Σταθάκης σε Greenagenda: Έρχεται ρύθμιση για το Πράσινο Ταμείο

του Θοδωρή Καραουλάνη

Προαναγγελία άμεσης νομοθετικής ρύθμισης για την αύξηση των πόρων του Πράσινου Ταμείου που χρησιμοποιούνται για έργα περιβαλλοντικού ισοζυγίου – και ιδίως κατεδαφίσεις – έκανε ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Greenagenda.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης τύπου για την υποδοχή του νέου Υφυπουργού ΠΕΝ Γιώργου Δημαρά, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ιδιαίτερα, σε ένα σημείο της τοποθέτησης του, ότι τα μνημόνια και τα προγράμματα τελείωσαν οπότε η χώρα ανακτά

τις δυνατότητες χάραξης πολιτικής που χρειάζεται ιδίως στα θέματα περιβάλλοντος. Με αυτήν την αφορμή, η Greenagenda ρώτησε τον αρμόδιο Υπουργό Γιώργο Σταθάκη, αν το τέλος των προγραμμάτων στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές σημαίνει ότι οι συγκεντρωμένοι, τουλάχιστον, πόροι του Πράσινου Ταμείου, ύψους άνω των 2,5 δισ. ευρώ ήδη, είναι διαθέσιμοι από τώρα για πράσινα έργα περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

Ο Γιώργος Σταθάκης απέφυγε να δεσμευθεί δημοσίως για τη χρήση του συνόλου των πόρων – άλλωστε η νομική διάταξη που είναι σε ισχύ προβλέπει ότι οι πόροι αυτοί παραμένουν δεσμευμένοι σε ειδικό λογαριασμό σε ποσοστό 97,5% για τη διάρκεια ισχύος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, δηλαδή μέχρι το 2022 πλέον όπως πρώτη αποκάλυψε η Greenagenda.

Όμως ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε με έμφαση ότι ένα από τα 20 σημεία των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, μετά την τραγωδία στο Μάτι, που προανήγγειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι η αύξηση από 2,5% σε 5% των πόρων του Πράσινου Ταμείου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάθε έτος. Και ο Γιώργος Σταθάκης σημείωσε στη Greenagenda ότι επίκειται άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για τη θεσμοθέτηση αυτού του 5%.

Έμπειροι παράγοντες που ασχολούνται με τα θέματα περιβάλλοντος σημείωναν στη Greenagenda ότι τυχόν νομοθέτηση αυτού του 5% σημαίνει ότι το υπόλοιπο 95% παραμένει δεσμευμένο σε ειδικό λογαριασμό για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Επομένως η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο παραδέχεται ότι οι πόροι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για όσο διάστημα ισχύει Μεσοπρόθεσμο, παρότι είχε ανακοινώσει σε προηγούμενη συνέντευξη τύπου και πάλι μετά από ερώτηση της Greenagenda, ότι βρίσκεται σε σχετική διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς.

Επίσης, οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν, ότι δεδομένων των άλλων νομοθετικών πρωτοβουλιών που ανέλαβε ήδη η κυβέρνηση μετά την τραγωδία στο Μάτι (ειδικά μέτρα στήριξης των πληγέντων, τροπολογίες και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για επιτάχυνση διαδικασιών, όπως οι κατεδαφίσεις κλπ), η «καθυστέρηση» μέχρι σήμερα της κατάθεσης της ρύθμισης για τους πόρους του Πράσινου Ταμείου – παρά την ευθεία εξαγγελία του Πρωθυπουργού - σημαίνει ότι υπάρχει δυστοκία είτε με το Υπουργείο Οικονομικών είτε με τους Θεσμούς, που εξακολουθούν να ελέγχουν την πορεία των δημοσιονομικών δεικτών και των μέτρων που τους επηρεάζουν – και οι πόροι του Πράσινου Ταμείου συνυπολογίζονται σε αυτούς…

Θυμίζουμε ότι το θέμα έχει αναδείξει ιδιαίτερα η Greenagenda τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ η συζήτηση έχει φτάσει και στη Βουλή με αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το πότε θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα του Πράσινου Ταμείου για έργα περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα