ΝΔ: Ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για ορεινούς δήμους και νησιά

του Θοδωρή Καραουλάνη

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή περιοδεία του σε νομούς της Ηπείρου αναφέρθηκε στη βιώσιμη ανάπτυξη και ειδικότερα στο ζήτημα της ανάπτυξης των ορεινών οικισμών. Και έδωσε και ειδήσεις, κερδίζοντας ίσως τον χαρακτηρισμό «πράσινος» λόγω της προώθησης πράσινων πολιτικών που υπόσχεται να υλοποιήσει ως κυβέρνηση.

Ωστόσο, πριν περάσουμε στις ειδικότερες αναφορές,

πρέπει να σημειώσουμε ότι παρά την εκτενή συζήτηση που έγινε σε συνέντευξη τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της περιοδείας του σε Άρτα – Πρέβεζα με ΜΜΕ της Ηπείρου, ούτε ερωτήθηκε ούτε τοποθετήθηκε για το ζήτημα των ερευνών υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ηπείρου, που στα κεντρικά ΜΜΕ έχει δημιουργήσει θόρυβο το τελευταίο διάστημα λόγω των σχετικών διαμαρτυριών περιβαλλοντικών ΜΚΟ και φορέων. Αλλά οι δημοσιογράφοι των τοπικών ΜΜΕ και η Νέα Δημοκρατία επέλεξαν να μην ασχοληθούν με αυτό το ζήτημα.

Ιδιαίτερη σημασία στην τόνωση της περιφέρειας έδωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ αναλύοντας τις προτάσεις του για τη μεταφορά των πόρων του ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές – θέματα που καλύπτει το πολιτικό ρεπορτάζ και δεν επεκτεινόμαστε. Πέρα από το ζήτημα της πρωτογενούς παραγωγής, που καλύπτουμε σε άλλο ρεπορτάζ, σε ερώτηση του ΑΜΠΕ για το ενδεχόμενο δημιουργίας κινήτρων για να «ξαναζωντανέψουν» τα ορεινά απομονωμένα χωριά της Ηπείρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πολύ αναλυτικός και έδωσε ειδήσεις.

Προαναγγελία ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου για νησιά και ορεινά χωριά

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «χρειάζεται ένα πλαίσιο ορεινής πολιτικής, το οποίο θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ορεινής Ελλάδος, μέσα από μία ενιαία οπτική. «Όπως χρειαζόμαστε μια νησιωτική πολιτική, κυρίως για τα μικρά μας νησιά, έτσι χρειαζόμαστε και μία αντίστοιχη ορεινή πολιτική, για τα απομονωμένα ορεινά χωριά, τα οποία έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Είμαι σε επαφή με το δίκτυο των ορεινών Δήμων. Είναι Δήμοι, κυρίως, μικροί, ορεινοί, απομονωμένοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αρκετά παρεμφερή προβλήματα. Και δουλεύουμε από κοινού ένα συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων των μικρών, ορεινών Δήμων και των χωριών στα ελληνικά βουνά. Είναι πλούτος τα χωριά αυτά για τον τόπο μας»

Ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι είναι εστίες οικονομικής δραστηριότητας, είναι εστίες ενός διαχρονικού πολιτισμού. Και για να μπορέσουν να αναβιώσουν, «θα πρέπει να βρούμε ένα καινούριο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο θα στηρίζεται στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στην οικονομική ζωή στην Περιφέρεια, που πάλι θα βάζει σε πρώτη γραμμή την τυποποίηση, την ποιότητα των προϊόντων της ορεινής γης. Είτε μιλάμε για τον πρωτογενή τομέα, είτε μιλάμε για αγροτικά προϊόντα, είτε μιλάμε κυρίως για κτηνοτροφικά προϊόντα».

«Θα είμαστε έτοιμοι σύντομα, μαζί με τις πρωτοβουλίες μας για τη νησιωτική Ελλάδα, να ανακοινώσουμε και ένα αντίστοιχο πλέγμα πρωτοβουλιών, που αφορούν τους ορεινούς Δήμους, έτσι ώστε να μην βρισκόμαστε μπροστά στη δυσάρεστη κατάσταση να βλέπουμε χωριά τα οποία κατάφεραν και επιβίωσαν στο βάθος των αιώνων, να ερημώνουν γιατί κανείς απλά δεν μπορεί ή δε θέλει να ζήσει σε αυτά».

Αναβίωση ορεινών οικισμών μέσα από κίνητρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και πιο συγκεκριμένα σε ένα, μικρό όπως είπε, παράδειγμα δράσης που θα περιλαμβάνεται στο συνολικό σχέδιο ενίσχυσης της νησιωτικής και ορεινής χώρας. «Το πρόγραμμα το οποίο έχουμε εξαγγείλει για την ενεργειακή αναβάθμιση, την επισκευή του κτηριακού αποθέματος της χώρας, μπορεί να ωφελήσει κάλλιστα και τα ορεινά χωριά. Διότι είναι ένα πρόγραμμα με γενναίες φορολογικές εκπτώσεις, προκειμένου παλιά κτήρια να αναβαθμιστούν και να γίνουν πιο φιλικά προς το περιβάλλον».

Και πρόσθεσε ένα σημείο που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς άπτεται του θέματος των αναπτυξιακών κατευθύνσεων της χώρας και του χωροταξικού σχεδιασμού. Σημείωσε ότι «ζητήματα που αφορούν τα όρια των παραδοσιακών οικισμών, που αφορούν δεύτερη κατοικία: γιατί να πάμε να χτίζουμε από το μηδέν καινούργια συγκροτήματα κατοικιών, για δεύτερη κατοικία, είτε για Έλληνες, είτε για ξένους, όταν έχουμε τόσα πολλά χωριά, τα οποία υπό προϋποθέσεις μπορούν να αναβιώσουν και να δημιουργήσουμε ένα προϊόν -το οποίο να είναι και διαφορετικό, αλλά και μας δίνει ένα σχετικό πλεονέκτημα- για ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να έρθουν και να ζήσουν ή να περνάνε ένα μέρος του χρόνου τους στην Ελλάδα».

Και συνέχισε τονίζοντας ότι «δεν έχουμε αντιληφθεί, δυστυχώς, συνολικά ως χώρα, πόσο μεγάλος πλούτος είναι τα βουνά μας για τον τόπο μας. Και ως ένας άνθρωπος που αγαπάει το βουνό, θέλω να θέσω τις πολιτικές μας για τους ορεινούς όγκους πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας και στις δικές μου προσωπικές προτεραιότητες. Διότι μας δίνουν τη δυνατότητα το βουνό και οι ορεινοί όγκοι να μπορούμε να χτίσουμε κι ένα τουριστικό προϊόν, το οποίο απευθύνεται στους ενδιαφερόμενους, 12 μήνες τον χρόνο. Και αυτή είναι η μεγάλη ομορφιά του τουριστικού προϊόντος του βουνού. Ότι το βουνό είναι όμορφο και το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και τον χειμώνα και την άνοιξη. Και οι περιοχές της Ελλάδας που κατάφεραν και το πέτυχαν, βλέπουν πλούτο, βλέπουν επενδύσεις, βλέπουν δουλειές και αναπτύσσουν τη δική τους δυναμική. Δεν υπάρχει κανείς λόγος, να μη γίνει πολύ περισσότερο, πολύ πιο έντονο αυτό στην Ήπειρο».

Σημείωσε άλλωστε ότι «εδώ στην Ήπειρο είστε προικισμένοι με καταπληκτικά βουνά και με θαυμάσια χωριά. Όχι μόνο εδώ στην Άρτα, στα Τζουμέρκα, αλλά και σε όλο τον ορεινό όγκο της Ηπείρου υπάρχουν χωριά τα οποία είναι πραγματικά στολίδια και τα οποία σε μεγάλο βαθμό, όπως το περιγράψατε, σήμερα φυτοζωούν. Για να μπορέσει ο κόσμος να επιστρέψει στα χωριά πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους οικονομική δραστηριότητα στα χωριά αυτά. Και οικονομική δραστηριότητα μπορεί να είναι ο πρωτογενής τομέας, η ορεινή κτηνοτροφία ή ο τουρισμός και οι δράσεις γύρω από τον τουρισμό 12 μήνες το χρόνο. Και έχουμε περιπτώσεις χωριών ορεινών και συγκροτημάτων χωριών που έχουν καταφέρει να αναδείξουν την ιδιαίτερη πολιτιστική τους ταυτότητα, να προσελκύσουν επισκέπτες, να αναβιώσουν τα χωριά και να γίνουν και πολλές μικρές και μεσαίες επενδύσεις, ώστε τα χωριά να ξαναζωντανέψουν. Τα Ζαγοροχώρια είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Δεν βλέπω το λόγο, γιατί το ίδιο πράγμα δεν θα μπορούσε να γίνει και στους υπόλοιπους ορεινούς όγκους. Ή γιατί το ίδιο πράγμα δεν θα μπορούσε να γίνει -έχει ήδη αρχίσει να γίνεται- εδώ, στα Τζουμέρκα».

Όταν ο Μητσοτάκης έπαιρνε τα βουνά της Ηπείρου – Μια προσωπική μαρτυρία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «είμαι ένας άνθρωπος που αγαπώ πάρα πολύ τα βουνά. Περπατάω πολύ στα βουνά όλης της Ελλάδος, όχι μόνο της Κρήτης, και αισθάνομαι ότι έχω μία ιδιαίτερη ψυχική επαφή με τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν στα ορεινά χωριά της χώρας, όχι μόνο εδώ στην Ήπειρο, αλλά σε όλη την ελληνική επικράτεια».

Αναφερόμενος όμως ειδικά στις ομορφιές της Ηπείρου, και δίνοντας έναν τόνο προσωπικής σχέσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να μοιραστεί με τους δημοσιογράφους του τοπικού τύπου μια προσωπική του εμπειρία, από τα νιάτα του, όταν… έπαιρνε τα βουνά! Και μια μαρτυρία που έχει σχέση και με τη Θεσσαλονίκη, διότι μάθαμε ότι έκανε εκδρομές στην εφηβεία του με τα γκρουπ της ΧΑΝΘ!

«Θυμάμαι πολύ καλά» σημείωσε, «να σας πω και ένα προσωπικό βίωμα». Και πρόσθεσε: «όταν περπάτησα τα βουνά της Ηπείρου πρώτη φορά στα 14 μου, όταν με τη ΧΑΝΘ Θεσσαλονίκης συμμετείχα σε μία εκδρομή με σκηνές, η οποία σε δύο εβδομάδες διέτρεξε όλα τα βουνά της Ηπείρου, από τον Βίκο, μέχρι τον Σμόλικα. Και από τότε, απέκτησα μία πολύ ιδιαίτερη και βιωματική σχέση με αυτόν τον τόπο. Και εκτιμώ ιδιαίτερα τη μοναδική, φυσική του ομορφιά».

Και συμπλήρωσε, δίνοντας πολιτικό περιεχόμενο, ότι πραγματικά, δεν αξίζει στην Ήπειρο να είναι η φτωχότερη Περιφέρεια της χώρας. «Έχω εδώ τα στατιστικά στοιχεία. Είναι ένας προικισμένος τόπος, στον οποίο συμπυκνώνονται πολύ μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πατρίδας μας: Τουρισμός 12 μήνες το χρόνο, ανταγωνιστικός πρωτογενής τομέας, πύλη εισόδου για προϊόντα τουλάχιστον προς τη Δύση, υποδομές οι οποίες -με καθυστέρηση έστω- έχουν σημαντικά βελτιωθεί. Γενίκευσα λίγο την απάντησή μου, αλλά έχω πολύ φιλόδοξα σχέδια για την Ήπειρο. Και πιστεύω ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια, με τους κατά τόπους δήμους, μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα για την Ήπειρο».

Keywords
νησια, σχεδιο, νεα δημοκρατια, ειδήσεις, μμε, μκο, νέα, ενφια, εκλογες, συγκεκριμένο, ελλαδα, εκπτωσεις, καλοκαιρι, κρητη, θεσσαλονικη, χανθ, δημοτικες εκλογες 2010, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2010 δημοτικες, αυτοδιοικηση, αρτα, δημοκρατια, ζαγοροχωρια, μκο, μμε, ομορφια, πλαισιο, προγραμμα, πυλη, φυσικη, αξιζει, ανοιξη, ανθρωπος, απλα, εβδομαδες, βιωσιμη αναπτυξη, βουνα, γινει, γινεται, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δικη, δικτυο, εγινε, ειπε, υπαρχει, επενδυσεις, ζωη, ιδιο, κυβερνηση, λογο, μηνες, μητσοτακης, μηδεν, μικρο, νιατα, ορια, παμε, πρεβεζα, ποιοτητα, προβληματα, κτηνοτροφια, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συντομα, σκηνες, σχεδια, ταυτοτητα, τζουμερκα, το βουνο, τοπικη αυτοδιοικηση, τουρισμος, φθινοπωρο, φορα, χανθ, δουλειες, εκδρομες, εκδρομη, ελληνικα, ηπειρο, χωρα, ιδιαιτερα, μπροστα, ογκο, θελω να, θεματα, βουνο
Τυχαία Θέματα