Προβληματίζει η ανάπλαση του βραβευμένου πάρκου Γεωργιάδη στο Ηράκλειο

Αντιδράσεις προκαλεί στο Ηράκλειο η ανάπλαση του πάρκου Γεωργιάδη που είναι βραβευμένο το 2016 από τη WWF σαν ένα από τα δέκα καλύτερα πάρκα της Ελλάδας.

Όπως είχε γράψει πριν λίγους μήνες η Greenagenda.gr, η ανάπλαση των 15 στρεμμάτων του πάρκου Γεωργιάδη περιλαμβάνει τη φύτευση 6.500 νέων φυτών, ενώ αλλάζουν όλα τα υλικά επίστρωσης ώστε να γίνουν πιο φιλικά στο περιβάλλον.

Σχεδιασμός υπάρχει επίσης και για την ανακύκλωση των οργανικών αποβλήτων του πάρκου, όπως κλαδιά και φύλλα, μέσω της μεθόδου κομποστοποίησης για την παραγωγή βελτιωτικού υλικού εδάφους.

Το σύνολο της παρέμβασης θα κοστίσει περίπου ένα εκατ. ευρώ, το οποίο διασφαλίστηκε μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 2014-2020, Τομέας Περιβάλλον».

Όμως, κάτοικοι του Ηρακλείου αντιδρούν στην ανάπλαση σημειώνοντας πως μετατρέπει ένα δασογενές περιβάλλον εντός αστικού χώρου, σε καθαρά αστικό χώρο πρασίνου, ο οποίος θα απωλέσει τη φυσικότητά του.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν πως δεν αντιλαμβάνονται από πού προκύπτει η ανάγκη για μια τόσο μαζική και πολυδάπανη ανάπλαση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση ενός από τους φορείς που αντιδρούν, του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Ηρακλείου, «ο λόγος που βραβεύτηκε το πάρκο Γεωργιάδη, είναι για την υπάρχουσα κατάστασή του, για το εξαιρετικό μικροκλίμα που δημιουργεί, με τα ψηλά δέντρα να κυριαρχούν, θυμίζοντας περισσότερο δάσος παρά αστικό χώρο πρασίνου. Όταν αυτό τυχαίνει να είναι μοναδικό σε μια πόλη, όπως το Ηράκλειο, γίνεται εξαιρετικά πολύτιμο και οποιαδήποτε παρέμβαση κρύβει κινδύνους και προκαλεί σοβαρές ανησυχίες».

Από την πλευρά της η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου τονίζει πως «δεν μπορέσαμε να βρούμε κάτι μεμπτό στη μελέτη και όλα δείχνουν, τουλάχιστον στα χαρτιά, ότι όταν παραδοθεί το έργο και όταν θα έχουν αναπτυχθεί τα νέα φυτά θα έχουμε ένα ανανεωμένο και λειτουργικό πάρκο».

Όμως επισημαίνουν ότι πρέπει να τηρηθούν ορθά οι όροι της μελέτης και να γίνει βέβαιο ότι θα αποκλειστεί κάθε χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων στα πάρκα και το πράσινο της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι το Ηράκλειο είναι πρωταθλήτρια πόλη στην έλλειψη πρασίνου με αναλογία μόλις 1,2 μ² ανά κάτοικο, τη στιγμή που ο διεθνής μέσος όρος είναι 10 μ² ανά κάτοικο.

Greenagenda.gr newsroom

Keywords
Τυχαία Θέματα