθος εκτιμήσεις. Και μετά τη Θεσσαλονίκη το κακό είχε γίνει», απάντησε.

Το δις εξαμαρτείν…

Βλέποντας το κακό να έρχεται, κάποιοι έσπευσαν να ετοιμάσουν την… αντεπίθεση που θα άλλαζε την ατζέντα της επικαιρότητας. Πίεσαν έτσι να είναι όλα έτοιμα ώστε «με εντολή πρωθυπουργού», όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, είπε, να φτάσει η δικογραφία της Novartis στη Βουλή! Σε αυτή την υπόθεση, δεν υπάρχει καν δυνατότητα να μετρήσει κανείς γκάφες: αρχικά ο χρόνος. Εκείνος που έσπρωξε την υπόθεση τη Δευτέρα, δεν σκέφτηκε καν ότι με αυτόν τον τρόπο επιβεβαίωνε τον κυβερνητικό πανικό. Κάλλιστα, η υπόθεση θα μπορούσε να καθυστερήσει μια εβδομάδα και να αποκτήσει άλλη δυναμική. Ο Σταύρος Κοντονής δεν σκέφτηκε καν πως με το να εμπλέξει τον Αλέξη Τσίπρα (εντολή πρωθυπουργού) θα τίναζε στον αέρα όλη την υπόθεση. Δεν φρόντισε ο υπουργός να ενημερωθεί καν για τα διαδικαστικά. Έτσι αμέσως μετά από κοινού με τον υφιστάμενο του κ. Παπαγγελόπουλο έσπευσαν να κάνουν λόγο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο. Βεβαίως, δεν διαχώρισαν τα διεθνή «πλοκάμια» της Novartis, από τα αναιμικά στοιχεία εις βάρος των δέκα Ελλήνων πολιτικών. Δηλαδή, ο συνειρμός «μεγάλο σκάνδαλο» κυρίως αφορά Έλληνες πολιτικούς, ήταν διαυγέστατος. Από εκείνη τη στιγμή στην κυβέρνηση έχασαν την μπάλα με αποκορύφωμα την επίσκεψη Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο για να ενημερωθεί(!!!) και τον Παύλο Πολάκη να ακυρώνει την κάλυψη των προστατευόμενων μαρτύρων, κάνοντας λόγο για πρώην υπαλλήλους της Novartis. Δήλωση που μόνο ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει: ότι και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έχει λάβει γνώση της δικογραφίας. Παράνομα… Με έναν μαγικό λοιπόν τρόπο, στην κυβέρνηση κατάφεραν με ψευτομαγκιές και πανικό να γυρίσουν σε βάρος τους δύο σοβαρές υποθέσεις οι οποίες και θα μπορούσαν να τους προσφέρουν πολιτικό μπόνους, αν βεβαίως τα στοιχεία ήταν αξιόπιστα.

Keywords
Τυχαία Θέματα