ΤΕΕ για περιοχές Natura: Όρια και χρήσεις σε έναν ψηφιακό χάρτη

του Θοδωρή Καραουλάνη

«Ναι μεν αλλά» στο νομοσχέδιο για τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών δήλωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας κατά την ακρόαση των φορέων στη Βουλή. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ χαρακτήρισε επί της αρχής ως μεγάλης σημασίας και θετική τη νομοθετική προσπάθεια του Υπουργείου να ρυθμίσει το θέμα των Φορέων Διαχείρισης, αλλά αμέσως μετά έθεσε ορισμένα σημαντικά

για το ΤΕΕ ζητήματα.

Ο Γιώργος Στασινός σημείωσε ότι πρέπει να λυθεί πραγματικά και ουσιαστικά το θέμα της βιωσιμότητας των Φορέων Διαχείρισης, ώστε να μη χρειάζεται «να νομοθετούμε κάθε δύο – τρία χρόνια», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, υπονοώντας τους αλλεπάλληλους νόμους για τη βιοποικιλότητα και τους φορείς διαχείρισης που πραγματικά έρχονται με περιοδικότητα 2-5 ετών. Για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο και κυρίαρχο το θέμα των πόρων των ΦΔ αλλά και των εργαζομένων, κάποιοι από τους οποίους έχουν αποκτήσει εξαιρετικά μεγάλη εξειδίκευση στα σχετρικά αντικείμενα.

Μεγάλη έμφαση έδωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ στην εξυπηρέτηση των πολιτών στην καθημερινότητά τους από τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης. Όπως τόνισε, επειδή το σύστημα των περιοχών natura αφορά πολύ μεγάλες εκτάσεις της χώρας και γενικά οι προστατευόμενες περιοχές αφορούν χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια πολίτες, καλό είναι κάποια στιγμή σύντομα το αρμόδιο Υπουργείο, το ΥΠΕΝ, να μεριμνήσει και να προχωρήσει, στο πλαίσιο της διαφάνειας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, σε ηλεκτρονική εξυπηρέτηση σε όσα θέματα αγγίζουν τους πολίτες. Σε αυτό το σημείο ανέφερε την πρόταση που έχει κάνει το ΤΕΕ για τη δημιουργία ενός ενιαίου ψηφιακού χάρτη, με όλα τα γεωχωρικά δεδομένα, ώστε να γνωρίζει ο καθένας τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται και πού. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ στην πραγματικότητα ζήτησε να υπάρχει ένας ηλεκτρονικός χάρτης όπου θα φαίνονται (με πολύ μεγάλη ακρίβεια) τα όρια των πειροχών natura, το είδος της προστασίας, οι επιτρεπόμενες και απαγορευμένες δραστηριότητες αλλά και άλλα στοιχεία όπως ο δασικός χαρακτηρισμός, τα ρέματα, τυχόν όροι δόμησης και πολεοδομικά στοιχεία αναφοράς κλπ. Ο Γιώργος Στασινός σημείωσε ότι η πρόταση του ΤΕΕ αφορά όλα τα γεωχωρικά δεδομένα, όμως το ΥΠΕΝ μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα μπορούσε να ξεκινήσει από τις γεωχωρικές πληροφορίες των περιοχών natura, που είναι μια «θεσμική γραμμή προστασίας», ώστε να βλέπουν οι πολίτες σε έναν χάρτη όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται αλλά και τις σχετικές αποφάσεις, μειώνοντας το διοικητικό φόρτο για τους Φορείς Διαχείρισης, τους ΟΤΑ και τις κρατικές υπηρεσίες και εξυπηρετώντας από απόσταση και με ευκολία κάθε ενδιαφερόμενο για δραστηριοποίηση στην περιοχή πολίτη.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ανέδειξε το ζήτημα της επάρκειας των Φορέων Διαχείρισης να εκτελέσουν έργα, όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου, και ζήτησε, ως ελάχιστη διασφάλιση αποτελεσματικότητας, να υπάρχει στο ΔΣ κάθε φορέα εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου καθώς οι φορείς θα κληθούν να υλοποιήσουν σημαντικά έργα και χρειάζονται στη διοίκησή τους, στο ΔΣ σύμφωνα με την πρόταση, εξειδικευμένους σε αυτά επιστήμονες που να μπορούν να κρίνουν και να εισηγηθούν τα θέματα έργων στα Διοικητικά Συμβούλια.

Σημειώνουμε ότι ο Πρόεδρος του ΤΕΕ μίλησε λιγότερο από όλους τους άλλους εκπροσώπους φορέων, κάτι που αναγνωρίστηκε θετικά από την Πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Χαρά Καφαντάρη, όπου συζητείται το νομοσχέδιο και παραχώρησε τον υπολειπόμενο χρόνο του στον εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ (Δήμαρχο Κατερίνης) Σάββα Χιονίδη που είχε περισσότερες – σημαντικές και σκληρές – παρατηρήσεις να κάνει, όπως αποκαλύπτουμε σε άλλο ρεπορτάζ…

Keywords
Τυχαία Θέματα