Βόμβες για περιβάλλον και τουρισμό τα βουνά σκουπιδιών στην Κέρκυρα (φωτο+vid)

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Ανυπολόγιστη ζημιά σε πολλαπλά επίπεδα μεταξύ των οποίων και στο περιβάλλον υφίσταται η Κέρκυρα εξαιτίας του τεράστιου προβλήματος των σκουπιδιών, καθώς δεν έχει δοθεί ακόμη αξιόπιστη λύση στο θέμα της αποκομιδής και διαχείρισης τους.

Το αποτέλεσμα είναι να έρχονται αντιμέτωποι κάτοικοι και τουρίστες με τριτοκοσμικές καταστάσεις,

καθώς βουνά από σκουπίδια παραμένουν στοιβαγμένα επί ημέρες σε διάφορα σημεία του νησιού, αποτελώντας μία εν δυνάμει «υγειονομική βόμβα».

Η ανοχή φορέων και πολιτών της Κέρκυρας εξαντλήθηκε με αποτέλεσμα σε ανακοίνωση της η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας να απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τον Σ.Υ.Δ.Ι.Σ.Α, τον Δήμο Κέρκυρας, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τους βουλευτές Κέρκυρας και τα αρμόδια υπουργεία, να δώσουν λύση στο ζήτημα των απορριμμάτων άμεσα.

“Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πλέον για την κατάσταση που έχουν φέρει τον τουριστικό και όχι μόνο προορισμό Κέρκυρα. Η ζημία που έχει γίνει ήδη πλήττει και θα πλήξει το τουριστικό μας προϊόν για την επόμενη δεκαετία”, λέει η Ένωση.

“Η ανοχή μας τελείωσε, δεν αντέχουμε την καθαρή κοροϊδία άλλο. Η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της τραγικής εικόνας της Κέρκυρας, ανέλαβε πρωτοβουλία σε συνεργασία με την Marketing Greece, της δημιουργίας μιας διεθνούς διαφημιστικής καμπάνιας. Καλούμε την τοπική κοινωνία και τις επιχειρήσεις να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή, διαδίδοντας την στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης”, τονίζουν οι ξενοδόχοι.

Ανακοίνωση για το θέμα των απορριμμάτων εξέδωσε και ο σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος Κέρκυρας υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι παρά το γεγονός ότι η εκφρασμένη θέση του συλλόγου είναι υπέρ της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων μέσα στο νησί μας, υπό τις παρούσες συνθήκες θεωρούμε ότι πρέπει να μεταφερθούν τα απορρίμματα στον πλησιέστερο αδειοδοτημένο αποδέκτη, έως ότου περατωθεί το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης και αυτό πρέπει να γίνει τάχιστα, χωρίς χρονοτριβές, ακόμα και με την παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος αφού ο Δήμος έχει αποτύχει σ’ αυτήν την διαδικασία.

«Στηρίζουμε κινήματα πολιτών, που προσπαθούν να αναπληρώσουν το κενό δράσης των αρμόδιων αρχών πραγματοποιώντας ανακύκλωση ή κομποστοποίηση, όπως αυτή του Σπαρτίλα ή του Corfu Compost Project Group, καθώς κι εκείνα που αγωνίζονται για ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι αυτονόητο ότι η χωματερή στη Λευκίμμη δεν αποτελεί λύση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων ενός νησιού μιας σύγχρονης Ευρωπαϊκής χώρας», καταλήγει ο σύλλογος.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα και με σχετικό δημοσίευμα του Greenagenda, το πρόβλημα της αδυναμίας διαχείρισης των σκουπιδιών στην Κέρκυρα, μεσούσης της θερινής περιόδου, έφτασε και στην Βουλή, ενώ απασχόλησε και μεγάλα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Καζάνι που βράζει η Λευκίμμη

Εν τω μεταξύ, αναβρασμός επικρατεί σε καθημερινή βάση στη Λευκίμμη, εξαιτίας της λειτουργίας του ΧΥΤΑ λίγα μόλις μέτρα μακριά από τουριστική ζώνη, μόνιμες κατοικίες και φυσικά τη θάλασσα. Οι κάτοικοί της πραγματοποιούν παρεμβάσεις, ενώ πριν από λίγες ημέρες προχώρησαν σε συλλαλητήριο στους δρόμους της Λευκίμμης, με τελικό προορισμό το Αστυνομικό Τμήμα της κωμόπολης. Εκεί επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας, ζητώντας να σταματήσει άμεσα η απόθεση σκουπιδιών στο σημείο και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Η κατάσταση στη Λευκίμμη και στον Κάβο, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι στη Greenagenda.gr, είναι τραγική: έντονη δυσοσμία, χιλιάδες κουνούπια και μύγες συνθέτουν ένα απαράδεκτο σκηνικό που ισοδυναμεί με υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Στον δε ΧΥΤΑ, εκατοντάδες δέματα, που ταξίδεψαν 40 χλμ από τον κορεσμένο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου για να βρεθούν στη Λευκίμμη, έχουν σκιστεί και τα σύμμεικτα σκουπίδια διασπείρονται ανεξέλεγκτα στον χώρο.

Δείτε στο βίντεο από drone που ακολουθεί τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης με τους χιλιάδες τόνους δεματοποιημένων απορριμμάτων και την ελάχιστη απόστασή του από την κατοικημένη ζώνη:

Keywords
Τυχαία Θέματα