Τόνοι λυματολάσπης έξω από τον βιολογικό Ιωαννίνων (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Την παρέμβαση του εισαγγελέα για την ανεξέλεγκτη διάθεση λυματολάσπης σε δεκάδες στρέμματα γης ζήτησε ο δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος, μιλώντας στη Greenagenda.gr. Όπως καταγγέλλει ο ίδιος, έξω από τον βιολογικό καθαρισμό των Ιωαννίνων έχουν συσσωρευτεί μεγάλες ποσότητες λυματολάσπης σε εγκατάσταση που βρίσκεται εντός των ορίων του συγκεκριμένου δήμου.

Ο κ. Πλιάκος κάνει λόγο για εγκληματική ενέργεια εναντίον του περιβάλλοντος. Μάλιστα, εξηγεί ότι οι αποστραγγιστικοί αύλακες συνδέονται μέσω της τάφρου Λαμψίστας με τον ποταμό Καλάμα. Το συγκεκριμένο

ποτάμι αποτελεί μια περιβαλλοντική πληγή που δεν λέει να κλείσει.

Τα τελευταία 24ωρα υπάρχουν αρκετά δημοσιεύματα στον τοπικό ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο σχετικά με το ζήτημα. Σύμφωνα με το epiruspost.gr, η λυματολάσπη συγκεντρώνεται πρόχειρα εδώ και δύο μήνες στο σημείο καθώς έχει λήξει η σύμβαση που είχε η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων για τη διαχείρισή της.

Ο δήμος Ζίτσας από τις 30 Ιανουαρίου είχε αποστείλει έγγραφο στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ, το οποίο έχει κοινοποιήσει στους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Συμπαραστάτη του Δημότη και τον Συμπαραστάτη του Πολίτη της Περιφέρειας Ηπείρου, ζητώντας ενημέρωση για τη διαχείριση, επεξεργασία και μεταφορά της λυματολάσπης που παράγεται από τον βιολογικό.

Στο έγγραφο αυτό, όπως τόνισε ο κ. Πλιάκος, δεν υπάρχει καμία απάντηση από τη διοίκηση της επιχείρισης.

«Υπογράμμιζα από το 2014 ότι η διαχείριση της λυματολάσπης είναι καλύτερη από τη μη διαχείριση και αυτό γίνεται κατανοητό σήμερα, που έχουμε φτάσει στο "μη παρέκει". Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε για μία μέρα», τόνισε εμφατικά ο κ. Πλιάκος ζητώντας να παρέμβουν άμεσα όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Ο δήμαρχος Ζίτσας επανέλαβε την πρόταση για κατασκευή δεύτερου βιολογικού στο λεκανοπέδιο, στα διοικητικά όρια του δήμου του, ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση και να δοθεί οριστική λύση. Ζήτησε, μάλιστα, τη στήριξη όλων των αρχών του νομού και των βουλευτών προκειμένου η πρόταση αυτή να υλοποιηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα