Πράσινο για ανάπτυξη των ποδηλατοδρόμων στη Θεσσαλονίκη - Ποιες θα είναι οι παρεμβάσεις

του Νίκου Αβουκάτου

Εγκρίθηκε η ανάπτυξη του συστήματος ποδηλατοδρόμων στην περιοχή παρέμβασης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, κατά την 5η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της ΣΒΑΑ που έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Μιλώντας στη Greenagenda.gr, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων του δήμου Θεσσαλονίκης,

Μαρία Ζουρνά, χαρακτήρισε την ένταξη του έργου στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις «ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη», ενώ σημείωσε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, χρειάζεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη σύνταξη της σχετικής μελέτης, ώστε να ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου.

Οι παρεμβάσεις που θα έρθουν αφορούν

α) στον υφιστάμενο άξονα ποδηλατοδρόμου που συνδέει την Ανατολική με τη Δυτική Θεσσαλονίκη (και αντιστρόφως) σε μια διαδρομή μήκους 6,2 χλμ από το Μέγαρο Μουσικής έως και τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, με ενδιάμεσους σταθμούς τις πλατείες Λευκού Πύργου και Αριστοτέλους, Ελευθερίας (που πρόκειται σύντομα να αναπλαστεί) και το Επιβατικό Λιμάνι και συγκεκριμένα στο τμήμα που βρίσκεται στο οδόστρωμα στις οδούς Ν. Κουντουριώτη-Σαλαμίνος-Πολυτεχνείου και Αναγεννήσεως.

β) την επέκταση του υφιστάμενου δικτύου ποδηλατοδρόμων προς την περιοχή της Τούμπας και συγκεκριμένα τη σύνδεση της οδού Καυτανζόγλου με το Παπάφειο Ορφανοτροφείο και το παλιό κλωστοϋφαντουργείου ΥΦΑΝΕΤ, το οποίο σχεδιάζεται να διαμορφωθεί ως πολυχώρος πολιτισμού, και τελικό προορισμό το πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο της πλατείας Μικρασιαστικού και Θρακικού Πολιτισμού, μέσω των οδών Παπάφη και Κλεάνθους.

Η παρέμβαση αποσκοπεί στην αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου για την πραγματοποίηση μετακινήσεων κάθε τύπου (π.χ. καθημερινές μετακινήσεις από/προς εργασία/εκπαίδευση, μετακινήσεις για αγορές, ψυχαγωγία κ.λπ.).

Τα αναμενόμενα οφέλη από αυτήν τη μεταβολή πρόκειται, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, να αφορούν στη μείωση της χρήσης του Ι.Χ. αυτοκινήτου, στον περιορισμό της κυκλοφοριακής συμφόρησης, στην ανακατανομή του δημόσιου χώρου υπέρ των πεζών και των ποδηλατών, στην αισθητική αναβάθμιση των περιοχών εφαρμογής, στην προώθηση του αθλητισμού και ενός περισσότερου υγιεινού τρόπου ζωής, σε σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη (μείωση ηχορύπανσης, βελτίωση ποιότητας αέρα κ.λπ.) και στον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τον τομέα των μεταφορών.

Τα δίκτυα ποδηλατοδρόμων αναμένεται να προσφέρουν το απαιτούμενο επίπεδο ασφάλειας και ποιότητας μετακίνησης (επαρκές πλάτος, διαχωρισμός από κυκλοφορία, σήμανση, επιφάνεια κύλισης κ.λπ.) για την επιλογή χρήσης του ποδηλάτου από τους μετακινούμενους. Παράλληλα, αναμένεται να συμβάλλουν στην ενοποίηση του υφιστάμενου οδικού δικτύου και των επιμέρους οικιστικών ενοτήτων συμβάλλοντας στη βελτίωση της προσπελασιμότητας των περιοχών εφαρμογής τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα