Και ρήτρα κλίματος στην εμπορική συμφωνία ΕΕ - Ιαπωνίας

Η ιστορική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ιαπωνίας είναι η πρώτη που περιέχει μια ειδική διάταξη σχετικά με τη συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η συμφωνία, που ολοκληρώθηκε σε συνεδρίαση των ηγετών του Τόκιο την Τρίτη, θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ζώνη ανοικτού εμπορίου στον κόσμο.

Η δεύτερη και η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για να υποστηρίξουν τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Το εμπόριο μπορεί να έχει «θετική συμβολή» στον αγώνα για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης

του πλανήτη, σημειώνει η συμφωνία.

Η συμφωνία αναφέρει επίσης ότι η Ιαπωνία και η ΕΕ θα «προσπαθήσουν να διευκολύνουν» το εμπόριο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων λύσεων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η Επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρεμ, δήλωσε πρόσφατα, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, ότι η συμμετοχή στη Συμφωνία του Παρισιού αποτελεί πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με την Ευρώπη.

Η υπογραφή της συμφωνίας αρχικά είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα στις Βρυξέλλες, αλλά ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ακύρωσε το ταξίδι του την τελευταία στιγμή λόγω σοβαρών πλημμυρών στην Ιαπωνία.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διμερή εμπορική συμφωνία στην ιστορία. Είναι μία πράξη τεράστιας στρατηγικής σημασίας για τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, τη στιγμή που ορισμένοι επιλέγουν να τους αμφισβητούν», δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αφήνοντας υπαινιγμούς για τις ΗΠΑ.

Η συνεργασία μεταξύ της Ιαπωνίας και της ΕΕ θα επεκταθεί σε άλλους τομείς πέρα ​​από το εμπόριο, πρόσθεσε ο Τουσκ, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο οι οικολογικές οργανώσεις ζητούν περισσότερες λεπτομέρειες για την κλιματική προστασία στην εμπορική συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα