Σέιχ Σου: Άρχισε ο θρυμματισμός των πεύκων που χτύπησε το έντομο-φονιάς (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Αν και με σημαντική καθυστέρηση, άρχισε ο θρυμματισμός των υπολειμμάτων καλλιεργητικών υλοτομιών ως απόρροια της εισβολής του εντόμου tomicus piniperda στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, Σέιχ Σου. Πρόκειται για μεγάλες ποσότητες που έχουν στοιβαχτεί στην άκρη του δρόμου, αλλά και τις αντιπυρικές ζώνες του πευκοδάσους. Σύμφωνα με το δασαρχείο Θεσσαλονίκης,

η διαδικασία γίνεται από δύο ειδικά συνεργεία και θα διαρκέσει περίπου 15 ημέρες.

«Αναμφισβήτητα είναι μια ευχάριστη είδηση, αυτό όμως έπρεπε να γίνει ταυτόχρονα με την υλοτόμηση διότι η καθυστέρηση εγκυμονούσε μεγάλους κινδύνους για την εκδήλωση πυρκαγιάς. Αυτή η βιομάζα καλύτερα να είναι διασκορπισμένη παρά στοιβαγμένη στο έδαφος διότι αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα. Ο θρυμματισμός των κλαδεμάτων θα συμβάλει στη βελτίωση του εδάφους», επισήμανε στη Greenagenda.gr ο Θεοχάρης Ζάγκας ,καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Η τοπική αυτοδιοίκηση και η επιστημονική κοινότητα της Θεσσαλονίκης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το δάσος και ζητούν να ξεκινήσει η αναζωογόνησή του με τη φύτευση εκατοντάδων πλατύφυλλων δένδρων.

«Πρέπει να είμαστε ένα βήμα μπροστά, σε εγρήγορση, να παρακολουθούμε και να σχεδιάζουμε πράγματα για το μέλλον και το πιο σημαντικό μήνυμα είναι ότι πρέπει να πάρουμε την απόφαση και να σχεδιάσουμε το δάσος του μέλλοντος, δηλαδή ένα νέο μεικτό δάσος με πεύκη και πλατύφυλλα δένδρα. Η συντήρηση του φυσικού αυτού πνεύμονα είναι σημαντική για τη Θεσσαλονίκη», είπε ο κ. Ζάγκας.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στη σημασία της διαχείρισης της βιομάζας. «Η διαχείρισή της είναι αρκετά σημαντική για αυτό χρειάζεται να βάλουμε στον νου μας τη διαχείρισή της από ενεργειακή άποψη και κυρίως από την πλευρά του τρόπου για την αντιπυρική προστασία», ζημιώνει ο κ. Ζέγκας.

Στις εργασίες του θρυμματισμού των κλαδεμάτων αναμένεται να συνδράμει και ένα τρίτο ειδικό συνεργείο τα επόμενα 24ωρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα