Ανακάλυψε την Δακία στα Σκόπια ο Μάρδας

«Η χρήση του όρου Μακεδονία από τα Σκόπια ιστορικά είναι απαράδεκτη και αυτό αποδεικνύεται με πάρα πολλούς τρόπους», τόνισε σήμερα ο τέως υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Κι όπως επεσήμανε «πρέπει στο θέμα να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση που να διασφαλίζει την ειρήνη στην περιοχή». Υπογράμμισε,

ωστόσο, πως ο όρος «Μακεδονία», όπως χρησιμοποιείται τώρα, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. «Το θέμα πρέπει να κλείσει», σημείωσε ο πρώην υπουργός και μάλιστα πρότεινε να χρησιμοποιείται ο όρος «Δακία», ο οποίος βρίσκεται στους χάρτες. «Αν δείτε παλαιούς χάρτες σε παλαιότερα μουσεία θα βρείτε τον όρο στην περιοχή», πρόσθεσε.

Η αλήθεια

Με βάση την αρχαία γεωγραφία, ιδιαίτερα σε Ρωμαϊκές πηγές, η Δακία ήταν η χώρα που κατοικείτο από τους Δάκες. Οι Έλληνες αναφέρονταν σ’ αυτούς ως Γέτες, που ήταν συγκεκριμένα ένας κλάδος των Θράκων, βόρεια της οροσειράς του Αίμου.

Η Δακία οριζόταν νότια περίπου από τον ποταμό Δούναβη. Κατά καιρούς η Δακία περιελάμβανε περιοχές μεταξύ του Τίσα και του Μέσου Δούναβη. Τα Καρπάθια όρη βρίσκονταν στο μέσο της Δακίας. Έτσι αντιστοιχεί στα σημερινά κράτη Ρουμανία και Μολδαβία, καθώς και μικρότερα τμήματα Βουλγαρίας, Σερβίας, Ουγγαρίας και Ουκρανίας.

Οι Δάκες (ή Γέτες) ήταν Βόρειες Θρακικές φυλές. Οι Δακικές φυλές είχαν τόσο ειρηνικές όσο και πολεμικές σχέσεις με άλλες γειτονικές φυλές όπως οι Σαρμάτες, οι Σκύθες και οι Κέλτες.

Ένα Δακικό Βασίλειο μεταβαλλόμενου μεγέθους υπήρχε μεταξύ του 82 π.Χ. και της Ρωμαϊκής κατάκτησης το 106 μ.Χ. Η πρωτεύουσα της Δακίας, Ζαρμιζεγεθούσα, που βρισκόταν στη σημερινή Ρουμανία, καταστράφηκε από τους Ρωμαίους.

Με βάση τα παραπάνω δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση το Δακία με τα Σκόπια, όπως το ανέφερε ο Μάρδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα