Νορβηγία: 200 εκατ. δολ. κατά της πλαστικής ρύπανσης στους ωκεανούς

Η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να δαπανήσει 200 ​​εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια για την καταπολέμηση της αυξανόμενης πλαστικής ρύπανσης στους ωκεανούς.

Η δέσμευση, η οποία ανακοινώθηκε στο Φεστιβάλ Παγκόσμιου Πολίτη στη Νέα Υόρκη, αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση των προσπαθειών για την αποτροπή ανεπανόρθωτων ζημιών στη θαλάσσια ζωή από την οικονομική ανάπτυξη. Αντικατοπτρίζει επίσης τη δυναμική ενός δεύτερου σημαντικού πυλώνα της περιβαλλοντικής πολιτικής για τους

ωκεανούς, πέρα από τη θέσπιση περισσότερων ωκεάνιων προστατευόμενων περιοχών.

Οι ωκεανοί του πλανήτη κατακλύζονται ολοένα και περισσότερο με πλαστική ρύπανση από κάθε λογής προϊόντα, από πλαστικά καλαμάκια ως μπουκάλια νερού και κατεστραμμένα δίχτυα αλιείας. Η πλειοψηφία των πλαστικών που παράγονται απορρίπτεται στο φυσικό περιβάλλον, αντί να ανακυκλώνεται. Περίπου 4,9 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων που έχουν παραχθεί από τη δεκαετία του 1950 δεν έχουν ανακυκλωθεί ή καεί, και η παραγωγή πλαστικών αναμένεται να διπλασιαστεί τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Η Νορβηγία είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, και διαθέτει σημαντική αλιευτική βιομηχανία. Η νορβηγική κυβέρνηση θεωρεί την υγεία των ωκεανών στρατηγική προτεραιότητα, σύμφωνα με τον Νικολάι Άστρουπ, υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης της Νορβηγίας.

Σύμφωνα με τον Άστρουπ, ο οποίος πραγματοποίησε την ανακοίνωση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, τα δύο τρίτα της δημιουργίας πλούτου της Νορβηγίας προέρχονται από δραστηριότητες που σχετίζονται με τον ωκεανό. Εξάλλου, οι ωκεανοί θα είναι μια ακόμα πιο σημαντική πηγή τροφής παγκοσμίως, καθώς η αύξηση του πληθυσμού συνεχίζεται, ιδιαίτερα στην Ασία και την Αφρική.

«Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η σχεδόν πλήρης έλλειψη συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων στις αναπτυσσόμενες χώρες», πρόσθεσε ο Άστρουπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα