«Πράσινες» ιχθυοκαλλιέργειες για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος

Του Δημήτρη Διαμαντίδη

Η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις ιχθυοκαλλιέργειες, έναν εξωστρεφή και αναπτυσσόμενο τομέα της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί τον στόχο ερευνητικών προγραμμάτων και εφαρμογής νέων μεθόδων.

Το διακρατικό έργο «Οικολογικό αποτύπωμα των υδατοκαλλιεργειών στη διασυνοριακή περιοχή Σαγιάδας και Νότιας Αλβανίας-EcoFish» στοχεύει στην ανάπτυξη μίας πρότυπης διαχείρισης των υδατοκαλλιεργειών τσιπούρας στις δύο χώρες με στόχο την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και τη διασφάλιση της παραγωγής και του προϊόντος κάτω από συνθήκες αειφορίας και ελεγχόμενων

μικροκλιματικών συνθηκών.

Ακόμη, θα υλοποιηθεί πρακτική ανάλυση όλων των παραμέτρων, που επηρεάζουν των κύκλο ζωής του άνθρακα στις υδατοκαλλιέργειες, μέσω ενός καινοτόμου υπολογιστικού συστήματος.

Συντονιστής του έργου είναι το ΤΕΙ Ηπείρου μέσω του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων και συμμετέχουν το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, το Επιμελητήριο του Vlore, η Royal Albania Foundation και η ΜΚΟ Social Education & Environment Protection, στο πλαίσιο του Interreg - IPACBC Ελλάδας-Αλβανίας

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα παρουσιαστεί ένας πρότυπος οδηγός υδατοκαλλιεργειών τσιπούρας βασισμένος στην αειφόρο ανάπτυξη της θάλασσας για διαφοροποίηση της τοπικής παραγωγής τσιπούρας και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της.

Το έργο θα αποτελέσει συνέχεια στη σειρά των project του ΤΕΙ Ηπείρου για την ανάπτυξη της «πράσινης/οικολογικής» δυναμικής παραγωγής προϊόντων ζωικής προέλευσης με συνθήκες πρότυπης παραγωγής και ιχνηλασιμότητας των τελικών τροφίμων.

Την ίδια στιγμή, το ευρωπαικό πρόγραμμα TAPAS στοχεύει μέσα από νέες στρατηγικές να οδηγήσει σε αύξηση κατά 25% των φιλικών προς το περιβάλλον ιχθυοκαλλιεργειών στην Ευρώπη μέχρι το έτος 2020.

Επτά τοποθεσίες με ψάρια του γλυκού, αλλά και του αλμυρού νερού συμμετέχουν στο πρόγραμμα σε όλη την Ευρώπη.

Το TAPAS στοχεύει στο να αναπτύξει μοντέλα που μπορούν να δείξουν πώς οποιαδήποτε ουσία, που προέρχεται από τις ιχθυοκαλλιέργειες, είτε είναι οργανικά απόβλητα από τα ψάρια, είτε κτηνιατρικά φάρμακα, απλώνεται σε όλη την περιοχή.

Έτσι, μπορεί να ελεγχθεί ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος των ιχθυοκαλλιεργειών.

Οι υδατοκαλλιέργειες είναι από τους πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους τομείς παραγωγής ειδών διατροφής στον κόσμο.

Ωστόσο είναι πλέον απαραίτητο να μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια πόσες υδατοκαλλιέργειες μπορούν να λειτουργούν σε μια περιοχή, χωρίς να καταστραφεί το περιβάλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα