Βάλια Κάλντα: Μαγνήτης για φυσιολάτρες και πεζοπόρους η «Ζεστή Κοιλάδα» (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Μέσα σε ένα από τα πιο άγρια και παρθένα δάση της χώρας, στον Εθνικό Δρυμό της βόρειας Πίνδου, βρίσκεται η Βάλια Κάλντα, η «Ζεστή Κοιλάδα» στα σλάβικα. Για εκατοντάδες λάτρεις της φύσης αποτελεί έναν πόλο έλξης. Ετησίως, οι επισκέπτες ξεπερνούν τις 3.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις των διοργανωτών πεζοπορικών και ορειβατικών εξορμήσεων.

Το εντυπωσιακό τοπίο, το ιδιαίτερο οικοσύστημα, οι καταρράκτες και το ανάγλυφο της κοιλάδας προκαλούν δέος και θαυμασμό. Αποσβολωμένοι όλοι κοιτούν το μεγαλείο της ομορφιάς της φύσης στη Βάλια Κάλντα.

«Οι περισσότεροι δίνουν την υπόσχεση να επιστρέψουν μαζί με φίλους τους και να ζήσουν την ίδια εμπειρία. Το υπέροχο αυτό δάσος διασχίζεται από κλάδους του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε6, προσφέροντας πεζοπορικές επιλογές υψίστης αισθητικής αξίας», λέει στη Greenagenda.gr ο υπεύθυνος της εταιρείας Exp.trekking Αποστόλης Τσιμπανάκος.

Η «Ζεστή Κοιλάδα» χαρακτηρίζεται από την έντονη βιοποικιλότητα και το πλούσιο οικοσύστημά της. Τα αστείρευτα πηγαία νερά που καταλήγουν στο Αρκουδόρεμα αλλά και ο κυρίαρχος ποταμός της περιοχής, Αώος, διαμορφώνουν γεωλογικά την κατάφυτη κοιλάδα σαν έναν ιδανικό πλασμένο τόπο πεζοπορίας και λοιπών φυσιολατρικών δράσεων.

Οι ημερήσιες πεζοπορικές διασχίσεις γίνονται στον πυρήνα του δρυμού. «Μαζί με τους επισκέπτες μας, απολαμβάνουμε την πεζοπορία στα υπέροχα μονοπάτια του, γνωρίζοντας έτσι τον θαυμαστό πλούτο της φύσης», τονίζει ο κ. Τσιμπανάκος.

Να σημειωθεί ότι γίνονται σημαντικές προσπάθειες κυρίως από τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ώστε να διατηρήσουν ανοιχτά τα μονοπάτια ολόκληρο τον χρόνο, για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα του δρυμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα