AΝΑΙΡΕΣΗ ΒΟΥΡΛΙΩΤΗ: Εγκληματική οργάνωση ή απλώς συμμορία;

Η πολύκροτη υπόθεση της εγκληματικής ή όχι οργάνωσης στο ποδόσφαιρο έχει ταλανίσει τους νομικούς κύκλους, την πολιτική σκηνή, αλλά κυρίως την φίλαθλη κοινή γνώμη που περιμένει με αγωνία την έκβασή της, καθώς οι επιπτώσεις σε ισχυρά διοικητικά στελέχη και ομάδες είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Σε αρκετούς έχει καλλιεργηθεί η προσδοκία πως ο τίτλος δεν θα κριθεί στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά στο παράλληλο πρωτάθλημα που παίζεται στις δικαστικές αίθουσες. Η «Α», χωρίς κρίσεις υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, θ’ αναδείξει την σοβαρότερη ίσως οπτική γωνία που πρέπει να φωτιστεί, προκειμένου

οι φίλαθλοι να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για την υπόθεση, τις επιπτώσεις της και κυρίως τους χρόνους που θα παράξει έννομα αποτελέσματα.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτης άσκησε αναίρεση για νομικούς λόγους κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών που αφορά στην υπόθεση των στημένων αγώνων στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Με το συγκεκριμένο βούλευμα είχαν παραπεμφθεί, κατά πλειοψηφία με ψήφους 2 έναντι 1, σε δίκη για την κατηγορία της αλλοίωσης ποδοσφαιρικού αποτελέσματος (κακούργημα), ο (μέχρι πρόσφατα) πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης και άλλα 27 πρόσωπα.

Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού με το ίδιο βούλευμα παραπέμφθηκε με την κατηγορία της σύστασης και συμμορίας (πλημμέλημα) κι ενώ η αρχική πρόταση σε βάρος του αλλά και σε βάρος άλλων ήταν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα). Επίσης απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για απάτη, εκβίαση (τετελεσμένη και σε απόπειρα), καθώς και για ηθική αυτουργία σε έκρηξη (στον φούρνο του πρώην διαιτητή και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κωνσταντινέα στην Καλαμάτα).

Για το κακούργημα της αλλοίωσης αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων εκτός του Β. Μαρινάκη παραπέμφθηκαν και οι: Γιάννης Κομπότης (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Λεβαδειακός), Γιώργος Σπανός (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Ατρόμητος), Γιώργος Αρβανιτίδης (πρώην μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Βέροια), Γιώργος Λαναρής (γενικός αρχηγός ΠΑΕ Βέροια), Γιάννης Αγγελόπουλος (γενικός αρχηγός ΠΑΕ Ατρόμητος), Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ), Θεόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ), Άρης Σταθόπουλος (μέλος ΔΣ ΕΠΟ), Γιάννης Παπακωνσταντίνου (μέλος ΔΣ ΕΠΟ), Νίκος Προύντζος (μέλος ΔΣ ΕΠΟ), Γιώργος Δούρος (πρώην αναπληρωτής πρόεδρος ΚΕΔ), Θανάσης Μπριάκος (πρώην μέλος ΔΣ ΚΕΔ), Κωνσταντίνος Ιωαννίδης (διαιτητής Super League), Απόστολος Αμπάρκιολης (διαιτητής Super League), Ιωάννης Κάμπαξης (διαιτητής Super League), Αλέξανδρος Δημητρόπουλος (διαιτητής Super League), Αθανάσιος Γιάχος (διαιτητής Super League), Ηλίας Σπάθας (διαιτητής Super League), Χαράλαμπος Παυλίδης (ποδοσφαιριστής Βέροιας), Κώστας Μπάρμπας (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας), Ηλίας Ιωάννου (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας), Δημήτρης Αμαραντίδης (ποδοσφαιριστής Βέροιας), Δημήτρης Μάνος (ποδοσφαιριστής Βέροιας), Γιώργος Σκαθαρούδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας), Αλέξανδρος Καλογέρης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας), Ρικάρντο Σα Πίντο (πρώην προπονητής Ατρομήτου) και Γκιγιέρμο Πέρεθ (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας).

Για το πλημμέλημα της σύστασης συμμορίας παραπέμφθηκαν και οι Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ), Θεόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ), Άρης Σταθόπουλος (μέλος ΔΣ ΕΠΟ), Γιάννης Παπακωνσταντίνου (μέλος ΔΣ ΕΠΟ), Νίκος Προύντζος (μέλος ΔΣ ΕΠΟ), Γιώργος Δούρος (πρώην αναπληρωτής πρόεδρος ΚΕΔ) και Θανάσης Μπριάκος (πρώην μέλος ΔΣ ΚΕΔ).

To σκηνικό του… χρόνου

Μετά την αναίρεση που άσκησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτης, κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, η πολύκροτη υπόθεση θα εισαχθεί σε ένα από τα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου, όπου μπορεί να γίνει δεκτή καθ’ ολοκληρίαν, εν μέρει, ή ν’ απορριφθεί.

Στην περίπτωση που ισχύσει μία από τις δύο πρώτες εκδοχές και δεν έχουμε απόρριψη, τότε ο φάκελος θα διαβιβαστεί στο Συμβούλιο Εφετών που θα κρίνει με νέα σύνθεση (ούτως ή άλλως η παλαιά έχει διαλυθεί). Βεβαίως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια θα είναι η ετυμηγορία των δικαστών, αλλά οι επισημάνσεις μας θα φωτίσουν την διαδικασία της υπόθεσης που είναι εξίσου σημαντική και ουσιαστική για τις συνέπειες που θα έχει η έκβασή της.

Η αναφορά μας γίνεται στο χρονικό διάστημα που απαιτείται σε περίπτωση υιοθέτησης της πρότασης του αντεισαγγελέα Χαρ. Βουρλιώτη, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να διευκρινιστεί αν καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου οι 28 εμπλεκόμενοι, και –αν υποθετικά καθίσουν– το πότε θα οδηγηθούμε στο τέλος της. Οι φίλαθλοι καλό θα είναι να έχουν μια ξεκάθαρη άποψη για το τι έγινε, τι γίνεται και τι θα γίνει, σε μια υπόθεση που τόσο μελάνι έχει χυθεί γύρω απ’ αυτήν.

Αν υπάρξει παραπεμπτικό βούλευμα, αυτό χρονικά προσδιορίζεται σε έναν περίπου χρόνο –τον Νοέμβριο του 2018– και για αμετάκλητη απόφαση του δικαστηρίου –αν τα πράγματα έχουν οδηγηθεί εκεί– για το 2024 με 2025!!.

Η παρατήρηση ότι το δικαστικό μας σύστημα χρειάζεται εκσυγχρονισμό δεν είναι νέα. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως υπό τις σημερινές συνθήκες απαιτούνται 10 χρόνια περίπου για κάποιον που κατηγορείται, προκειμένου να βγει με την βούλα αν είναι αθώος ή ένοχος.

Πάμε λοιπόν στα βήματα από ’δώ και πέρα με την χρονική τους αλληλουχία.

Ποινικό Τμήμα Αρείου Πάγου

Η αναίρεση Βουρλιώτη θα δοθεί σε Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, αρχές του 2018. Ο πρόεδρος του Ποινικού Τμήματος θα ορίσει εισηγητή. Αυτός θα πάρει τον φάκελο και θα τον μελετήσει εξ αρχής προκειμένου να διαπιστώσει αν όντως πάσχουν και πού –σύμφωνα με την αναίρεση του αντεισαγγελέα – δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία στο βούλευμα, ώστε να περιληφθεί σε αυτό η κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Θυμίζουμε πως η μειοψηφία του προέδρου του Συμβουλίου Εφετών, Κωνσταντίνου Σταμαδιανού, πρότεινε την πλήρη απαλλαγή του Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ η πλειοψηφία αποτελούμενη από την εισηγήτρια Αριστέα Ρουσσέα καθώς και την εφέτη Αργυρώ Κανελλοπούλου είχε καταλήξει σε σύσταση συμμορίας και αλλοίωση αποτελεσμάτων.

Ο νέος εισηγητής, αφού διαπιστώσει αν ευσταθούν οι λόγοι αναίρεσης του βουλεύματος, θα κάνει την εισήγησή του στο Συμβούλιο. Αυτό θα συνέλθει, θα εξετάσει την εισήγηση και θ’ αποφανθεί επ’ αυτής θετικά ή αρνητικά. Όταν τελειώσει η διαδικασία αυτή, για να καθαρογραφεί η ετυμηγορία απαιτείται τουλάχιστον ένας μήνας. Υπάρχουν και αποφάσεις που κάνουν 6 μήνες να καθαρογραφούν, αλλά ας πάρουμε ως μέσο όρο το τρίμηνο. Άρα… καλό Απρίλιο του 2019.

Ο Άρειος Πάγος δεν εκδίδει απόφαση ενοχής ή αθώωσης των κατηγορουμένων, αλλά αποφαίνεται αν θα πρέπει να εξεταστεί η υπόθεση από το Συμβούλιο Εφετών.

Τριμελές Συμβούλιο Εφετών

Το Συμβούλιο τον Απρίλιο θα πάρει τον φάκελο και θα τον αναθέσει σε εισηγητή, ώστε αυτός να μελετήσει την υπόθεση και να κάνει την εισήγησή του. Μια ανάλογη δηλαδή διαδικασία που είχε οδηγήσει στο πόρισμα της σύστασης συμμορίας και όχι εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο.

Η δικαστική εγκύκλιος δίνει προθεσμία εννέα μηνών στον εισηγητή να ετοιμάσει την εισήγηση που θα φέρει στο Συμβούλιο Εφετών. Εντός 9μήνου λοιπόν το Συμβούλιο θα πρέπει ν’ αποφανθεί αν υιοθετήσει ή όχι την πρόταση του εισηγητή. Αν λάβουμε υπ’ όψη μας τις μηνιαίες θερινές διακοπές και την δυσκολία της υπόθεσης, ας κόψουμε τον χρόνο στην μέση και ας πούμε πως σε πέντε μήνες γίνεται η εισήγηση, τον Οκτώβριο του 2018 δηλαδή.

Το βούλευμα πρέπει να κοινοποιηθεί στους 28 κατηγορούμενους με φροντίδα του δικαστηρίου. Μεταξύ των 28 είναι και ο Πορτογάλος Ρικάντο Σα Πίντο. Τι σημαίνει αυτό; Το βούλευμα θα πρέπει να μεταφραστεί από το υπουργείο Εξωτερικών και μετά να επιδοθεί, διαδικασία που ακολουθήθηκε και στην υπόθεση SIEMENS. H μετάφραση, με δεδομένο ότι το προηγούμενο βούλευμα ήταν 584 σελίδες, θα διαρκέσει μίνιμουμ πέντε μήνες. Αφήνουμε και τον χρόνο επίδοσης… Είναι χαρακτηριστικό πως το υπό αναίρεση βούλευμα το οποίο εκδόθηκε στις 17 Νοεμβρίου, ακόμη δεν έχει επιδοθεί!!. Πρέπει όλοι οι κατηγορούμενοι να πάρουν στα χέρια τους το βούλευμα και στην συνέχεια, εντός ενός μήνα από την παραλαβή, να ασκήσουν το δικαίωμα της αναίρεσης στον Άρειο Πάγο. Η διαδικασία για την αποδοχή ή την απόρριψη της αναίρεσης απαιτεί κατ’ ελάχιστον 4 μήνες. Μετά από την περάτωση της παραπάνω διαδικασίας, δηλαδή τον Μάιο περίπου του 2019, ο φάκελος θα δοθεί στο γραφείο προσδιορισμού δικασίμου. Η δίκη εκτιμάται ότι δεν θα προσδιορισθεί πριν παρέλθει τουλάχιστον ένα έτος.

Σε αντίστοιχη περίπτωση σοβαρής υπόθεσης, όπως η δίκη της Χρυσής Αυγής, πέρασε 1,5 χρόνος για τον προσδιορισμό δικάσιμου. Η δίκη λοιπόν πάει για τα τέλη του 2020, αρχές 2021.

Όταν γίνει ο προσδιορισμός της δίκης με 28 κατηγορούμενους, είναι εύκολα να γίνει αντιληπτό πως θα έχουμε αναβολές. Όποιος κρίνει πως δεν είναι έτοιμος, δεν τον βολεύει η πολιτική κατάσταση, δεν του αρέσει η σύνθεση του δικαστηρίου, ή υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, θα ζητήσει και θα πάρει αναβολή. Πάμε λοιπόν στα τέλη του 2021, και βέβαια με την προϋπόθεση πως δεν θα έχουμε αιτήματα εξαίρεσης από το τριμελές Συμβούλιο Εφετών.

Να θυμίσουμε χαρακτηριστικά πως η υπόθεση είχε κολλήσει στο Συμβούλιο Εφετών καθώς η αρχική εισηγήτρια εφέτης, Χριστίνα Ρωμέση, είχε καταθέσει αίτηση αυτοεξαίρεσης, που απορρίφθηκε και προσέφυγε στον Άρειο Πάγο. Μέχρι την έκδοσή της το Συμβούλιο Εφετών δεν μπορούσε να συνεδριάσει.

Επίσης αιτήσεις αυτοεξαίρεσης υπέβαλαν ο πρόεδρος Κ. Σταμαδιάνος και η νέα εισηγήτρια Αρ. Ρουσσέα με αποτέλεσμα η εξέταση του φακέλου να ξεκινήσει στις 18 Μαΐου 2017.

Όταν λοιπόν με το καλό στο τέλος του 2021, μετά από αναβολές, η δίκη αρχίσει με τις όποιες κατηγορίες υπάρχουν, θα χαρακτηριστεί από δικονομικές ενστάσεις κατηγορουμένων. Όσον αφορά τους μάρτυρες κατηγορίας, υπάρχουν πολλές απορίες. Για παράδειγμα ο Αλέξης Κούγιας –αλήθεια, θα είναι μάρτυρας κατηγορίας ή υπεράσπισης εφόσον τα γύρισε;–, ο Γιάννης Αλαφούζος, ο πρώην ιδιοκτήτης του Απόλλωνα Σμύρνης Σταμάτης Βελλής, η γυναίκα-μυστήριο Αικατερίνη Τσιαμούρα, που είχαν συμβάλει αρχικά με τα όσα είχαν καταμαρτυρήσει, θα παραμείνουν μάρτυρες κατηγορίας; Κάπου εκεί μπορεί να εμφανιστούν και οι μάρτυρες με τα ψυχολογικά προβλήματα που εξαφανίζονται όπως στην Κάρτα Υγείας… Μια δίκη τέτοιου μεγέθους με τις συγκεκριμένες ειδικές δυσκολίες που προαναφέρθηκαν εκτιμάται πως θα διαρκέσει στις δικαστικές αίθουσες τουλάχιστον οκτώ μήνες. Οι φίλαθλοι δικαιολογημένα στις κερκίδες θα τραγουδούν το «Να ’τανε το ’21», ώστε να μορφώσουν μια γνώμη για το τι έγινε στην υπόθεση. Το 2022 θεωρητικά θα έχουμε τις όποιες καταδικαστικές αποφάσεις. Αυτές σε επίπεδο Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάνουν να καθαρογραφούν 8-9 μήνες. Πάει και το 2022 δηλαδή.

Πενταμελές Συμβούλιο Εφετών

Όταν καθαρογραφούν κι επιδοθούν οι αποφάσεις, οι όποιοι έχουν κριθεί ένοχοι θ’ ασκήσουν εφέσεις στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που θέλει έναν περίπου χρόνο για να προσδιορίσει δικάσιμο. Πάμε στο 2023. Αν γίνει η δίκη με αντίστοιχα με τα παραπάνω προβλήματα (αναβολές, εξαιρέσεις κ.ά.) και υπάρξουν το 2024 καταδίκες, θα μεσολαβήσει ένα πεντάμηνο για να καθαρογραφούν αυτές. Οι καταδικασθέντες έχουν δικαίωμα αναίρεσης στον Άρειο Πάγο. Εφόσον τρέξουν όλες τις ημερομηνίες, η τελική απόφαση θα έχει εκδοθεί το 2025. Επειδή τα γραπτά μένουν, η «Α» υπογράφει τα χρονοδιαγράμματα για τα οποία ενημέρωσε τους αναγνώστες της.

Ποιον βολεύει η διαδικασία;

Σε πρώτο χρόνο την κυβέρνηση, αφού η «ομηρία» των 28 κατηγορουμένων εκτός από τα επικοινωνιακά κέρδη της, του τύπου «Εξυγιάναμε το ποδόσφαιρο», «Στο εδώλιο οι υπεύθυνοι» και άλλες κορόνες, υπολογίσουν και στην δύσκολη θέση που θα έχει περιέλθει ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ώστε να ξανασκεφθεί αν θα λειτουργήσει το Mega, και ακόμη αν οι έντυπες εκδόσεις «Βήμα», «Νέα», «Παραπολιτικά» και «Ελευθερία του Τύπου» θα εξακολουθήσουν να είναι τόσο καυστικές για τα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Υ.Γ. Περιμένουμε κάποιον με μεγάλη θητεία στο δικαστικό ή δικηγορικό σώμα να εκφράσει θέση όσον αφορά την διαδικασία και να την αντικρούσει ή να την αποδεχτεί. Ελπίζουμε μέχρι το 2025 να είμαστε γεροί να κουβεντιάζουμε το θέμα και να κάνουμε αναλύσεις. Δηλαδή, με λίγα λόγια, να ζήσουμε, να τους θυμόμαστε…

Keywords
βαγγέλης μαρινάκης, super league, χρυση αυγη, συγκεκριμένο, ολυμπιακος, μαρινακης, βομβα mall, συριζα, καλαματα, βεροια, επο, αρης, κεδ, super, league, νέα, σημαίνει, siemens, μετάφραση, μαΐου, mega, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Θόδωρος Αγγελόπουλος, αγγελοπουλος, ολυμπιακοί αγώνες, νεος παπας, γιωργος αγγελοπουλος, αποτελεσματα, τι σημαινει, μετάφραση, το θεμα, αιτηση, αργυρω, αρειος παγος, γνωμη, γυναικα, γωνια, ηθικη, θεμα, θητεια, οψη, mega, siemens, αγωνια, αικατερινη, εξαιρεσεις, αιτησεις, αλαφουζος, αρβανιτιδης, βαγγέλης μαρινάκης, γινει, γινεται, δεδομενο, διαστημα, δικη, δοθει, εγινε, ευκολα, εκβαση, εκρηξη, εν μερει, ετος, ιδιο, η δικη, υποθεση, εικονα, ιωαννου, ιωαννιδης, εκδοσεις, κυβερνηση, λογια, μαΐου, μηνες, μυστήριο, οκτω, παμε, παπακωνσταντινου, παυλιδης, ποδοσφαιρο, προβληματα, σαρρης, σελιδες, συγκεκριμένο, συνεχεια, σωμα, τμημα, τιτλος, υπουργειο εξωτερικων, χριστινα, χρονος, χρονικα, ψυχολογικα, ιωαννης, κωνσταντινος, super, βηματα, δημητρης, δικαιωμα, δουρος, εννεα, φακελος, ιδιαιτερα, υπουργειο, κωνσταντινου, κωστας, ομαδες, σημαίνει, σκηνη, θανασης, θετικα, βεβαιως, χερια, γεροι
Τυχαία Θέματα