Ο μέσος Ευρωπαίος ανακυκλώνει 110 κιλά σκουπιδιών, ο Έλληνας με το ζόρι 16

Κορυφαίο περιβαλλοντικό ζήτημα χαρακτήρισε την εκτεταμένη χρήση πλαστικών συσκευασιών ο Βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κατσαφάδος, μιλώντας ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματός του, σε σχετική Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσε το Ποτάμι.

Κατά την ομιλία του, ο Βουλευτής, ο οποίος, πριν από 8 μήνες είχε καταθέσει κι εκείνος Ερώτηση στη Βουλή για το ίδιο θέμα, αναφέρθηκε εκτενώς στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε με κοινοτική

χρηματοδότηση από τη μη κυβερνητική οργάνωση Seas At Risk, σύμφωνα με την οποία, «σε ετήσια βάση, στη χώρα μας, καταναλώνονται τουλάχιστον 666 εκατ. πλαστικά μπουκάλια νερού, 202 εκατ. πλαστικά ποτήρια καφέ, 900 εκατ. καλαμάκια, 37 εκατ. πλαστικά ταπεράκια φαγητού ή γλυκού, καθώς και 19 δισ. τσιγάρα και αποτσίγαρα».

Θέλοντας να αναδείξει το πρόβλημα της ανακύκλωσης που υπάρχει στη χώρα μας, ο κ. Κατσαφάδος επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, στην Ελλάδα ανακυκλώνονται 15,81 κιλά απορριμμάτων ανά κάτοικο, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στα 110 κιλά.

«Δυστυχώς, οι επιδόσεις της χώρας μας σε ό,τι έχει να κάνει με την ανακύκλωση, είναι απογοητευτικές, καθώς το ποσοστό ανακύκλωσης και ανάκτησης απορριμμάτων στη χώρα μας κινείται οριακά στο 16%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 70%. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, ανακυκλώνονται 15,81 κιλά απορριμμάτων ανά κάτοικο, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στα 110 κιλά. Βρισκόμαστε στην 22η θέση επί συνόλου 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια εξαιρετικά αρνητική επίδοση που καταδεικνύει υστέρηση», επισήμανε ο κ. Κατσαφάδος, ο οποίος χαρακτήρισε αόριστο το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση που έφερε η Κυβέρνηση.

«Φέρατε ένα νομοσχέδιο πριν μερικούς μήνες για την ανακύκλωση, το οποίο εμείς, ως Νέα Δημοκρατία είχαμε όλη την καλή διάθεση να το υπερψηφίσουμε. Δυστυχώς, αντί να είναι ένα στοχευμένο νομοσχέδιο που θα αποτελούσε προϊόν διαλόγου, μελέτης και συνεννόησης, τα στοιχεία που το χαρακτήρισαν ήταν οι αοριστίες και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που καθιστούν αδύνατη την εφαρμογή του. Εννέα μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, τι έχει εφαρμοστεί; Πόσες από τις Υπουργικές αποφάσεις που απαιτεί εκδόθηκαν;

» Το νομοσχέδιο δεν έλαβε υπ’ όψιν του τις νησιωτικές περιοχές. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα νησιά και ιδιαίτερα για τα μικρά νησιά, όπου δεν είναι μεγάλος ο παραγόμενος όγκος ανακυκλώσιμων απορριμμάτων και υπάρχει σαφές ζήτημα κόστους, τεχνικές δυσκολίες για τη δημιουργία υποδομών, αλλά και προβλήματα στη μεταφορά, αφού εκτινάσσουν το κόστος και συνιστούν ασύμφορη την όποια δραστηριότητα στον τομέα της ανακύκλωσης», είπε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής της ΝΔ.

Στη συνέχεια, ο κ. Κατσαφάδος διερωτήθηκε εάν υπάρχει αξιολόγηση και επικαιροποίηση του μέτρου του περιβαλλοντικού τέλους για τις πλαστικές σακούλες, βάσει του οποίου τους πρώτους τρεις μήνες έχουν εισπραχθεί περίπου 4 εκ. ευρώ.

«Το ερώτημα είναι: έχει αποφασιστεί πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα από τον ΕΟΑΝ (Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης) ή λιμνάζουν; Υπάρχει και ένα ακόμα ερώτημα: υπάρχει αξιολόγηση, αλλά και επικαιροποίηση του μέτρου του περιβαλλοντικού τέλους για να δούμε αν και πόσο αποδίδει, αλλά και πού υπάρχουν κενά; Πολύ φοβάμαι ότι δεν υπάρχει. Γιατί το μέτρο δεν αφορά μόνο στα σούπερ μάρκετ και εγώ θα σας έλεγα ότι η απόδοσή του σε καταστήματα εστίασης ή σε άλλα καταστήματα είναι περιορισμένη. Ακόμα όμως και να περιοριστεί κατά 65% ο περιορισμός της χρήσης πλαστικής σακούλας σε όλα τα καταστήματα, θα πάμε σε ένα νούμερο της τάξης των 135 πλαστικών σακουλών ανά κάτοικο, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για το 2019 υπολογίζεται στις 90 πλαστικές σακούλες ανά κάτοικο», είπε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής, ο οποίος στη συνέχεια επισήμανε ότι η ανακύκλωση είναι τρόπος ζωής που αλλάζει με ενημέρωση, με παιδεία και παροχή κινήτρων στους πολίτες και στις επιχειρήσεις.

«Τι από όλα αυτά έχετε κάνει εσείς στα 3,5 χρόνια διακυβέρνησής σας; Απολύτως τίποτα. Και όχι μόνο δεν κάνατε κάτι, αλλά ακυρώσατε και ό,τι είχε ήδη γίνει, ιδιαίτερα στο θέμα των απορριμμάτων. Παραλάβατε έτοιμο ένα πλαίσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ είχαν δρομολογηθεί μια σειρά από μεγάλα έργα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Να σας θυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία, το 2014, είχε 13 έργα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) έτοιμα και τα ακύρωσε η Κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ! Δυστυχώς η χώρα πληρώνει τις ιδεοληψίες της Κυβέρνησης. Το πρώτο πράγμα που κάνατε ως Κυβέρνηση ήταν να ακυρώσετε την κατασκευή τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (σε Φυλή, Άνω Λιόσια, Γραμματικό, Κερατέα) με τους αντίστοιχους χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων. Αυτή τη στιγμή, ενώ γνωρίζετε ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής αναμένεται να υπερκορεστεί στις αρχές του 2019 και θα αδυνατεί να δεχθεί άλλα απορρίμματα, δεν έχετε κάνει τίποτα. Οδηγούμαστε σε αδιέξοδο και το ξέρετε, με απόλυτη δική σας ευθύνη», τόνισε ο κ. Κατσαφάδος.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Βουλευτής της ΝΔ, αφού ξεκαθάρισε ότι το περιβάλλον δεν έχει πολιτικό «χρώμα», τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται μια ολοκληρωμένη και ρεαλιστική πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

«Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων (βιο-αποβλήτων), με κίνητρα που θα δοθούν σε πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά και λήψη μέτρων για τον περιορισμό των καθημερινών προϊόντων μιας χρήσης, καθώς μεγάλο μέρος από αυτά καταλήγει στη θάλασσα. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο τρίπτυχο ελάττωση-επανάχρηση-ανακύκλωση (reduce-reuse-recycle), αλλά και στις αρχές της κυκλικής οικονομίας που αποτελούν τους βασικούς άξονες του νέου παραγωγικού μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης. Τα έργα όμως αυτά και οι υποδομές που πρέπει να δημιουργηθούν δεν μπορούν να γίνουν χωρίς την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και χωρίς τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αυτό ελπίζω να το αντιλαμβάνεστε και να μην είστε ακόμα στο πεδίο της αυταπάτης. Προφανώς και το περιβάλλον δεν έχει χρώμα και προφανώς δεν υπάρχουν ιδεολογίες. Είναι ένα αγαθό το οποίο οφείλουμε να περιφρουρήσουμε. Είναι ένα αγαθό το οποίο οφείλουμε να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές σε πολύ καλύτερη κατάσταση από εκεί που το βρήκαμε, αλλά αυτό μπορεί να γίνει με συναίνεση, διάλογο, συνεννόηση και συνεργασία και παίρνοντας τις καλύτερες πρακτικές που εφαρμόζονται ανά τον κόσμο, να μπορέσουμε να τις οικειοποιηθούμε, έτσι ώστε να προσφέρουμε στην επόμενη γενιά το περιβάλλον που πραγματικά θα της αξίζει», ανέφερε ο κ. Κατσαφάδος.

Την ομιλία του Κώστα Κατσαφάδου μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο παρακάτω link:

Keywords
Τυχαία Θέματα