Ποιο σημείο της Ελλάδας έχει παγετό ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι (πίνακας)

του Νίκου Αβούκατου

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία δύο μετεωρολογικών σταθμών που αφορούν τις ελάχιστες θερμοκρασίες που παρατηρούνται, ακόμη και εν μέσω θέρους, στις δολίνες του όρους Μαινάλου στην Αρκαδία. Από το 2011 έως και το 2014 δεν υπήρξε θερινός μήνας (με εξαίρεση τον Αύγουστο του 2012) που να μη σημειώθηκε παγετός!

Πολικές θερμοκρασίες καταγράφηκαν σε δολίνη, στη θέση Κεχρωτή, του ανατολικού Μαινάλου, σε υψόμετρο 1.600 μ., εκτάσεως περίπου μισού τετραγωνικού χιλιομέτρου. Τον χειμώνα του 2011, ο υδράργυρος κατρακύλησε στους - 35,3°C, και στους -32,5°C. Επίσης, κατά

τη διάρκεια του φθινοπώρου και της άνοιξης, η θερμοκρασία έπεσε κάτω από τους -10°C.

Εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες έχει καταγράψει και ένας ακόμη μετεωρολογικός σταθμός που είναι εγκατεστημένος σε μια άλλη δολίνη, στη θέση Μαυροχούνες, που βρίσκεται στο δυτικό Μαίναλο σε υψόμετρο 1.400 μέτρων, έκτασης περίπου μισού τετραγωνικού χιλιομέτρου, γυμνή από βλάστηση σε μεγάλη έκταση, με δάση από έλατα στις ράχες της. Σύμφωνα με τις καταγραφές, το θερμόμετρο στις 26/1/2011 έδειξε -22,6°C στις 03:20 τα ξημερώματα ( συν 1,5°C μέγιστη το μεσημέρι την ίδια μέρα) και στις 27/1/2011 -23,7°C στις 06:20 το πρωί ( -4°C μέγιστη).

Σύμφωνα με τον φυσικό - μετεωρολόγο Σταύρο Ντάφη, «οι δολίνες αποτελούν φυσικές κοιλότητες του εδάφους σε ορεινούς όγκους που περικλείονται από υψηλές ράχες, με αποτέλεσμα το πεδίο των ανέμων να είναι τις περισσότερες φορές ασθενές. Τη νύχτα όταν επικρατεί ξαστεριά και άπνοια, η καθίζηση των ψυχρών αέριων μαζών (επειδή είναι πιο πυκνές από τις θερμές μάζες) έχει σαν τελικό προορισμό το χαμηλότερο σημείο της δολίνης».

Παρόμοιες συνθήκες θερμοκρασιακής αναστροφής παρατηρούνται καθημερινά σε πολλές περιοχές της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής. Πρόσφατα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών εγκατέστησε νέο μετεωρολογικό σταθμό σε δολίνη του Παρνασσού, σε υψόμετρο 1780μ και οι καταγραφές αναμένονται εντυπωσιακές και σε αυτή την περιοχή.

«Την ημέρα των υψηλότερων θερμοκρασιών φέτος το καλοκαίρι, εν μέσω του καύσωνα την 1η Ιουλίου, η ελάχιστη θερμοκρασία ήταν μόλις στους +4.1°C (για σύγκριση: +16.9ºC στο Καϊμακτσαλάν σε υψόμετρο 2090μ)», λέει ο κ. Ντάφης.

Μόνο με ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για το μικροκλίμα της χώρας μας, αφού οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες πολλών περιοχών εκπλήσσουν ακόμη και σήμερα τους επιστήμονες.

Το ΕΑΑ έχει αναπτύξει το πυκνότερο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών της ΝΑ Ευρώπης, με περισσότερους από 360 σταθμούς σε λειτουργία αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, που παρέχουν τα δεδομένα τους ζωντανά και δωρεάν στο διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας www.meteo.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα