Τελευταία και... καταϊδρωμένη η Ελλάδα στην πρόσβαση σε ανακύκλωση και πράσινο

του Δημήτρη Διαμαντίδη

«Κόλαφος» για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της Ελλάδας εντός του αστικού περιβάλλοντος είναι η Έρευνα για την Ποιότητα Ζωής στην Ευρώπη το 2016, η οποία ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound).

H Greenagenda.gr αναδεικνύει σήμερα ορισμένα από τα δεκάδες ευρήματα της τεράστιας αυτής έρευνας, η οποία υλοποιήθηκε σε 28 Ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν σχέση με την πρόσβαση των πολιτών στην ανακύκλωση, σε χώρους αναψυχής

ή πρασίνου, καθώς και τα προβλήματα με τα σκουπίδια στις γειτονιές.

To Eurofound αποτελεί έναν οργανισμό της ΕΕ που παρέχει γνώση για τη στήριξη της χάραξης βελτιωμένων πολιτικών όσον αφορά τα κοινωνικά θέματα, την απασχόληση και το εργασιακό περιβάλλον.

Ειδικότερα και αναλύοντας τις επιμέρους ελληνικές επιδόσεις στα περιβαλλοντικά θέματα, σε σύγκριση και με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, στο ζήτημα της πρόσβασης σε υπηρεσίες-υποδομές ανακύκλωσης η χώρα μας είναι ουραγός πανευρωπαϊκά, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση (έχει την χαμηλότερη βαθμολογία) πίσω και από την Βουλγαρία, Κροατία και Κύπρο (σχετικός πίνακας). Τα κράτη με την υψηλότερη βαθμολογία είναι η Φινλανδία, η Δανία και οι Κάτω Χώρες.

Πρόσβαση σε υπηρεσίες-υποδομές ανακύκλωσης

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα (πολίτες από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και βέβαια και από την Ελλάδα) αξιολογούν με την χειρότερη δυνατή επίδοση και την πρόσβαση σε χώρους αναψυχής ή πρασίνου στο επίπεδο της Ελληνικής γειτονιάς. Η χώρα μας είναι και σε αυτό το θέμα τελευταία και κοντά της βρίσκεται μόνο η Κροατία και η Πολωνία, καθώς σε γενικές γραμμές οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν από καλές έως πολύ καλές επιδόσεις σε αυτό το ζήτημα.

Πρόσβαση σε χώρους αναψυχής ή πρασίνου

Κάπως καλύτερες είναι οι Ελληνικές επιδόσεις στο ερώτημα για την ύπαρξη σκουπιδιών και απορριμμάτων στους δρόμους των γειτονιών.

Σε χειρότερη κατάσταση βρίσκεται η Ισπανία, η Ιταλία, η Σλοβακία και η Κροατία, ενώ η Ελλάδα μπορεί να μην είναι τελευταία, αλλά βρίσκεται σαφώς κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο στο συγκεκριμένο θέμα. Οι χώρες με την υψηλότερη βαθμολογία στο θέμα των σκουπιδιών στο αστικό περιβάλλον είναι η Φινλανδία, η Λιθουανία και η Αυστρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα