Εικονικό Εμπορευματικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη για πιο «πράσινη» διαχείριση των logistics

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και γενικότερα αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου, στοχεύει μεταξύ άλλων το έργο AEOLIX (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Horizon 2020”), που αποτελεί ένα φιλόδοξο εγχείρημα, στο οποίο συμμετέχουν 35 επιχειρήσεις και οργανισμοί από 12 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως οι εταιρείες UNILEVER και MONDELEZ.

Στο πλαίσιο του έργου, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

(ΕΒΕΘ) καλεί τις επιχειρήσεις - μέλη του να συμμετάσχουν σε έρευνα σχετικά με ενδεχόμενο ενδιαφέρον από την πλευρά τους για ζήτηση αποθηκευτικού χώρου και υπηρεσιών αποθήκευσης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός Εικονικού Εμπορευματικού Κέντρου (Virtual Freight Centre).

Στόχος του έργου AEOLIX είναι να βοηθήσει με πολύ πρακτικό και συγκεκριμένο τρόπο τις επιχειρήσεις και τους φορείς, που εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα, ώστε να λαμβάνουν πιο γρήγορες και αξιόπιστες αποφάσεις, χάρη σε μια πανευρωπαϊκή πλατφόρμα logistics, η οποία θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα του κατακερματισμού των πληροφοριών και της έλλειψης διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων για τη λήψη αποφάσεων logistics.

Το ΕΒΕΘ συμμετέχει ως εταίρος στο AEOLIX και πρόκειται να εμπλακεί κυρίως στην προαναφερόμενη πιλοτική εφαρμογή του Virtual Freight Centre στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, μέσω του οποίου θα παρέχονται υπηρεσίες ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ επιχειρήσεων σχετικά με τη διαθεσιμότητα αποθηκευτικού χώρου που έχουν στην κατοχή τους. Πιο συγκεκριμένα, η λειτουργία του Virtual Freight Centre προβλέπει τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις να διαθέτουν, έναντι σχετικού τιμήματος, σε άλλες επιχειρήσεις, δικό τους αποθηκευτικό χώρο ή αντίστοιχα να αναζητούν εύκολα διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο, για να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά κι ευέλικτα περιόδους αιχμής.

Επιπρόσθετα, η λειτουργία του κέντρου και γενικότερα η υλοποίηση του AEOLIX αναμένεται να συντελέσει στην προσέλκυση επιπλέον φορτίων, από γειτονικές χώρες και περιοχές, μεγαλώνοντας έτσι την «πίτα» υπηρεσιών logistics της περιοχής.

Την επιστημονική υποστήριξη του εν λόγω πιλοτικού έργου έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ι.ΜΕΤ. - Ε.Κ.Ε.Τ.Α.), ενώ στο πρόγραμμα συμμετέχει και ο ΣΕΒΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα