Ασκήσεις επί χάρτου στο Μαξίμου

19:11 5/1/2018 - Πηγή: iApopsi

Στον προσεκτικό σχεδιασμό της επόμενης… καλοκαιρινής ημέρας, αυτής που θα ξημερώσει τον Αύγουστο –όπως ελπίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου– ρίχνει το βάρος του το κυβερνητικό επιτελείο. Όσο οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου τρέχουν να κλείσουν την 3η αξιολόγηση, με τον υπουργό Οικονομικών να είναι το απόλυτο αφεντικό στις διαδικασίες, στο πρωθυπουργικό περιβάλλον κάνουν ασκήσεις επί χάρτου για να επιβεβαιώσουν τον Αλέξη Τσίπρα πως εκλογές

θα γίνουν το 2019.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Η επιλογή για καθαρή έξοδο στις αγορές κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την κυβέρνηση. Για τους πιο ρεαλιστές, είναι ένα δίκοπο μαχαίρι που απαιτεί προσεκτικές κινήσεις. Για τους απαισιόδοξους, είναι το πρώτο βήμα για την καταστροφή.

Στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα πάλι θεωρούν πως η χώρα μπορεί να τα καταφέρει. Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν, όλα τα σημάδια αυτό δείχνουν. Το κλείσιμο της αξιολόγησης, ή ακόμα καλύτερα μια θετική έκβαση στο EuroWorking Group που θα προηγηθεί, εκτιμάται πως θα φέρει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Και πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνουν οι αντίστοιχοι οίκοι που επί σειρά ετών σφυροκοπούν την Ελλάδα. Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, θα φέρει θετικές αντιδράσεις για την ελληνική οικονομία. Καταρχήν την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων που θα επιτρέψει μια νέα έξοδο στις αγορές με χαμηλότερα επιτόκια.

Ταυτόχρονα, την βελτίωση του κλίματος στις αγορές με αντίκτυπο στο Χρηματιστήριο, το οποίο μπήκε ήδη δυναμικά το 2018, αλλά και την βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, που θα ευνοήσει επιχειρηματικά deals.

Την Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου, η Standard and Poor’s θα επικαιροποιήσει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας και, σύμφωνα με τις προσδοκίες που υπάρχουν, ο οίκος θα προβεί σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας. Σήμερα η S&P βαθμολογεί το αξιόχρεο της Ελλάδας με Β- και εκτιμάται ότι η αναβάθμιση θα φέρει την βαθμολογία, ίσως, δύο βαθμίδες πιο πάνω στο Β+.

Υπενθυμίζεται πως η Standard & Poor’s, τον περασμένο Ιούλιο διατήρησε μεν την βαθμολογία στο Β- (την οποία είχε αναθεωρήσει από τον Ιανουάριο του 2016) αλλά αναβάθμισε την προοπτική από «σταθερή» σε «θετική».

Το καλοκαίρι του 2017 είχαν προβεί σε αναβαθμίσεις και οι άλλοι οίκοι:

• Τον Ιούνιο ο οίκος Moody’s είχε αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας από Caa3 σε Caa2, αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας από «σταθερές» σε «θετικές».

• Τον Αύγουστο ο οίκος Fitch αναθεώρησε την βαθμολογία του ελληνικού αξιόχρεου από CCC σε Β- ενώ αναβάθμισε και την προοπτική της οικονομίας από «σταθερή» σε «θετική», διαβλέποντας σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σταθεροποίηση του πολιτικού περιβάλλοντος καθώς και σημαντικά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους το 2018.

«Προπονούνται» στον ΟΔΔΗΧ

Ανάλογη με τα παραπάνω, αναβάθμιση αναμένεται και από την Fitch στα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ ο τρίτος μεγάλος διεθνής οίκος, ο Moody’s, ανακοινώνει τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις του τον Μάρτιο.

Οι αξιολογήσεις αυτές από τους τρεις διεθνείς οίκους, οι οποίες θα είναι συνολικά έξι έως τον επόμενο Σεπτέμβριο, θεωρούνται καθοριστικές για την τελική μορφή που θα έχει η έξοδος από το Μνημόνιο – δηλαδή, για το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της καθαρής εξόδου, μιας και οι αναβαθμίσεις εκτιμάται πως θα ενισχύσουν τα ελληνικά ομόλογα τα οποία σήμερα βρίσκονται στην κατηγορία junk.

Στον ΟΔΔΗΧ πάντως λέγεται ότι είναι έτοιμοι να εκδώσουν επταετές ομόλογο, ίσως και στις 23 Ιανουαρίου, για να σηματοδοτήσουν την έναρξη μιας νέας εποχής. Στόχος είναι ένα επιτόκιο ελαφρά υψηλότερο του 3,5% – κάτι που χαρακτηρίζεται ρεαλιστικό με δεδομένο ότι οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων έχουν υποχωρήσει πέριξ του επιπέδου του 4%.

Στον ΟΔΔΗΧ επιπλέον προετοιμάζονται για τις επόμενες εκδόσεις, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για τρεις ακόμα μέχρι το καλοκαίρι ώστε να ενισχυθεί το μαξιλάρι ασφαλείας που χρειάζεται η κυβέρνηση για την καθαρή έξοδο.

ΣΤΗΝ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΟΣΟ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΕΡΔΟΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΕΝΟΣ ΩΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ

Φιλολαϊκό «μακιγιάζ»με επαναφοράτων συλλογικώνδιαπραγματεύσεωνκαι αύξησηκατώτατου μισθού

Όσο οι οικονομικοί σύμβουλοι ασχολούνται με τις αγορές, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ασχολείται με το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης ώστε να αντιστραφεί το κλίμα εντός συνόρων. Στο Μαξίμου γνωρίζουν πως όσο ο πολίτης δεν βλέπει έστω και ένα μικρό κέρδος στην τσέπη του, είναι χαμένος ως ψηφοφόρος.

Για την Έφη Αχτσιόγλου το στοίχημα περιλαμβάνει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και την αποτροπή εφαρμογής των μνημονιακών δεσμεύσεων για μείωση των συντάξεων από το 2019. Φυσικά, όλα αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Αύγουστο και μετά, με βασική προϋπόθεση την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Ήδη οι πρώτες δηλώσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού έγιναν, ενώ η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων προβλέπεται στις συμφωνίες.

Πρακτικά στην κυβέρνηση προτίθενται να αντιγράψουν την Πορτογαλία, η οποία μετά τα μνημόνια επέλεξε πολιτικές στήριξης των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, εντάσσονται και οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για ακύρωση ή έστω περιορισμό των περικοπών που προβλέπονται για το 2019 στις συντάξεις, με αιχμή τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ και μια πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα