«Απόβαση» των αγροτών με τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη

«Προθέρμανση» ενόψει του μεγάλου αγροτικού συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη έκαναν την Πέμπτη αγρότες στην συμπρωτεύουσα. Περίπου 30 τρακτέρ με αγρότες μέλη της «Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Ελλάδος», έκλεισαν συμβολικά τον κόμβο στην πλατεία της ΧΑΝΘ, στη νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Σε

δηλώσεις τους, υπογράμμισαν ότι το κύριο ζητούμενο τους είναι να διαμορφωθούν συνθήκες ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στη γη τους και να παράγουν, επιβιώνοντας από τη δραστηριότητα τους και «προς όφελος και της εθνικής οικονομίας».

Στα τρακτέρ τους οι αγρότες είχαν αναρτημένες ελληνικές σημαίες, ενώ από την εξέδρα της συγκέντρωσης ακούγονταν τραγούδια για την αγροτιά και κατά την έλευση των τρακτέρ στο σημείο ακούστηκαν και τραγούδια για τη Μακεδονία.

«Σήμερα, από την καρδιά της Μακεδονίας δίνουμε ένα βροντερό παρόν να ακουστεί από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα. Τα αιτήματα μας τα ξέρουν εδώ και δύο χρόνια, τα αποτελέσματα και αυτά τα ξέρουν. Να ξέρουν όμως, ότι πίσω δεν κάνουμε. Θα γεμίσει η εθνική και θα μας δουν όλους πάνω στο δρόμο να οδεύουμε προς την πρωτεύουσα» δήλωσε το μέλος της επιτροπής αγώνα, από τη Λάρισα, Γιώργος Μαχάς.

Σε ερώτηση, για αιχμές που ακούστηκαν εναντίον τους από άλλους συναδέλφους τους, το μέλος της επιτροπής, από τη Δράμα, Χρήστος Γκόντιας απάντησε : «Δε θα μπούμε σε αντιπαράθεση με κανένα συνάδελφο, όλοι είμαστε έξω και αγωνιζόμαστε».

«Κάλεσμα συμπαράταξης όλων των παραγωγικών δυνάμεων να έρθουν σε ένα κοινό αγώνα», επειδή «το ζήτημα το αγροτικό και του πρωτογενή τομέα είναι εθνικό ζήτημα» απηύθυνε το μέλος της επιτροπής αγώνα, από τις Σέρρες, Γιάννης Παναγής.

Στο σημείο επικράτησε μικρή ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις, κατά την προσπάθεια ορισμένων να μπουν στο περίπτερο, αλλά στη συνέχεια η επιτροπή τους κάλεσε έξω για να κόψουν την κορδέλα και τελικά χωρίς προβλήματα πέρασαν όλοι στο εσωτερικό του περιπτέρου. Οι αγρότες στη συνέχεια κινήθηκαν προς τη νότια πύλη της ΔΕΘ για να ανοίξουν τον κόμβο της ΧΑΝΘ.

Τα μπλόκα που έχουν στηθεί

Οι κινητοποιήσεις πανελλαδικά κλιμακώνονται και τα μπλόκα συνεχίζουν να στήνονται, ενώ το πιο πρόσφατο στήθηκε την Τετάρτη στη Μεσσηνία, από τον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού, με συγκέντρωση τρακτέρ στον κόμβο Σουληναρίου.

Ετσι, αυτήν τη στιγμή, μπλόκα έχουν στηθεί σε Καρδίτσα (κόμβος «Δέλτα» Καρδίτσας στην Ε65), Τρίκαλα (κόμβος Μεγαλοχωρίου στην Ε65), Λάρισα (κόμβος Πλατυκάμπου στην ΠΑΘΕ), Μαγνησία (κόμβος Αερινού, στην ΠΑΘΕ), Ημαθία (διασταύρωση Νάουσας), Πέλλα (κόμβος Γυψοχωρίου), Φλώρινα (κόμβος Αντιγόνου), Πρέβεζα (κόμβος Φιλιππιάδας), Αιτωλοακαρνανία (μεταξύ των κόμβων Συκιάς και Ερμίτσας, στο δρόμο Αγρινίου - Μεσολογγίου), Φθιώτιδα (κόμβος Ανθήλης), Αργολίδα (κόμβος Ινάχου), Ηλεία (κόμβος Μαραθιάς), Μεσσηνία (σταθμός Μεσσήνης και κόμβος Σουληναρίου), Χανιά (Μεγάλα Χωράφια), Ηράκλειο (Πραιτώρια).

Το Σάββατο ανεβαίνουν στην συμπρωτεύουσα οι Πελοποννήσιοι

Στο αγροτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, το ερχόμενο Σάββατο, συμμετέχει η Ομοσπονδία Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, που πρόσκειται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Η μετάβαση στη Θεσσαλονίκη θα γίνει οργανωμένα με λεωφορεία. Η αναχώρηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, με το ακόλουθο πρόγραμμα: Από τη Μεσσήνη στις 22.00, από το μπλόκο. Από την Τρίπολη στις 23.15, από τον σταθμό του ΟΣΕ. Από την Αργολίδα στις 23.40, από τον κόμβο της Στέρνας. Από την Κόρινθο στις 00.30 του Σαββάτου, από το ΚΤΕΛ Ισθμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, οι αγρότες που μετέχουν στο συλλαλητήριο παλεύουν, μεταξύ άλλων, για: Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών, ώστε ν’ αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού.

Περιμένουν τον Τσίπρα στην Πάτρα οι αγρότες

Θερμή υποδοχή προγραμματίζουν στον Αλέξη Τσίπρα, κατά την έλευση του στην Πάτρα στις 6 Φεβρουαρίου στο διήμερο Αναπτυξιακό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας θα συμμετάσχουν οι αγρότες Αιγιάλειας και Δυτικής Αχαΐας, αλλά και το Συνδικατό Οικοδόμων.

Η ανακοίνωση των αγροτών:

«Η Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΤΡΙΝΙΑΣ στις 22/1/2018 καλεί τους συνάδελφους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν μαζικά στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και των δράσεων που αναπτύξαμε το προηγούμενο διάστημα , ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα της Κυβέρνησης , ανταποκρινόμενοι και στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Με το που ανακοινώθηκε η απόφαση μας για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων άρχισε η επίθεση από την Κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της, η προσπάθεια τρομοκράτησης μας με την αποστολή κλήσεων για απολογία σε μέλη του ΔΣ και άλλα μέλη μας συναγωνιστές..

Συνάδελφοι,

Η πολιτική της κυβέρνησης μειώνει συνεχώς το εισόδημά μας, οδηγεί μαζικά στη φτώχεια και τον αφανισμό χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους. Πάνω από το 50% του εισοδήματος καταλήγει στα χέρια της κυβέρνησης με την άγρια φοροληστεία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ, τα κάθε είδους χαράτσια. Η κυβέρνηση σχεδιάζει εξομοίωση της τιμής του αγροτικού πετρελαίου με τη βενζίνη, την ίδια στιγμή που στους εφοπλιστές δίνει αφορολόγητο πετρέλαιο.

Στον προϋπολογισμό του 2018 ψηφίστηκε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ κατά 2%, ΕΝΦΙΑ στα χωράφια περίπου 12 ευρώ/στρέμμα. Με το πολυνομοσχέδιο ανοίγει διάπλατα από 1η Μάη ο δρόμος για κατασχέσεις και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς χωραφιών για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Για όλα τα παραπάνω ζητήματα είναι μονόδρομος ο αγώνας μας.

Η πείρα μάς έχει διδάξει ότι μόνο με τον αγώνα μπορούμε να κερδίσουμε. Με τα μπλόκα κερδίσαμε το αφορολόγητο, αποφύγαμε την μονομιάς επιβολή των αυξήσεων στις εισφορές για τον ΕΦΚΑ, την αναβολή για μια 5ετία του φόρου επιτηδεύματος, την νομοθετική παρέμβαση για τα αγροτοδικεία κ.α, καταφέραμε να καθυστερήσουμε μέτρα εναντίον μας που θα μας οδηγούσαν γρηγορότερα στο ξεκλήρισμα. Ο αγώνας είναι που φέρνει αποτελέσματα και δίνει προοπτική.

Απευθύνουμε συναδελφικό κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να στηρίξουν αποφασιστικά το δίκαιο αγώνα μας. Δίνουμε αγώνα επιβίωσης στον οποίο δεν περισσεύει κανείς. Σας καλούμε να συμμετέχετε μαζικά:

Στην Εφορία Αιγίου την Τρίτη 30 Γενάρη στις 7:30 το πρωϊ ενάντια στη φοροληστεία

Στον ΕΛΓΑ στην Πάτρα την Παρασκευή 2 Φλεβάρη στις 10:30 πμ ( με προσυγκέντρωση στις 9:30 πμ στην ΝΕΟ Αθηνών –Πατρών στα βενζινάδικα ) σε κοινή παράσταση διαμαρτυρίας με τον Αγροτικό Σύλλογο Ωλενίας για την καταβολή των αποζημιώσεων από τις καταστροφές του 2017.

Διαδηλώνουμε στη Πάτρα τη μέρα ομιλίας του πρωθυπουργού στο αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας που στήνει για εμποροβιομήχανους και τραπεζίτες.(στις 6:00 μμ στον Αγ. Αντρέα).

Απέναντι μας θα βρίσκονται και αυτή τη φορά η κυβέρνηση και όσοι στηρίζουν τη ΚΑΠ, ψηφίζουν και υλοποιούν τα μνημόνια. Οι μεγαλέμποροι και οι τραπεζίτες που εκμεταλλεύονται τον κόπο μας. Οι μεγαλοαγρότες – επιχειρηματίες που κοιτούν ν’ αρπάξουν το βιός μας.

Αγωνιστικά στο πλευρό μας θέλουμε να είναι ξανά οι σύμμαχοί μας, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, καθώς έχουμε κοινά προβλήματα, κοινά αιτήματα, κοινούς στόχους. Με δυναμική συμμετοχή και αρραγές μέτωπο, μπορούμε να εμποδίσουμε τα μέτρα της κυβέρνησης , να διεκδικήσουμε λύσεις στα δίκαια αιτήματα μας».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Keywords
θεσσαλονικη, τρακτερ, χανθ, ελλαδα, λαρισα, δραμα, σερρες, ΔΕΘ, τρικαλα, παθε, φλώρινα, χανια, ηρακλειο, λεωφορεια, ΟΣΕ, κτελ, τσιπρας, πατρα, συριζα, νέα, εφκα, ελγα, πετρελαιο, ενφια, αθηνα, συμμετοχή, protothema, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , πετρελαιο θερμανσης, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, ελγα αποζημιωσεις, μπλοκα αγροτων, ξανα, ηλεια, αποτελεσματα, πολυνομοσχεδιο, φλώρινα, αφορολογητο, εθνικη, ελγα, εξεδρα, εφορια, νεα μετρα, προγραμμα, πυλη, σημαιες, τραγουδια, φθιωτιδα, φτωχεια, αυξηση, αιτωλοακαρνανια, ασφαλιστικα ταμεια, βενζιναδικα, βενζινη, γινει, διαστημα, δημοσιο, δηλωσεις, δρομος, διημερο, ιδια, ημαθια, καρδιτσα, κυβερνηση, κομβος, μαη, μακεδονια, μεσσηνια, μπλοκο, οφελος, πρεβεζα, πελλα, πεμπτη, περιφερειακο, προβληματα, σαββατο, συνεχεια, συγκεντρωση, συμμετοχή, τριτη, τριπολη, φορα, χανθ, χρηστος, αγωνας, εθνικο, καρδια, protothema, χερια
Τυχαία Θέματα