ΒΙΟ2CARE: Καινοτομικό εργαλείο για τη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών

του Νίκου Αβουκάτου

Ποικίλα καινοτόμα εργαλεία σχεδιάζονται για τη διατήρηση και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, στο πλαίσιο του έργου ΒΙΟ2CARΕ «Ενίσχυση της Ικανότητας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών μέσω μιας Καινοτόμου Μεθοδολογίας για τη Βιωσιμότητα» που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020.

Το συγκεκριμένο έργο αποσκοπεί στη βελτίωση των διοικητικών ικανοτήτων

των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών προς όφελος της βιοποικιλότητας και των τοπικών κοινωνιών.

Κύρια δράση του ΒΙΟ2CARΕ είναι η ανάπτυξη ενός καινοτόμου ολοκληρωμένου συστήματος υποστήριξης λήψης αποφάσεων, το οποίο θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για την αποτύπωση και κατανόηση των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων που ασκούν πιέσεις στις προστατευόμενες περιοχές, καθώς και για την ποσοτικοποίηση των επιπτώσεών τους στη βιοποικιλότητα (για παράδειγμα, μέτρηση του οικολογικού, ανθρακικού και υδατικού αποτυπώματος).

«Η σχεδίαση επιτρέπει την αξιοποίησή του σε επίπεδο προστατευόμενης περιοχής αλλά και σε διασυνοριακό επίπεδο. Πιλοτικά, το σύστημα υποστήριξης λήψης αποφάσεων θα εφαρμοστεί στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΕΠΑΜΑΘ) στην Ελλάδα και στο Εθνικό Πάρκο της Ρίλα στη Βουλγαρία», λέει στη Greenagenda.gr η Βασιλική Χρυσοπολίτου, υπεύθυνη ανάπτυξης συνεργασιών του ΕΚΒΥ.

Το εργαλείο αυτό, σε συνδυασμό και με την εγκατάσταση και λειτουργία υψηλής τεχνολογίας συστημάτων παρακολούθησης της χλωρίδας, της πανίδας και παράνομων δραστηριοτήτων, θα συμβάλει στην αναχαίτιση των περιβαλλοντικών πιέσεων που ασκούνται στις προστατευόμενες περιοχές, στη βελτίωση της γνώσης και, εν τέλει, της περιβαλλοντικής τους κατάστασης.

Από την πλευρά της, η Μαρία Κατσακιώρη, υπεύθυνη ενημέρωσης και εκπαίδευσης του ΕΚΒΥ, τονίζει ότι «ως προς την ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών και την προώθηση του αειφόρου τουρισμού, το έργο αναλαμβάνει την κατάρτιση προδιαγραφών και τη δημιουργία μονοπατιών κατάλληλα σχεδιασμένων για άτομα με ειδικές ανάγκες στο Δέλτα του Νέστου, φιλοδοξώντας να αποτελέσουν παράδειγμα καλής πρακτικής και επίδειξης για την ανάπτυξη παρόμοιων έργων στη χώρα και στη διασυνοριακή περιοχή. Επιπρόσθετα, για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και την ενδυνάμωση του περιβαλλοντικού προφίλ των επιχειρήσεων, συντάσσει προδιαγραφές και εισηγείται τη διαδικασία απονομής σήματος ποιότητας αυξάνοντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των τοπικών προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων».

Συντονιστής εταίρος του έργου είναι το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης & Βιομηχανικής Οικολογίας του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Στο έργο συμμετέχουν, από την πλευρά της Ελλάδας, ο Δήμος Νέστου, το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ). Από την πλευρά της Βουλγαρίας, συμμετέχουν η Περιφερειακή Επιθεώρηση Περιβάλλοντος και Υδάτων που εδρεύει στο Μπλαγκόεβγκραντ, η Διεύθυνση του Εθνικού Πάρκου της Ρίλα, το Νοτιοδυτικό Πανεπιστήμιο Neofit Rilski και το Φόρουμ Τουρισμού Πιρίν.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.bio2care.eu

Keywords
Τυχαία Θέματα