Τα κάστανα «έσκασαν» από την κλιματική αλλαγή

του Νίκου Αβουκάτου

Αρκετά μειωμένη αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή κάστανου στη χώρα μας εξαιτίας της απότομης αλλαγής των καιρικών συνθηκών, δείγμα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Όπως εξήγησε στη Greenagenda.gr ο Βαγγέλης Κρανιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας, η παραγωγή φέτος πρόκειται να πέσει σημαντικά και πιο συγκεκριμένα πάνω από το 50% σε αρκετά κτήματα της περιοχής της Λάρισας.

Σε ένα μεγάλο ποσοστό, που φτάνει ακόμη και το 70%, τα κάστανα «έσκασαν», λόγω των έντονων βροχοπτώσεων έντονες από τον Μάιο και με την ακόλουθη απότομη άνοδο

της θερμοκρασίας μέχρι και τον Σεπτέμβριο».

Για τους παραγωγούς της Μελίβοιας είναι μια θλιβερή εξέλιξη διότι θα εισπράξουν πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που ανέμεναν για τη σεζόν.

Σύμφωνα με τον κ. Κρανιώτη, οι τιμές πρόκειται να κυμανθούν από 3,30 - 3,50 ευρώ στην έξτρα κατηγορία, περίπου στο 3,10 - 3,30 στην Α' κατηγορία, από 2,70 - 3,00 στη Β' κατηγορία τα ψιλά ή δεύτερα και 1,80 - 2,40 και 0,80 - 1,00 τα σκισμένα.

Το φαινόμενο χτύπησε και την Αρκαδία, αλλά και το Πήλιο. Στις περιοχές αυτές το ποσοστό απώλειας φτάνει περίπου το 40%, αρκετά χαμηλότερο εξαιτίας των όχι και τόσο μεγαλόκαρπων κάστανων.

Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική, σύμφωνα με τους παραγωγούς. «Η παραγωγή είναι αισθητά μειωμένη, υπάρχουν αρκετοί σκασμένοι καρποί ενώ παρατηρείται και μικροκαρπία, την οποία έχουμε να δούμε εδώ και πολλές δεκαετίες», επισήμανε ο Αθανάσιος Τσιοτινός, πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση».

Σημειώνεται ότι η Αρκαδία είναι ο δεύτερος νομός στη χώρα σε παραγωγή κάστανου, η οποία φθάνει ετησίως περίπου τους 1.000 τόνους.

Keywords
Τυχαία Θέματα