Κόβουν δεκάδες δένδρα σε προστατευόμενο δάσος στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού (φωτο+vid)

του Νίκου Αβουκάτου

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει η παράνομη υλοτόμηση δένδρων στο δασύλλιο των Αλυκών Κίτρους, στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, σε μία έκταση περίπου 40 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας Natura 2000 και υπάρχουν άγριες λεύκες και καραγάτσια.

Ο Θεόφιλος Έλληνας, κάτοικος της περιοχής, επανειλημμένως έχει κάνει γραπτές καταγγελίες στη Διεύθυνση Δασών Πιερίας και στον Φορέα Διαχείρισης,

αλλά και τηλεφωνικές (α΄ γραπτή καταγγελία 15/04/2009 αρ. πρωτ.2018, β' γραπτή καταγγελία 14/02/2018 αρ. πρωτ.1011 και γ' γραπτή καταγγελία 23/04/2019 αρ. πρωτ.3002).

«Στις αρχές Απριλίου κατά την είσοδό μου στο δασύλλιο από νέο μονοπάτι που άνοιξαν οι επιτήδειοι στη νότια πλευρά του, μέτρησα 40 νέα δέντρα κομμένα χλωρά με διάμετρο από 30 εκατοστά έως και 50 εκατοστά», λέει χαρακτηριστικά στη Greenagenda.gr ο κ. Έλληνας.

Όπως τονίζει, μάλιστα, ο ίδιος, σταμάτησε ένα άτομο που έκοβε ξύλα, φωτογράφησε το όχημά του και ειδοποίησε το δασαρχείο. Στο σημείο έφθασε υπάλληλος της Διεύθυνσης Δασών και συνέλαβε επ΄ αυτοφώρω έναν κάτοικο της περιοχής για παράνομη υλοτόμηση σε προστατευόμενη ζώνη.

«Από το 2009 έως και σήμερα έχουν κοπεί δεκάδες δένδρα εντός του δάσους», καταγγέλλει ο κ. Έλληνας, εκτιμώντας ότι μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια έχει υλοτομηθεί το 80% των δένδρων του πυρήνα του δασυλλίου.

Επισημαίνει, δε, ότι έχει δαπανήσει και προσωπικά χρήματα στην προσπάθειά του να κρατήσει μακριά από το δάσος τούς λαθροϋλοτόμους. Με σκαπτικό μηχάνημα JCB έχουν δημιουργηθεί τάφροι βάθους δύο μέτρων, προκειμένου να εμποδίζονται οι ασυνείδητοι στο κόψιμο των δένδρων. Ωστόσο, οι δράστες κατορθώνουν να ανοίγουν νέο μονοπάτι σε άλλο σημείο και προσεγγίζουν το δάσος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη σοβαρή αυτή υπόθεση έχει ήδη ενημερωθεί ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιήσει αυτοψία στην περιοχή.

Από την πλευρά της, η Διεύθυνση Δασών Πιερίας αναμένεται το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσει τα περιστατικά λαθροϋλοτομίας με τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης, αλλά και απαγορευτικών πινακίδων.

Δείτε βίντεο που απεικονίζει την κατάσταση στην περιοχή:

Keywords
Τυχαία Θέματα