Κοσμήματα από εξαρτήματα υπολογιστών με αύρα Θεσσαλονίκης (φωτο+vid)

του Νίκου Αβουκάτου

Δεύτερη ζωή σε εξαρτήματα υπολογιστών, και μάλιστα με δόσεις κομψότητας, δίνει η Λιζέττα Φώτογλου από το εργαστήριό της στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης.

Οι σειρές κοσμημάτων «Reλακ» («Re» από την ανακύκλωση/επανάχρηση και «λακ» για την τύχη) που λανσάρει η κα. Φώτογλου συνδυάζουν την παραδοσιακή τέχνη κοσμηματοποιίας και την ανακύκλωση high-tech εξοπλισμού. Και φυσικά γλυτώνουν τα εξαρτήματα αυτά από τις χωματερές, μετατρέποντάς τα ξανά σε αντικείμενα αξίας.

Οι

συλλογές αποτελούνται από χειροποίητα δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, κολιέ, μανικετόκουμπα, μπρελόκ, καρφίτσες, σουβέρ και παπιγιόν με ασημένιες λεπτομέρειες, ενώ μερικά προϊόντα είναι φτιαγμένα από σπάνιες/αναντικατάστατες μητρικές κάρτες.

Ο εξοπλισμός αφορά συνήθως πλακέτες υπολογιστών, ρούτερ, αποκωδικοποιητές, tablet, τροφοδοτικά, μετασχηματιστές κ.ά.. Οι σειρές διακρίνονται, μάλιστα, και από την τοπικότητα, αφού το εργαστήρι δημιουργεί και μπρελόκ από πλακέτες και μητρικές κάρτες ηλεκτρονικών υπολογιστών, δίνοντας σχήμα σε κάποια από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης, όπως ο Λευκός Πύργος, ο Πύργος του ΟΤΕ στη ΔΕΘ, αλλά και ο Δικέφαλος Αετός, το σύμβολο της ομάδας του ΠΑΟΚ.

Η κα. Φώτογλου προμηθεύεται υλικό από τη χώρα μας, την Κύπρο, τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Αγγλία. «Σκοπός της προσπάθειάς μας είναι να προσφέρουμε μια δεύτερη "κομψή" ζωή σε υλικά που, αντί να επιβαρύνουν το περιβάλλον, θα στολίζουν και θα ομορφαίνουν την καθημερινότητά μας», λέει η ίδια στη Greenagenda.gr.

Όπως τονίζει, «η μελέτη και η κατασκευή των κοσμημάτων γίνεται με μεγάλη προσοχή, σεβασμό και αγάπη προς το περιβάλλον. Όλα είναι "στο χέρι" και αξιοποιούμε τα πάντα. Έμπνευσή μου είναι κυρίως η φύση».

Η συσκευασία των κοσμημάτων είναι ανακυκλώσιμη και όλες οι κάρτες είναι από χαρτί που έχει φτιαχτεί από το πλαγκτόν της Βενετίας.

Παράλληλα, η σειρά «Νερό» της Reλακ Tech Jewelry (που αποτελείται από καρχαρίες και ψάρια) διατίθεται στην ιστοσελίδα της περιβαλλοντικής ΜΚΟ οργάνωσης iSea. Έτσι, με κάθε αγορά από τη συγκεκριμένη συλλογή, συμβάλλετε στις δράσεις της οργάνωσης για την προστασία των καρχαριών.

Όλοι όσοι έχουν κάποιο υπολογιστή ο οποίος έχει χαλάσει και είναι αδύνατον να επισκευαστεί, μπορούν να το παραδώσουν στην κα. Φώτογλου, αλλά και τους συνεργάτες της, με τους οποίους σύντομα πρόκειται να συστήσουν μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ).

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Keywords
Τυχαία Θέματα