Κραυγή απόγνωσης από εργαζόμενους στους ΦΔΠΠ και προειδοποίηση προς ΥΠΕΝ

του Νίκου Αβουκάτου

Τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει περιγράφουν οι δέκα εργαζόμενοι στον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και Θάσου εξαιτίας της τρίμηνης καθυστέρησης στην καταβολή των μισθών τους.

Με επιστολή τους προς την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου αναφέρουν ότι «για ακόμη μια φορά» είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στους ΦΔΠΠ». «Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι των ΦΔΠΠ (358 εργαζόμενοι) παραμένουμε απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες (Δεκέμβριος 2018, Ιανουάριος

2019 και πολύ σύντομα και Φεβρουάριος 2019), χωρίς να υπάρχει ενημέρωση για το πότε θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται οι μισθοί», υπογραμμίζουν.

Και προσθέτουν: «Νιώθουμε ότι συνεχίζεται το μοτίβο των τελευταίων τριών χρόνων (2016, 2017, 2018) με τις μισθοδοσίες των εργαζομένων να καθυστερούν έως και πέντε μήνες στην αρχή κάθε χρονιάς, παρόλο που κάθε χρονιά υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επαναληφθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Κατά την περσινή χρονιά οι μισθοδοσίες για τους πρώτους μήνες του 2018 καταβλήθηκαν τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, πρόκειται για μια ιδιαιτέρα ψυχοφθόρα διαδικασία που οι εργαζόμενοι στους ΦΔΠΠ και οι οικογένειές τους είναι αναγκασμένοι να περνούν κάθε χρόνο.

«Εμείς προσερχόμαστε κανονικά στην εργασία μας χωρίς καμία διακοπή στα τόσα χρόνια, εκτελώντας κανονικά το έργο μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν μας καταβάλλεται ούτε η μισθοδοσία του Δεκεμβρίου 2018, αν και είναι εγκεκριμένη στον Προϋπολογισμό του 2018, πρακτική που συνέβη και τα δύο προηγούμενα έτη, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που διέπουν τις σχετικές διαδικασίες του εποπτεύοντος Υπουργείου, ενώ δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση σχετικά με την έναρξη καταβολής της μισθοδοσίας μας για το τρέχον έτος», εξηγούν.

«Επισημαίνουμε ότι η καθυστέρηση καταβολής της μισθοδοσίας συνεπάγεται και καθυστέρηση κάλυψης των ασφαλιστικών μας εισφορών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οφειλές και να επιβάλλονται πρόστιμα προς τον ΦΔ, ένα ακόμα δείγμα κακοδιαχείρισης χρηματικών πόρων», σημειώνουν και επιρρίπτουν ευθύνες στο υπουργείο, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να καταφύγουν στη δικαστική οδό.

«Είναι φανερό ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με αποκλειστικό υπεύθυνο το εποπτεύον Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας αποτελεί παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και κατ' επέκταση παραβίαση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και για το λόγο αυτό παρακαλούμε όπως προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να καταβληθεί η μισθοδοσία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα